Siirry pääsisältöön

Eva Frantz: Sininen huvila

"Hän oli kuuluisassa Sinisessä huvilassa, ja nainen happinaamarin takana oli tietenkin bloggaaja Becca Stenlund. Anna seurasi satunnaisesti muutamia blogeja, mutta Sininen huvila ei kuulunut hänen suosikkeihinsa. Se oli aavistuksen liian söpöstelevä. Beccan maailmassa hillottiin, mehustettiin ja leivottiin 1890-luvun ruokaohjeilla ruutuessu uumalla."


Eva Frantz:
Sininen huvila
(S&S 2017)
Alkuteos Blå villan
Suomentanut Ulla Lempinen
350 sivua

Sininen huvila on idyllinen talo, piilossa korkean syreeniaidan takana. Huvilan emäntä Becca Stenlund jakaa Instagramiin "hyvältä näyttäviä sommitelmia" ja jakaa blogissaan kuvia "kauniista ikkunankehyksistä, ulkorakennuksen patinoituneesta ovesta, hennonroosista tulppaaneista sinistä seinää vasten". Lisäksi Becca kirjoittaa "kivoista jutuista, joita hän keksi poikansa kanssa".

Idylli kuitenkin rikkoutuu, kun Siniseen huvilaan murtaudutaan ja Beccan kimppuun hyökätään. Bloggaaja joutuu tajuttomana sairaalaan ja hänen pieni poikansa Bruno löydetään harhailemasta yksinään tiellä keskellä yötä. Beccan puoliso Peter puolestaan on ottanut aikalisän ja majailee äitinsä luona – jatkuva idyllin rakentaminen ja sisustaminen ei ole miehen mieleen.

Idylliä ei ole myöskään poliisi Anna Gladin elämä. Anna alkaa tutkia huvilan tapahtumia ja kipuilee samaan aikaan lapsettomuutensa ja työttömän, kotona lorvivan miehensä kanssa.

Sosiaalinen media on vahvasti läsnä jo toki pelkästään Beccan bloggaamisen kautta. Somen nurjat puolet näyttäytyvät kommenteissa, joita eräät tehtailevat suorastaan urakoiden ja joista poliisikin kiinnostuu tutkiessaan Beccan tapausta.

Kuka beccan kimppuun kävi? Kuka haluaa vahingoittaa koko perhettä niin, että viisivuotias Brunokin on vaarassa? Siinä kysymyksiä, joiden ympärille tarina kietoutuu. Juoni rakentuu siten, että en kyennyt arvaamaan, kuka on syyllinen – jännitys säilyi hyvin loppumetreille saakka.

Luin Sinisen huvilan e-kirjana, ja minua hämmensi se, että näkökulmat vaihtuivat niin yllättäen. Niitä ei osoitettu edes tyhjällä rivivälillä, joten paikoin lukemisen rytmi rikkoutui häiritsevästi.

Sininen huvila edustaa cozy crimea, joka ilmeisesti tarkoittaa pehmeämpää dekkaria kuin mihin yleensä on totuttu. Väkivaltaa löytyy tästäkin mutta ei ollenkaan liikaa: juonenkulun teho syntyy muusta kuin verellä ja raakuuksilla mässäilemisestä. Tarinassa yhdistyvät leppoisuus ja jännite mukavan vetävällä tavalla, ja dekkaria voikin suositella lukijoille, jotka eivät kaipaa lukemisiltaan raakuuksia ja verisiä taisteluita.

Helmet 2018: 4. Kirjan nimessä on jokin paikka. Kirjankansibingo: hieno fontti.Tämän dekkarin myötä viimeistelen osallistumiseni kirjablogien dekkariviikkoon, jota emännöi Yöpöydän kirjat ja joka päättyy tänään.


Kommentit

 1. Tämä kuulostaa kiinnostavalta, laitetaan muistiin. Bloggarille sopiva dekkarin aihepiiri! Hyvä valinta sinulla bingon hienoksi fontiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aihepiiri tässä tosiaan sopii. :) Hieno fontti löytyikin lähempää kuin arvasin, kuvittelin tuon bingokohdan olevan työläämpi.

   Poista
 2. Minäkin tykkään koukeroisista fonteista. :) Samoin kuin cozy crimesta... tämä on mennyt minulta ohi, mutta kuulostaa mukavan leppoisalta kesädekkarilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cozy crimeen tutustuin vasta tämän Sinisen huvilan myötä. Kiinnostava genre!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on