Siirry pääsisältöön

A. J. Finn: Nainen ikkunassa

"–Mitä sinä oikein teet päivät pitkät?
– Annan terapiaa, vastaan ylpeänä.
– Kenelle?
– Ihmisille. Netissä.
– Ai.
– Ja opiskelen ranskaa netissä. Ja pelaan shakkia, lisään.
– Netissä?
– Netissä.
Hän pyörittää sormeaan viinin vuorovesirajaa pitkin.
– Eli internet, hän sanoo, on tavallaan niin kuin sinun ikkunasi ulkomaailmaan.
– No, niin on myös tuo oikea ikkuna, viittaan kohti hänen takanaan olevan lasin avaruutta."

A. J. Finn: Nainen ikkunassa
(Otava 2018)
Alkuteos The woman in the window
Suomentanut Jaakko Kankaanpää
461 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
Kesto 13 tuntia 9 minuuttia.

Anna Fox on lukittautunut neljän seinän sisälle. Ei omasta vapaasta tahdostaan vaan siksi, koska hän kärsii agorafobiasta eikä pysty menemään ulos, vaikka haluaisi. Arki on pitänyt järjestää eräiden reunaehtojen mukaisesti siten, että lastenpsykologina toimiva nainen voi pysyä sisätiloissa.

On selvää, että päiviin pitää löytää monenlaista täytettä, kun elämä rajoittuu asunnon seinien rajaamaan tilaan. Anna täyttää päivänsä katsomalla musta-valkoelokuvia, nappailemalla lääkkeitä ja juomalla hyvää merlot-punaviiniä. Lisäksi hän pitää silmällä naapureitaan ja näkee eräänä päivänä jotain järkyttävää: naapurin Jane-rouva saa puukosta ja katoaa sen jälkeen täysin.

On selvää, että naapurissa on jotain epämääräistä meneillään. Valitettavasti vain on niin, että päihde- ja mielenterveysongelmainen ei ole kovin uskottava, ja kun naapurista ei näytäkään kukaan kadonneen, vaikuttaa Anna lähinnä säälittävältä juopolta, joka näkee harhoja.

Tarinassa on oikeastaan kaksi merkittävää kysymystä: Mitä naapurissa tapahtui? Entä mitä tapahtui Annalle, joka vielä vuosi aiemmin eli normaalia elämää ja kykeni poistumaan kotoaan ihmisten ilmoille?

Kysymyksiin saadaan kyllä lopulta vastauksia. Hieman liian pitkitetyn alkuosan jälkeen alkaa selvitä, paljonkin, ja viimein päästään lopputulemaan, joka onnistui ainakin minut yllättämään varsin vakuuttavasti. Tarina pitää otteessaan ja herättää tunteita.

Vaikka Anna ei varsinaisesti ole sankariainesta, on hänessä jotain, mikä vetoaa. Kotiinsa jumiutuneen naisen mielentilaa kuvataan uskottavasti ja Anna herättää myötätuntoa, vaikka välillä tekisi mieli käskeä kiertämään pullon korkki kiinni. Kun Annan menneisyydestä löytyy tragedia ja varsin pätevä syy mielen rikkoutumiseen, ymmärtää häntä vielä hitusen enemmän.

Helmet 2018 -lukuhaasteesta oli helppoa valita kohta 24. Surullinen kirja. Jo pelkästään se, että joku on niin särkynyt ettei pysty poistumaan kotoaan, on murheellista. Surullisia ovat myös syyt.


Tämän psykologisen trillerin myötä osallistun kirjablogien dekkariviikkoon, jota emännöi Yöpöydän kirjat -blogi.

Kirjasta muualla: Kirja vieköön!, Leena Lumi, Rakkaudesta kirjoihin ja Kirjasähkökäyrä.

Kommentit

  1. Tässä oli kyllä monenlaisia käänteitä ja yllätyksiä. Myös hidas tahti oli perusteltua. Jännitys oli tiivistä ja kiehtovaa ilman vauhtia ja väkivaltakohtauksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä, hitaus ei häirinnyt lainkaan. Oikeastaan se oli enemmänkin hyväksi.

      Poista
  2. Nainen ikkunassa kirja tuntuu jatkuvasti tulevan minua vastaan. Kerran aloitin sen kuuntelun äänikirjana, mutta varmasti sellainen, josta saa lukemalla paljon enemmän irti. Hyvä blogikirjoitus! Täytyy tarttua kirjaan, kun on seuraavan kerran aikaa lukulistalla :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulle tämä kyllä toimi äänikirjanakin. Voi kuitenkin olla, että perinteinen lukeminen antaa vielä enemmän.

      Poista
  3. Tämä on hyvä, joten ei ihme, että suosion huomaa monessa.

    <3

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii