Siirry pääsisältöön

Eva Frantz: Sininen huvila

"Hän oli kuuluisassa Sinisessä huvilassa, ja nainen happinaamarin takana oli tietenkin bloggaaja Becca Stenlund. Anna seurasi satunnaisesti muutamia blogeja, mutta Sininen huvila ei kuulunut hänen suosikkeihinsa. Se oli aavistuksen liian söpöstelevä. Beccan maailmassa hillottiin, mehustettiin ja leivottiin 1890-luvun ruokaohjeilla ruutuessu uumalla."


Eva Frantz:
Sininen huvila
(S&S 2017)
Alkuteos Blå villan
Suomentanut Ulla Lempinen
350 sivua

Sininen huvila on idyllinen talo, piilossa korkean syreeniaidan takana. Huvilan emäntä Becca Stenlund jakaa Instagramiin "hyvältä näyttäviä sommitelmia" ja jakaa blogissaan kuvia "kauniista ikkunankehyksistä, ulkorakennuksen patinoituneesta ovesta, hennonroosista tulppaaneista sinistä seinää vasten". Lisäksi Becca kirjoittaa "kivoista jutuista, joita hän keksi poikansa kanssa".

Idylli kuitenkin rikkoutuu, kun Siniseen huvilaan murtaudutaan ja Beccan kimppuun hyökätään. Bloggaaja joutuu tajuttomana sairaalaan ja hänen pieni poikansa Bruno löydetään harhailemasta yksinään tiellä keskellä yötä. Beccan puoliso Peter puolestaan on ottanut aikalisän ja majailee äitinsä luona – jatkuva idyllin rakentaminen ja sisustaminen ei ole miehen mieleen.

Idylliä ei ole myöskään poliisi Anna Gladin elämä. Anna alkaa tutkia huvilan tapahtumia ja kipuilee samaan aikaan lapsettomuutensa ja työttömän, kotona lorvivan miehensä kanssa.

Sosiaalinen media on vahvasti läsnä jo toki pelkästään Beccan bloggaamisen kautta. Somen nurjat puolet näyttäytyvät kommenteissa, joita eräät tehtailevat suorastaan urakoiden ja joista poliisikin kiinnostuu tutkiessaan Beccan tapausta.

Kuka beccan kimppuun kävi? Kuka haluaa vahingoittaa koko perhettä niin, että viisivuotias Brunokin on vaarassa? Siinä kysymyksiä, joiden ympärille tarina kietoutuu. Juoni rakentuu siten, että en kyennyt arvaamaan, kuka on syyllinen – jännitys säilyi hyvin loppumetreille saakka.

Luin Sinisen huvilan e-kirjana, ja minua hämmensi se, että näkökulmat vaihtuivat niin yllättäen. Niitä ei osoitettu edes tyhjällä rivivälillä, joten paikoin lukemisen rytmi rikkoutui häiritsevästi.

Sininen huvila edustaa cozy crimea, joka ilmeisesti tarkoittaa pehmeämpää dekkaria kuin mihin yleensä on totuttu. Väkivaltaa löytyy tästäkin mutta ei ollenkaan liikaa: juonenkulun teho syntyy muusta kuin verellä ja raakuuksilla mässäilemisestä. Tarinassa yhdistyvät leppoisuus ja jännite mukavan vetävällä tavalla, ja dekkaria voikin suositella lukijoille, jotka eivät kaipaa lukemisiltaan raakuuksia ja verisiä taisteluita.

Helmet 2018: 4. Kirjan nimessä on jokin paikka. Kirjankansibingo: hieno fontti.



Tämän dekkarin myötä viimeistelen osallistumiseni kirjablogien dekkariviikkoon, jota emännöi Yöpöydän kirjat ja joka päättyy tänään.


Kommentit

  1. Tämä kuulostaa kiinnostavalta, laitetaan muistiin. Bloggarille sopiva dekkarin aihepiiri! Hyvä valinta sinulla bingon hienoksi fontiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aihepiiri tässä tosiaan sopii. :) Hieno fontti löytyikin lähempää kuin arvasin, kuvittelin tuon bingokohdan olevan työläämpi.

      Poista
  2. Minäkin tykkään koukeroisista fonteista. :) Samoin kuin cozy crimesta... tämä on mennyt minulta ohi, mutta kuulostaa mukavan leppoisalta kesädekkarilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cozy crimeen tutustuin vasta tämän Sinisen huvilan myötä. Kiinnostava genre!

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok