Siirry pääsisältöön

Pekka Hämäläinen ja Jukka-Pekka Vuorinen: Potkut - Haaksirikko vai uusi mahdollisuus

"En ole päässyt vieläkään täysin irti saamistani potkuista enkä varmaan ikinä anna anteeksi. Potkut voin ehkä vielä joskus antaa anteeksi, mutta missään nimessä en sitä tapaa, jolla potkut annettiin. Ei ihmisiä voi kohdella miten tahansa." Lasse Norres
Pekka Hämäläinen ja Jukka-Pekka Vuorinen:
Potkut - Haaksirikko vai uusi mahdollisuus
(Minerva 2014)
162 sivua (e-kirja)
Pekka Hämäläisen ja Jukka-Pekka Vuorisen kokoama teos Potkut - Haaksirikko vai uusi mahdollisuus koostuu lähinnä haastatteluista, joissa irtisanotut, pätkätyöläiset ja potkujen antajat kertovat omista kokemuksistaan. Mukana on useita julkisuuden henkilöitä ex-kansanedustaja Marja Tiurasta näyttelijä Merja Larivaaraan ja jääkiekkovalmentaja Hannu Aravirrasta "Suomen kuuluisimpaan potkujen antajaan", Hjallis Harkimoon. Mukana on heitä, joiden työhön kuuluu projektimaisuus ja määräaikaisuus, heitä, jotka ovat joutuneet hyvinkin yllättäen huomaamaan olevansa työttömiä, ja heitä, jotka päättävät monien ihmisten työstä ja sen jatkumisesta.


Kirjassa näkyy työn merkityksellisyys. Monelle kirjassa ääneen päässeelle irtisanominen on ollut iso asia - luonnollisesti. Potkujen jälkeen on etsittävä oma paikka ja suunta uudelleen.
Työ arvotetaan erittäin korkealle. Heti kun tutustut uuteen ihmiseen, niin sinulta kysytään "missä olet töissä", "mitä teet". Kun sanot, että olet työtön, niin se voi tuntua häpeälliseltä. Olen pohtinut asiaa omien kokemusten kautta. Nykyisin vain on niin, että vaikka olisi kuinka turvattu työpaikka, niin pitää olla valmius siihen, että se voi mennä.
Hanna Lindholm
Kirjan kirjoittajista toinen, Pekka Hämäläinen, toteaakin omassa tekstissään, että työ on alkanut määrittää meitä ihmisinä: "Emme ole olemassa ilman työtä." Hämäläisen mukaan työn pitäisi kuitenkin olla vain yksi elämän merkittävistä tukijaloista, ei ainoa.

Työttömäksi joutuminen voi olla valtava kriisi, josta ei pääse aikoihin irti. Esimerkiksi Lasse Norres koki yllättävät potkunsa hyvin raskaasti. Potkut voivat kuitenkin tarjota työntekijälle myös uusia mahdollisuuksia, ja sellaisiakin tarinoita kirjasta löytyy.

Haastattelujen joukkoon olisin toivonut enemmän "tavallisten ihmisten" tarinoita. Monen julkisuuden henkilön työ on luonteeltaan pätkittäistä - esimerkiksi kansanedustaja tietää, että valtakirja on yritettävä uusia neljän vuoden välein, eikä se välttämättä onnistu. Toki julkkistenkin tarinat kokemuksistaan ovat kiinnostavia, mutta tässä kohtaa vähemmän olisi ollut enemmän.

Kirjan lopussa Pekka Hämäläisen ja Kari Harjulan tekstit ovat kiintoisia. Hämäläinen puhuu työn merkityksestä, potkujen aiheuttamasta kriisistä ja selviytymisprosessin vaiheista. Harjula puolestaan tarjoaa vinkkejä uutta työtä hakeville. Vielä viimeiseksi Hämäläinen tarjoaa lohdullista uskoa tulevaisuuteen - sitä näinä aikoina tarvitaan.

Saan tämän kirjan myötä From Fiction to Reality -haasteeseen ensimmäisen parin. Tämän kirjan pariksi asettuu Anu Holopaisen Ilmestyskirjan täti, jossa eletään yt-neuvotteluiden uhkaavassa varjossa.

Helmet-haasteessa kuittaan tällä kirjalla kohdan 29. Kahden kirjailijan kirjoittama kirja.

Kommentit

  1. Potkut on kyllä inhottavia, mutta nykymaailmassa tuiki tavallisia. Aina ne koskettavat syvältä. Kiitos lukuvinkistä, jota voin suositella monelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nykymaailmassa tosiaan potkut alkavat olla valitettavan tavallisia. Kummallisia aikoja elämme.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on