Siirry pääsisältöön

Suunnitelmia vuodelle 2016

Keltainen kirjasto näkyy lukusuunnitelmissani vahvasti.
Kun kurkistin olan yli taaksepäin vuoteen 2015, totesin, että minun kohdallani lukusuunnitelmien tekeminen ei välttämättä tarkoita sitä, että suunnitelmani toteutuisivat läheskään aiotulla tavalla. Silti on hauskaa hieman ennakoida tulevaa ja pohtia, millainen lukuvuosi on edessä. Tässä siis joitakin ajatuksiani.

Lukuhaasteisiin olen ilmoittautunut mukaan. Omaksi ilokseni tartuin Helmet-lukuhaasteeseen, jossa yritän saada jonkun kirjan ainakin 25:een kohtaan. Samantapainen haaste oli viime vuonna tuo 50 kategoriaa, jossa tavoitteeni saavutinkin.

Kirjahillan blogin joulukoosteesta bongasin From Fiction to Reality -haasteen, jota ajattelin myöskin lähteä omaksi ilokseni selättämään - jospa tämän myötä tulisi luettua enemmän tietokirjallisuutta, jonka osuus viime vuoden lukemisissani oli nolostuttavan vähäinen. Ideana siis on lukea pareittain kauno- ja tietokirjallisuutta niin, että niissä on jokin yhdistävä teema, aihe tai muu. Yksi ajatus kirjaparista jo muhii mielessä tai on oikeastaan jo toteutuksen puolivälissä.

Olen ilmoittautunut myös Kansojen juurilla -lukuhaasteeseen, jossa ideana on lukea kirjallisuutta alkuperäiskansoista. Ensimmäisen kirjan tuohon haasteeseen olen jo ehtinyt lukea.

Seitsemännen taiteen tarinat -haasteessa puolestaan teemana ovat elokuvat. Siihenkin olen yhden kirjan ennättänyt lukea: Colm Toibinin Brooklyn-teoksesta on tehty elokuva, jonka toivon jossain vaiheessa pääseväni näkemään.

Kurjen siivellä matkataan itä-Aasiaan, ja sinne sijoittuva kirjallisuus on vielä hakusassa. Tavoitteekseni asetan, että luen haasteeseen ainakin neljä kirjaa, ja toivon löytäväni teoksia myös muualta kuin Japanista ja Kiinasta - äkkiseltään nuo kaksi maata tuntuvat helpoimmilta.

Hyvistä aikomuksista huolimatta kirjahyllyni pullistelee edelleen kirjoista, joita en ole ehtinyt lukemaan. Vuoden 2016 tavoitteeksi asetan lukea seuraavat kymmenen oman kirjahyllyn lukematonta kirjaa:
 • Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys. Romaani oli lukulistallani jo viime vuonna, enkä voi ymmärtää, miksi se kiertää minua niin ahkerasti. Romaani voitti hiljattain Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon, enkä minä ole sitä edelleenkään lukenut. Hyi minua!
 • John Williams: Stoner. Toinen teos, jonka lukematta jäämistä en voi ymmärtää. Vuoden 2015 alussa romaania kehuttiin paljon, mutta minun hyllyyni se on jäänyt avaamista odottelemaan.
 • Haruki Murakami: Maailmanloppu ja ihmemaa. Murakami sopii hyvin Kurjen siivellä -haasteeseen ja kiinnostaa toki muutenkin.
 • Tuula Karjalainen: Tove Jansson - tee työtä ja rakasta. Olen hapuillut Jansson-elämäkertaa jo toissa vuodesta lähtien, mutta niin se vain lojuu odottelemassa minua. 
 • Merete Mazzarella: Aurinkokissan vuosi. Mazzarella kuuluu lempikirjailijoihini ja hänen teoksensa on ehdottomasti lukulistani kärkisijoilla.
 • Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset. Kirjailijan viimeisin suomennettu romaani Susanin vaikutus oli sen verran kiinnostava, että haluan lukea häneltä muitakin teoksia.
 • Johanna Venho: Kaukana jossain onnenmaa. Romaani saapui minulle postitse kustantajalta jo syksyllä, mutta en ole ehtinyt sitä lukemaan. En ole myöskään tutustunut tarkemmin, mistä tarinassa on kysymys, mutta jo kirjan nimi on niin viehättävä, että haluan siihen jossain vaiheessa perehtyä.
 • José Saramago: Lissabonin piirityksen kirjuri. Nobel-palkittu Saramago on minulle vieras, mutta ehkä vuosi 2016 olisi hyvä ajankohta tutustua hänen tuotantoonsa ainakin yhden kirjan verran.
 • JP Koskinen: Kuinka sydän pysäytetään. Sain kirjan erään tilaisuuden kylkiäisenä lähestulkoon tasan vuosi sitten, ja vuoden mittaan havaitsin romaanin keränneen kiitoksia lukijoilta.
 • Miriam Toews: All My Puny Sorrows. Yritän ajoittain lukea romaaneja myös englanniksi, ja vuoden 2016 tavoitteisiini kuulukoon tähän englanninkieliseen yksilöön tarttuminen.

Bonuksena mainittakoon, että Andrés Neumanin Vuosisadan matkustaja on ollut kesken jo pitkään. Kirja ei ole huono, ei suinkaan, mutta se vaatii keskittymistä. Yritän ehtiä perehtymään tarinaan kunnolla, sillä luulen, että se palkitsee lukijansa.

Kevään 2016 kirjakatalogeihin en ole oikeastaan uskaltanut vielä edes kurkistaa, sillä niin paljon kiinnostavaa lukemista on esillä jo nyt. En ole kuitenkaan voinut välttyä huomaamasta, että hyvää kirjallisuutta on tänäkin vuonna kustantajilta tulossa.

Toivon innostavia, inspiroivia ja hienoja lukuhetkiä niin itselleni kuin muille kirjan ystäville vuonna 2016!

Kommentit

 1. Hirveen hyviä kirjoja sulla hyllyssä odottaa lukemista. Erityisellä innolla odotan, mitä tulet olemaan mieltä Toewsista. Minä, kuten varmaan muistat, pidin siitä kovasti ja kun monet ei lue englanniksi, niin en ole siitä päässyt oikein kenenkään kanssa mielipiteitä vaihtamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toewsin sinun blogistasi bongasinkin, odotukset ovat siis korkealla. :)

   Poista
 2. Ihania suunnitelmia, Jonna! Pidät varmasti Kinnusesta, Karjalaisen Tove Jansson -elämäkerrasta ja Stonerista. Murakami kuuluu minunkin tämän vuoden suunnitelmiini HelMet-haasteen myötä. En tiedä, uskallanko muihin haasteisiin enää lupautuakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva tietää, että on hyviä lukuelämyksiä luvassa! Haasteet ovat ihanan houkuttelevia, mutta sitten harmittaa, jos ne jäävät alkutekijöihinsä. Pakko yrittää vähän suitsia kovinta haasteintoa.

   Poista
 3. Lukemiston suunnittelu on vaan niin mukavaa - ja sitten hyllyyn kertyy ties mitä aarteita odottamaan vuoroaan. Mulla on myös lähiaikojen lukulistalla tuo Koskinen, kiitos muistutuksesta, mutta nappaan sulta muitakin vinkkejä. Lukuiloa vuoteesi! T. Meri

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnitelmat harvemmin täysin toteutuvat, mutta suunnitteleminen tosiaan on niin mukavaa. Kiitos, lukuiloa myös sinulle, Meri!

   Poista
 4. Olen lukenut Saramagoa pidempään, pitänyt hänen tyylistään. Lissabonin piirityksen kirjuri on kuitenkin kova pala, olen kiitollinen, että en aloita sillä. Olen kolmatta viikkoa tavannut sitä.

  Tunnen itseni hyvin ulkopuoliseksi Janssonin suhteen, se ei vaikuta minuun mitenkään. Ei edes se, että tuossa likellä on Pellinki. Mutta nyt ilmestyy elämäkerta, joka aukeaa minullekin. Olen kasvanut Lindgrenin kirjojen kanssa.

  Samoja haasteitakin olen napsinut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lissabon-varoituksesta, täytyy lähestyä häntä varoen.

   Lindgren on kyllä ihana, ja olen innoissani elämäkerrasta. Toivon saavani sen lukemistooni tämän vuoden aikana.

   Poista
 5. Neljäntienristeys on minullakin vielä lukematta... Norsunhoitajien lapset on mainio, luin sen äitini suosituksesta pari kesää sitten ja taisimme kirjasta keskustellessamme nauraa kyyneleet silmissä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa kivaa kuulla, että Høegin romaanin parissa on hyviä hetkiä odotettavissa. :) Kesä voisikin olla hyvä aika tarttua siihen.

   Poista
 6. Lukuhaasteita on aina kiinnostava aloittaa ja bongailla. Helmet-lukuhaasteessa menossa nyt jo kolmas kirja. Kerrankin olen hyvissä vaiheissa jonkun haasteen kanssa. Yllättävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, kunhan vain ei kahmi liikaa haasteita, kuten minulle meinaa käydä. :) Helmet-haaste on innostava!

   Poista
 7. Lukusuunnitelmia on niin mukava lukea! :) Aloin tässä tuumimaan, että ehkä minunkin pitäisi tehdä jonkin sortin suunnitelma omien lukemattomien selättämäiseksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! :) Olisikin kiva kuulla, mitä sinun lukemistoosi mahdollisesti tulevaisuudessa kuuluu.

   Poista
 8. Tsemppiä oman hyllyn kirjojen pariin! Minäkin tein listauksen kuudesta kirjasta, jotka aion lukea tänä vuonna, mutta voipi olla että taas ne jäävät odottamaan vuoroaan ensi vuoteen. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?