Siirry pääsisältöön

Nelli Hietala: Miia Martikaisen kärsimysviikko

"Päivän toinen odottamaton seikka tapahtuu juuri silloin, kesken tuon viikon merkittävimmän keskustelun, jonka lopputulema määrittelee paikkani ja osallisuuteni historian kulkuun ainakin seuraavan kahden kuukauden ajan. Liian pieneen raitapaitaan sullottu jätkä, Taneli, avaa suunsa ja toden totta, ääntähän sieltä tulee:
- Mä voin lähteä mukaan, se virkahtaa."
Olen niin äimistynyt, etten saa kurkusta kuuluville pihaustakaan. Vesitornin korkuinen poika haluaa lähteä kanssani veneeseen kokonaiseksi päiväksi."
Nelli Hietala:
Miia Martikaisen kärsimysviikko
(Karisto 2016)
161 sivua
Nelli Hietalan nuortenromaani Miia Martikaisen kärsimysviikko kertoo nimensä mukaisesti Miia Martikaisesta, joka joutuu vastentahtoisesti viettämään kesäviikkoa mökillä (eli työleirillä) vanhempiensa kanssa. Kirjan nimestä huolimatta kyseessä ei kuitenkaan varsinaisesti ole mikään kärsimysviikko, sillä muutaman sattumuksen seurauksena nuortenromaanin minäkertoja ei joudukaan viettämään koko viikkoa Siperiaa muistuttavalla työleirillä vaan pääsee kuin pääseekin ihmisten ilmoille. Koko kesän keikauttava sattuma on myrsky, jonka seurauksena mökkirantaan ajautuu Taneli isänsä kanssa. Miia ja Taneli päätyvät omaan seikkailuunsa, kun he lähtevät hakemaan veneeseen bensaa ja jäävät vuorokauden ajaksi kaupunkiin.

Miia on tavallinen nuori nainen tavallisine haaveineen. Epätavallista sen sijaan on se, että hänen perheeseensä kuuluu tytön itsensä lisäksi kaksi äitiä. Sitä ei kuitenkaan liiaksi alleviivata vaan ennemminkin tuodaan esille se, että elämä on tavallista teini-iän kiemuroineen riippumatta siitä, millaiset vanhemmat on sattunut saamaan.

Miia Martikaisen kärsimysviikko on rennolla, menevällä tyylillä kirjoitettu ja sen verran sujuva, että sen lukee yhdessä illassa. Niinpä kirjaa voi mainiosti suositella vähän lukeneelle nuorelle, joka haluaa lukea itsensä ikäisten elämästä. Pari kesäpäivää Miia Martikaisen elämästä kuvataan niin elävästi, että rohkenen väittää, että vähemmän kirjojen parissa viihtyvä saattaa yllättää itsensä ja viihtyä Miian edesottamusten parissa. Tuija Lehtisen tuotannon ystäville Hietalan nuortenromaani voi olla ilahduttava löytö.

Helmet 2016 -listalla tämä nuortenkirja sopii mainiosti kohtaan 7. Vihervuosi 2016 -sloganiin "Minun maisemani - maalla ja kaupungissa" sopiva kirja.

Kommentit

 1. Kyllä, juuri Lehtisen nuortenkirjojen lukijoille tämä voisi olla todella hyvä kirja! Minä tykkäsin tästä, kirjassa oli hyvä tunnelma, ja varmasti tässä on nuorille hyvää kesälukemista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kesälukemiseksi nuorille - ja vanhemmillekin - tätä voi kyllä suositella. :)

   Poista
 2. Onpas hauskan kuuloinen kirja. Minulla on nuortenkirjojen luku jäänyt vähemmälle viime aikoina, mutta koetan tsempata sillä saralla kesän aikana. Tämä voisi olla hyvä lukupinon keventäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukupinon keventäjäksi tämä sopii oikein hyvin!

   Poista
 3. Minullakin tämä odottaa hyllyssä, sopivaksi välipalaksi ajattelin lukea paksumpien välissä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maistuvan viihdyttävä välipala tämä kyllä on. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El