Siirry pääsisältöön

Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Älä mene pois

"Toviin en hyväksynyt sitä, että minusta oli tullut ensimmäinen vaimo, iyale. Iya Martha oli isäni ensimmäinen vaimo. Lapsena uskoin hänen olevan perheen onnettomin vaimo. Käsitykseni ei muuttunut, kun vartuin."


Ayọ̀bámi Adébáyọ̀: Älä mene pois
(Atena 2018)
Englanninkielinen alkuteos Stay With Me
Suomentanut Heli Naski
300 sivua

Yejide on varsin itsenäinen nuori nainen, joka opiskeluaikoinaan tapaa Akinin. Yejide ei kiirehdi naimisiin mutta Akin piirittää valitsemaansa naista niin kauan, että Yejide taipuu ja pari avioituu.

Kaikki voisi olla hyvin. Puolisot rakastavat toisiaan, tekevät töitä ja elävät hyvää elämää. Vain lapsi puuttuu. Sekä Akin että Yejide toivovat lasta, mutta ihmettä ei tapahdu. Ja kun avioliittoa on kestänyt riittävän pitkään ilman lapsiuutisia, alkaa suku puuttua asiaan. Viimein Akinin äiti järjestää pojalleen toisen vaimon siinä toivossa, että syy lapsettomuuteen on Yejiden.

Alkaa vuosia ja vuosia kattava ajanjakso, johon mahtuu monenlaista. On rakkautta, mustasukkaisuutta, uskoa, toivoa, petoksia ja menetyksiä. Yejiden ja Akinin tarinaan mahtuu monenlaisia vivahteita elämästä, joka ei etene suunnitelmien mukaan vaan tempoilee, vaatii uhrauksia ja antaa silti paljon.

Älä mene pois on surullinen mutta samalla ihmeellisen värikylläinen tarina Nigeriasta, missä Yejide ja Akin elävät nykyajan ja perinteiden ristiaallokossa. Ääneen pääsevät niin vaimo kuin aviomies, ja Yejide tulee lähelle, muodostuu niin eläväksi että hänen puolestaan pelkää ja toivoo. Akin jää etäämmälle, mutta hänenkin näkökulmallaan on tarkoituksensa ja paikkansa, vaikka alkuun sitä epäilin.

Romaanin kieli on paikoitellen kankeaa, mutta sen antaa mieluusti anteeksi, koska tarina on niin hieno. Se vakuuttaa ja vie mukanaan niin, että lopulta romaani on vain luettava päätökseensä, vaikka oikeastaan pitäisi tehdä muutakin.

Helmet 2018: 1. Kirjassa muutetaan.

Kommentit

  1. Tykkäsin tosi paljon tästä kirjasta, varsinkin sen runsaasta afrikkalaisesta kulttuuriannista.

    VastaaPoista
  2. Oih, tämä on aivan pakko lukea! Tuo kansikin jo kehottaa tarttumaan tähän romaanin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen lämpimästi! Kansi on muuten ihastuttava. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii