Siirry pääsisältöön

Tiina Raevaara: Korppinaiset

"Naakat olivat vallanneet talon. Niitä pursusi oviaukosta pelkkinä siipinä ja kiiltävinä sulkina. Huusin kauhusta ja nostin kädet kasvojeni eteen. Lintuja vain tuli ja tuli, kun ne lensivät kohti ulkoilmaa. Kuin talo olisi ollut täynnä naakkoja, valtava lintusäiliö, josta niitä nyt purkautui paineella."

Tiina Raevaara: Korppinaiset (Like 2016)
281 sivua
Tiina Raevaaran Korppinaiset on jatkoa Yö ei saa tulla -romaanille, jossa tutustuttiin niin Johannekseen kuin hänen rakastettuunsa Aaloon. Kun edellinen romaani kytkeytyi Nukkumatti-tarinaan, on Korppinaisten innoittajana Edgar Allan Poen runo Korppi. Intertekstuaalisuus toimii hyvin; se antaa lukijalle oivalluksia ja innoittaa.

Tarinan minäkertoja on Johannes, joka kaipaa Aaloa, nuoruudenrakastettuaan. Aalon piti olla kuollut, niin Johannekselle uskoteltiin, mutta hän onkin elossa. Nyt Johannes odottaa Aaloa uuteen kotiinsa, isovanhemmiltaan jääneeseen vanhaan taloon. Viimein nainen saapuukin, mutta erilaisena kuin mitä Johannes odotti.

Vanha sukutalo kantaa sisällään menneisyyttä, ja pitkä muisti tuntuu olevan myös linnuilla, joita parveilee talon ympärillä. Paluu lapsuudenmaisemiin saa Johanneksen selvittämään isänsä kuolemaa, johon tuntuu liittyvän jotain outoa. Päivämäärät eivät täsmää, kuolinsyystäkin on erilaisia versioita. Miten isän kohtaloon liittyy isoisän johtama sairaala, joka nykyään raunioina?

Entä Aalo sitten? Häntä saapuu hoitamaan sairaanhoitaja isoisän ja isän ajoilta. Eeva Hiltunen ei juuri potilaansa viereltä poistu, ja hänessä on jotain pelottavaa. Viimein selviääkin, että hänellä on hallussaan outoja voimia, jotka sekoittavat elämän ja kuoleman rajan.

Elämä ja kuolema, niistä Korppinaisissa paljolti on kysymys. Tarinan myötä ajautuu pohtimaan, mihin kaikkeen elämän säilyttämiseksi voi saati saa ryhtyä. Mikä on ihmisen vallassa, mikä ei?

Tiina Raevaara on mestari luomaan mystistä tunnelmaa. Yö ei saa tulla jätti jälkeensä hämmentyneen olon, ja saman tekee Korppinaiset - hyvällä tavalla siis. On kuin lukijana katsoisi tapahtumia hieman sumean lasin takaa: aivan varma ei voi olla, mitä tarinassa tapahtuu. Silti selityksiä tulee riittävän paljon. Symboliikka on vahvaa, ja siinäkin riittää mietittävää.

Käsittääkseni nämä intertekstuaaliset, mystiset romaanit ovat saamassa jatkoa. Odotan innolla.

Romaanista muualla: Kirjan vuoksi, Oksan hyllyltä, Hurja Hassu Lukija, Rakkaudesta kirjoihin ja Kirjavinkit.

Helmet 2016: 45. Suomalaisesta miehestä kertova kirja.
Korppinaiset avaa osallistumiseni Lukutoukan kulttuuriblogin kesäbingoon.

Kommentit

 1. Voi himputti, kun mulla meni Korppinaisten ilmestyminen ihan ohi. Kyllä minä haluan jossain vaiheessa tavata Johanneksen uudestaan. Viime kohtaaminen oli aikamoisen ihmeellinen syystä jos toisestakin.

  Onneksi on blogit, että pysyy edes vähän selvillä kaikesta uudesta mielenkiintoisesta. Tarkoitatko Jonna, että Raevaara on kirjoittamssa jatkoa myös tälle? Wau, jos niin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan blogit ovat olemassa, jäisi muuten moni kiinnostava kohtaaminen väliin.
   Jostakin olen ymmärtänyt, että jotain jatkoa Yölle ja Korppinaisille olisi tulossa. Nyt en kylläkään löydä tietoa mistään ja mietin, olenko nähnyt unta...

   Poista
 2. Yö ei saa tulla jätti hyvän lukufiiliksen. Minulle tarinan jatkuminen oli mieluinen yllätys. Pidän Raevaaran luomasta tunnelmasta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El