Siirry pääsisältöön

A. J. Finn: Nainen ikkunassa

"–Mitä sinä oikein teet päivät pitkät?
– Annan terapiaa, vastaan ylpeänä.
– Kenelle?
– Ihmisille. Netissä.
– Ai.
– Ja opiskelen ranskaa netissä. Ja pelaan shakkia, lisään.
– Netissä?
– Netissä.
Hän pyörittää sormeaan viinin vuorovesirajaa pitkin.
– Eli internet, hän sanoo, on tavallaan niin kuin sinun ikkunasi ulkomaailmaan.
– No, niin on myös tuo oikea ikkuna, viittaan kohti hänen takanaan olevan lasin avaruutta."

A. J. Finn: Nainen ikkunassa
(Otava 2018)
Alkuteos The woman in the window
Suomentanut Jaakko Kankaanpää
461 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
Kesto 13 tuntia 9 minuuttia.

Anna Fox on lukittautunut neljän seinän sisälle. Ei omasta vapaasta tahdostaan vaan siksi, koska hän kärsii agorafobiasta eikä pysty menemään ulos, vaikka haluaisi. Arki on pitänyt järjestää eräiden reunaehtojen mukaisesti siten, että lastenpsykologina toimiva nainen voi pysyä sisätiloissa.

On selvää, että päiviin pitää löytää monenlaista täytettä, kun elämä rajoittuu asunnon seinien rajaamaan tilaan. Anna täyttää päivänsä katsomalla musta-valkoelokuvia, nappailemalla lääkkeitä ja juomalla hyvää merlot-punaviiniä. Lisäksi hän pitää silmällä naapureitaan ja näkee eräänä päivänä jotain järkyttävää: naapurin Jane-rouva saa puukosta ja katoaa sen jälkeen täysin.

On selvää, että naapurissa on jotain epämääräistä meneillään. Valitettavasti vain on niin, että päihde- ja mielenterveysongelmainen ei ole kovin uskottava, ja kun naapurista ei näytäkään kukaan kadonneen, vaikuttaa Anna lähinnä säälittävältä juopolta, joka näkee harhoja.

Tarinassa on oikeastaan kaksi merkittävää kysymystä: Mitä naapurissa tapahtui? Entä mitä tapahtui Annalle, joka vielä vuosi aiemmin eli normaalia elämää ja kykeni poistumaan kotoaan ihmisten ilmoille?

Kysymyksiin saadaan kyllä lopulta vastauksia. Hieman liian pitkitetyn alkuosan jälkeen alkaa selvitä, paljonkin, ja viimein päästään lopputulemaan, joka onnistui ainakin minut yllättämään varsin vakuuttavasti. Tarina pitää otteessaan ja herättää tunteita.

Vaikka Anna ei varsinaisesti ole sankariainesta, on hänessä jotain, mikä vetoaa. Kotiinsa jumiutuneen naisen mielentilaa kuvataan uskottavasti ja Anna herättää myötätuntoa, vaikka välillä tekisi mieli käskeä kiertämään pullon korkki kiinni. Kun Annan menneisyydestä löytyy tragedia ja varsin pätevä syy mielen rikkoutumiseen, ymmärtää häntä vielä hitusen enemmän.

Helmet 2018 -lukuhaasteesta oli helppoa valita kohta 24. Surullinen kirja. Jo pelkästään se, että joku on niin särkynyt ettei pysty poistumaan kotoaan, on murheellista. Surullisia ovat myös syyt.


Tämän psykologisen trillerin myötä osallistun kirjablogien dekkariviikkoon, jota emännöi Yöpöydän kirjat -blogi.

Kirjasta muualla: Kirja vieköön!, Leena Lumi, Rakkaudesta kirjoihin ja Kirjasähkökäyrä.

Kommentit

 1. Tässä oli kyllä monenlaisia käänteitä ja yllätyksiä. Myös hidas tahti oli perusteltua. Jännitys oli tiivistä ja kiehtovaa ilman vauhtia ja väkivaltakohtauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä, hitaus ei häirinnyt lainkaan. Oikeastaan se oli enemmänkin hyväksi.

   Poista
 2. Nainen ikkunassa kirja tuntuu jatkuvasti tulevan minua vastaan. Kerran aloitin sen kuuntelun äänikirjana, mutta varmasti sellainen, josta saa lukemalla paljon enemmän irti. Hyvä blogikirjoitus! Täytyy tarttua kirjaan, kun on seuraavan kerran aikaa lukulistalla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä kyllä toimi äänikirjanakin. Voi kuitenkin olla, että perinteinen lukeminen antaa vielä enemmän.

   Poista
 3. Tämä on hyvä, joten ei ihme, että suosion huomaa monessa.

  <3

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on