Siirry pääsisältöön

Tiina Raevaara: Korppinaiset

"Naakat olivat vallanneet talon. Niitä pursusi oviaukosta pelkkinä siipinä ja kiiltävinä sulkina. Huusin kauhusta ja nostin kädet kasvojeni eteen. Lintuja vain tuli ja tuli, kun ne lensivät kohti ulkoilmaa. Kuin talo olisi ollut täynnä naakkoja, valtava lintusäiliö, josta niitä nyt purkautui paineella."

Tiina Raevaara: Korppinaiset (Like 2016)
281 sivua
Tiina Raevaaran Korppinaiset on jatkoa Yö ei saa tulla -romaanille, jossa tutustuttiin niin Johannekseen kuin hänen rakastettuunsa Aaloon. Kun edellinen romaani kytkeytyi Nukkumatti-tarinaan, on Korppinaisten innoittajana Edgar Allan Poen runo Korppi. Intertekstuaalisuus toimii hyvin; se antaa lukijalle oivalluksia ja innoittaa.

Tarinan minäkertoja on Johannes, joka kaipaa Aaloa, nuoruudenrakastettuaan. Aalon piti olla kuollut, niin Johannekselle uskoteltiin, mutta hän onkin elossa. Nyt Johannes odottaa Aaloa uuteen kotiinsa, isovanhemmiltaan jääneeseen vanhaan taloon. Viimein nainen saapuukin, mutta erilaisena kuin mitä Johannes odotti.

Vanha sukutalo kantaa sisällään menneisyyttä, ja pitkä muisti tuntuu olevan myös linnuilla, joita parveilee talon ympärillä. Paluu lapsuudenmaisemiin saa Johanneksen selvittämään isänsä kuolemaa, johon tuntuu liittyvän jotain outoa. Päivämäärät eivät täsmää, kuolinsyystäkin on erilaisia versioita. Miten isän kohtaloon liittyy isoisän johtama sairaala, joka nykyään raunioina?

Entä Aalo sitten? Häntä saapuu hoitamaan sairaanhoitaja isoisän ja isän ajoilta. Eeva Hiltunen ei juuri potilaansa viereltä poistu, ja hänessä on jotain pelottavaa. Viimein selviääkin, että hänellä on hallussaan outoja voimia, jotka sekoittavat elämän ja kuoleman rajan.

Elämä ja kuolema, niistä Korppinaisissa paljolti on kysymys. Tarinan myötä ajautuu pohtimaan, mihin kaikkeen elämän säilyttämiseksi voi saati saa ryhtyä. Mikä on ihmisen vallassa, mikä ei?

Tiina Raevaara on mestari luomaan mystistä tunnelmaa. Yö ei saa tulla jätti jälkeensä hämmentyneen olon, ja saman tekee Korppinaiset - hyvällä tavalla siis. On kuin lukijana katsoisi tapahtumia hieman sumean lasin takaa: aivan varma ei voi olla, mitä tarinassa tapahtuu. Silti selityksiä tulee riittävän paljon. Symboliikka on vahvaa, ja siinäkin riittää mietittävää.

Käsittääkseni nämä intertekstuaaliset, mystiset romaanit ovat saamassa jatkoa. Odotan innolla.

Romaanista muualla: Kirjan vuoksi, Oksan hyllyltä, Hurja Hassu Lukija, Rakkaudesta kirjoihin ja Kirjavinkit.

Helmet 2016: 45. Suomalaisesta miehestä kertova kirja.
Korppinaiset avaa osallistumiseni Lukutoukan kulttuuriblogin kesäbingoon.

Kommentit

 1. Voi himputti, kun mulla meni Korppinaisten ilmestyminen ihan ohi. Kyllä minä haluan jossain vaiheessa tavata Johanneksen uudestaan. Viime kohtaaminen oli aikamoisen ihmeellinen syystä jos toisestakin.

  Onneksi on blogit, että pysyy edes vähän selvillä kaikesta uudesta mielenkiintoisesta. Tarkoitatko Jonna, että Raevaara on kirjoittamssa jatkoa myös tälle? Wau, jos niin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi tosiaan blogit ovat olemassa, jäisi muuten moni kiinnostava kohtaaminen väliin.
   Jostakin olen ymmärtänyt, että jotain jatkoa Yölle ja Korppinaisille olisi tulossa. Nyt en kylläkään löydä tietoa mistään ja mietin, olenko nähnyt unta...

   Poista
 2. Yö ei saa tulla jätti hyvän lukufiiliksen. Minulle tarinan jatkuminen oli mieluinen yllätys. Pidän Raevaaran luomasta tunnelmasta.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Laura Lindstedt: Oneiron

"Rivi on kaunis kuin kaunein hautajaissaatto, surullinen kuin surullisin sävel, lohdullinen kuin äiti maan syli. Rivi on täydellinen. Naiset eivät pelkää."
Laura Lindstedtin Finlandia-palkittu Oneiron tuli minulle joululahjaksi, ja taisin viime vuoden viimeisinä päivinä kirjan lukea loppuun. Kirjasta kirjoittaminen on kuitenkin venynyt uuden vuoden puolelle, sillä tuntui, että kovin pian lukemisen jälkeen oli romaanista vaikea sanoa yhtään mitään.

Nyt, kun olen ehtinyt makustella, tunnustella ja mietiskellä, totean: Oneiron on huimaava, jäljet jättävä romaani, jonka vaikutus ei hetkessä katoa.
Tarina keskittyy seitsemään naiseen. Newyorkilainen Shlomith, moskovalainen Polina, brasilialainen Rosa, marseillelainen Nina, hollantilainen Wlbgis, senegalilainen Maimuna ja itävaltalainen Ulrike ovat kaikki kuolleet. Romaani kertoo siitä, mitä tapahtuu kuoleman jälkeisenä aikana, keskellä valkeutta, ja mitä naisten elämässä oikein tapahtui. Huomasin, että alkuun minua kutkutti tietä…

Laura Manninen: Kaikki anteeksi

"Me olimme se vihreän puutalon uusi onnellinen perhe, jolla oli vanhemmat. Ja liikaa salaisuuksia. Ehkä joku oli nähnyt kun meillä kävi poliisiauto, kenties huomannut lastensuojelun kotikäynnillä, pannut merkille miten Mikko huusi minulle pihassa. Ehkä joku lasten kavereista oli kuullut kyläillessään asioita. Mutta jos joku olikin jotain huomannut, me kaikki teeskentelimme ettei se ollut mitään."Kaikki anteeksi on kuvaus parisuhdeväkivallasta, johon sisältyy niin laaja kavalkadi väkivallan muotoja, että tarinan asiantuntijatkin kavahtavat ja suosittelevat jo eroa. Päähenkilö Laura yrittää kuitenkin viimeiseen saakka pysyä yhdessä Mikon kanssa, vaikka Mikko lyö, uhkailee, puhuu rumasti ja satuttaa lukemattomin eri tavoin.

Laura on itsellinen nainen, joka kohtaa Mikon, eronneen kolmen lapsen isän. Alkuun kaikki vaikuttaa (tietenkin!) täydelliseltä, sillä mies osaa hurmata ja puhua kauniisti. Mutta sitten Mikon pimeä puoli alkaa kaivautua esiin ja saa vähitellen yhä enemmän til…