Siirry pääsisältöön

Jo Nesbø: Verta lumella

"- Haluan että saat sen näyttämään siltä kuin asuntoomme olisi murtauduttu, Olav.
- Minkä takia? kysyin.
- Siksi että teon täytyy näyttää joltain muulta kuin mitä se on, Olav. Poliisit hermostuvat aina kun siviilejä kuolee."
Jo Nesbø: Verta lumella
(Johnny Kniga 2015)
Alkuteos Blood on Snow 2015
Suomentanut Outi Menna
195 sivua
Norjalaisen dekkarikuninkaan Jo Nesbøn uutuus sijoittuu vuoden 1977 joulun tienoille. Tarinan päähenkilö ja minäkertoja on Olav, Daniel Hoffmannin asiainhoitaja. Hoffmann puolestaan hallitsee oslolaisia huume- ja prostituutiomarkkinoita, pahimpana kilpailijanaan Kalastaja.

Olav saa työnantajaltaan tehtävän: hänen tulee surmata Hoffmannin petollinen vaimo. Työtehtävä vain ei etene aivan suoraviivaisesti vaan johtaa ratkaisevan virheratkaisun myötä tilanteeseen, jossa Olav on sekä takaa-ajettu että takaa-ajaja. Kuviosta syntyy rivakasti etenevä juonirakennelma, joka pitää lukijan mukavasti otteessaan.

Esimerkiksi Isänsä poika -dekkariin verrattuna Verta lumella on selvärajaisempi: henkilöhahmoja on vähemmän ja juoni etenee suoremmin. Turhia rönsyjä karttavan juonen ystäville kirjaa voikin suositella lämpimästi.

Kaiken kaikkiaan Verta lumella on nopeasti etenevä dekkari, josta erityisesti jää mieleen Olav, palkkatappaja joka on päätynyt uralleen pakon sanelemana, kun erinäisistä syistä huumekauppa tai parittaminen eivät häneltä onnistuneet. Karua ammattia harjoittava mies on ristiriitainen hahmo, joka on ajoittain hellämielinen ja lukee lukivaikeuksistaan huolimatta mielellään kirjoja, kuten Victor Hugon Kurjia.

Dekkarin loppuratkaisu on kiinnostava ja yllättävä. Mielenkiinnolla jään odottamaan sarjan toista osaa.

Dekkariviikon kunniaksi dekkarit ovat vahvasti esillä myös minun blogissani tällä viikolla. Verta lumella on viikon kolmas dekkaripostaus.

Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteessa saan tämän dekkarin myötä neljännen merkinnän Norjan kohdalle. Kirjankansibingossa Verta lumella asettuu ruutuun Punainen.

Verta lumella -dekkarin ovat lukeneet myös esimerkiksi Mai, NannaTakkutukka ja Iloinen apina.

Kommentit

  1. Tämä oli minulle pettymys. Olen lukenut kaikki Jo Nesbøn kirjat ja niihin verrattuna tämä oli harjoituskappale. Ymmärtäisin jos kirjailijan ensimmäinen dekkari olisi tällainen, mutta en enää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minua ehkä auttoi se, että Nesbø ei ole minulle kovin tuttu. Jonkun Harry Hole -dekkarin luin vuosia sitten, mutta muuten en norjalaiskirjailijan tuotantoon juuri tutustunut.

      Poista
  2. Olen lukenut muutaman Harry Hole -dekkarin ja lopetin, kun viimeinen lukemani oli aika epäuskottava. Tämä uusi kirja vaikuttaa kiinnostavalta, mutta Main kommentti edellä vähän vähentää mielenkiintoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on niin vähäisesti kokemusta Harry Hole -dekkareista, että en osaa sanoa miten Verta lumella niihin suhteutuu. Ehkä kannattaa kuitenkin tätäkin kokeilla.

      Poista
  3. Olen lukenut kaikki Holet ja matkan varrella väsynyt yli-ihmismäisen (ulkoisesti) selviytyvään poliisimieheen. Näkökulmamuutos tappajapuolelle onnistuu mielestäni taitavasti, ja kirjan pituus on kohdillaan. Tykkäsin, ja yllätyin romanttisuudesta. Myös edellinen ei-Hole-dekkari oli vetävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla mielipide lukijalta, jolle Harry Hole on vahvasti tuttu. Minustakin tässä on hyvää vetoa, ja kaiken kaikkiaan kokonaisuus toimii hyvin.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii