Siirry pääsisältöön

Colm Toíbín: Brooklyn

"Ja sitten hän oivalsi, että hänestä tuntui nyt jo siltä että hänen pitäisi muistaa tämänvuotisen sisarensa, tämä kohtaus niin kuin jostain etäältä. Hän tajusi, että siinä pitkittyneessä hiljaisuudessa oli jotenkin sanattomasti sovittu, että hän, Eilis, lähtisi Amerikkaan. Isä Flood oli kutsuttu käymään siksi, että Rose tiesi hänen voivan järjestää asian."
Colm Toíbín: Brooklyn
(Tammi 2011)
Alkuteos Brooklyn 2009
Suomentanut Kaijamari Sivill
Keltainen kirjasto 419.
313 sivua
Colm Toíbínin romaanin Brooklyn päähenkilö on Eilis, joka lähtee Irlannista Amerikkaan etsimään parempaa elämää ja toimeentuloa. Kotiin jäävät äiti ja Rose-sisar; veljet ovat lähteneet aiemmin Iso-Britanniaan. Äidistä jää huolehtimaan sisar, joka ei kerro läheisilleen kaikkea itsestään mutta haluaa huolehtia siitä, että pikkusisko pääsee parempien mahdollisuuksien äärelle.

Elämä kaukana kotoa soljuu omia uomiaan, kunhan koti-ikävä helpottaa ja arki löytää tavanomaisuutensa. On töitä, vuokraemäntä, asuintoverit, uuden oppiminen ja uudet ystävät. Äidille ei kirjeissä aivan kaikkea kerrota, mutta Rose saa kuulla esimerkiksi eräästä Tonysta. Sitten kotoa Irlannista saapuu uutisia, joiden vuoksi Eilisin on pakko taittaa uudelleen pitkä ja vaivalloinen laivamatka suuren meren ylitse.

Eilisin tarina on suuri mutta vähäeleinen romaani muun muassa siirtolaisuudesta, yhteiskuntaluokista, naisen asemasta, rakkaudesta ja elämän valinnoista. Suurista asioista siis, ja niinpä kirja tarjoaa paljon pohdittavaa.

Brooklyn on erityinen kirja, kaunis kasvutarina nuoresta naisesta, joka etsii paikkaansa, tekee virheitä ja pohtii kokemuksiaan. Lempeän toteava ja kiltti kertojanääni on suuri osa kirjan erityisyyttä: Eilisin elämää tarkastellaan eleettömän toteavasti mutta silti tarkasti havainnoiden, ja lukijan mielikuvitukselle jätetään tilaa, kun kaikkea ei selitetä juurta jaksain. Eilisin hahmo on todella mielenkiintoinen: paikoin hän on kuin oman elämänsä sivustakatsoja, joka ei juuri tunteitaan osoita, mutta paikoin hän on hyvinkin määrätietoinen. Hän on suoraselkäinen ja tunnollinen mutta tekee välillä vääriä ratkaisuja.

Tarinan loppu on jakanut mielipiteitä, mutta minä pidin siitä. Tietyllä tapaa sekin onnistui osoittamaan, miten elämässä tehdään suuria valintoja, ja lopun avoimuus jättää sekin lukijan mielikuvitukselle tilaa.

Kirjasta muualla: P. S. Rakastan kirjoja, Leena Lumi, Kirjava kammari, Sinisen linnan kirjasto ja Luetut, lukemattomat.

Reading the Rainbow -haasteessa saan tämän kirjan myötä toiseksi viimeisen, tummansinisen raidan. Jännitys tiivistyy: vieläkö ehdin saada sateenkaaren valmiiksi ennen haasteen päättymistä?

Edit: Koska kuulin Lukuisan Lauralta, että Brooklyn-romaanista on tehty elokuva, korkkaan tällä kirjalla Seitsemännen taiteen tarinat -haasteen.

Kommentit

 1. Tóibín <3 Pidin myös Brooklynistä todella paljon, ihan samoista syistä kuin sinäkin. Elokuva täytyy myös katsoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, en tiennytkään, että tästä on tehty elokuva! Pitääkin yrittää saada se jossain vaiheessa katseluun.
   Nythän saankin tästä kirjasta ensimmäisen suorituksen Seitsemännen taiteen tarinat -haasteeseen. :)

   En muuten ole aiemmin Toíbínin teoksia lukenut, mutta aion niitä tulevaisuudessa hankkia luettavakseni.

   Poista
 2. Brooklyn on kyllä ihana, samoin novellikokoelma Äitejä ja poikia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin kirjata tuon novellikokoelman nimi muistiin, kiitos vinkistä!

   Poista
 3. Tarinan loppu oli minunkin mielestäni hieno. Pidin kovasti tästä kirjasta, samoin Kaisa V:n suosittelemasta novellikokoelmasta Äitejä ja poikia. Hieno, vähäeläinen kirjailija tuo Tóibín.

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostava uusi tuttavuus minulle.
   Kiitos samoin, Katja!

   Poista
 4. Voih, kylläpä tuli ihanat lukumuistot mieleen! Hyvin kiinnostava kirjailija, toistaiseksi myös erittäin luotettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että on luotettava - se lisää intoani tutustua kirjailijaan enemmän.

   Poista
 5. Sain tämän joululahjaksi. Näiden suositusten jälkeen houkuttaa lukemaan.
  Vähäeleisyys ja avoin loppu kuulostavat minulle sopivalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa joululahjalukemista on tiedossasi. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on