Siirry pääsisältöön

Viveca Sten: Sotilaiden salaisuudet

"Kaufman avasi albumin ja näytti kuvaa, jossa hän seisoi täydessä univormussa baretti päässä. Taustalla siinsi jokin, mikä Thomaksesta näytti Vaxholmin linnoitukselta.
- Siinä olen minä, rannikkojääkäri Kaufman palveluksessanne."
Viveca Sten: Sotilaiden salaisuudet
(WSOY 2015)
Alkuteos I natt är du död 2011
Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
412 sivua

Viveca Stenin dekkari sijoittuu sekä vuoteen 2007 että 1970-luvun lopulle. Tarinan nykyajassa päähenkilönä on Thomas Andreasson, poliisi, joka päätyy selvittämään nuoren psykologian opiskelijan Marcus Nielsenin kuolemaa. Alkuun tapausta pidetään itsemurhana, mutta pian käy ilmi, että tapaus ei olekaan niin yksiselitteinen: Marcuksen kohtalo kytkeytyy eräisiin muihin menehtymisiin, ja pian on syytä epäillä, että liikkeellä on sarjamurhaaja. Surmiin yhdistäväksi tekijäksi löytyy Sandhamnin rannikkotykistö ja sieltä eräs rannikkojääkäriryhmä.

1970-luvun lopulle kirjassa palataan päiväkirjaotteissa, jotka on kirjoittanut nimettömänä pysyttelevä henkilö. Merkinnöistä käy ilmi, miten järjestelmällistä simputusta rannikkojääkäreiden keskuudessa aikanaan harjoitettiin ja kuinka äärimmäisen koville nuoret miehet palvelusaikanaan joutuivat.

Sotilaiden salaisuudet ei ole vain Thomaksen toimien kuvaamista ja surmatöiden selvittelemistä, vaan mukana on myös Nora Linden, Sandhamnissa taajaan vierailevan Thomaksen ystävän näkökulma. Noraa painaa tuore avioero ja uuden elämäntilanteen pohdinta, mutta hänkin nivoutuu osaksi Sandhamnin tapahtumien selvittelyä. Hänen hahmonsa tuo elämäntilanteen haasteista huolimatta eräänlaista keveyttä tarinaan, joka muutoin olisi melko tutkintapainotteinen.

Stenin dekkari on sujuvasti kirjoitettu ja varsin nopeasti luettavissa. Päiväkirjaotteiden julmuudet tuntuvat kammottavilta ja saavat pohtimaan sitä, miten ihmiset toisiaan kohtelevat. Kokonaisuudessaan tarina vie miettimään, kuinka vuosien takaiset väärinkäytökset voivat nousta pintaan vielä aikojen kuluttua, jos niitä ei ole aikanaan haluttu kunnolla selvittää.

En ole aiemmin Viveca Stenin Sandhamn-sarjaa lukenut, mutta tämän kirjan luettuani en pidä lainkaan mahdottomana, ettenkö sarjan pariin myöhemmin palaisi. Kirjan hahmot ovat kiinnostavia ja juonenkäänteet vievät mukanaan. Jos elementit toimivat yhtä hyvin muissakin osissa, tartun mielelläni niihinkin.Kirjankansibingossa Sotilaiden salaisuudet
asettuu kohtaan Maisema.
50 kategorian listauksessa Stenin dekkari sijoittuu kohtaan 49. A book based on or turned into a TV show. Stenin Sandhamn-sarjasta on tehty televisiosarja Murha Sandhamnissa, ja neljäs tuotantokausi perustuu juuri tähän Sotilaiden salaisuudet -teokseen.

Kommentit

 1. Minä luin dekkariviikolla Stenin kirjan Sisäpiirissä ja minulle kävi niin, että kirja ei innosta minua lukemaan Steniltä muuta. Ehkä ko. dekkari oli heikompi kuin tämä sinun lukemasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaa-a, vaikea sanoa, kun en tosiaan ole muita Stenin teoksia lukenut. Tässä oli aika hätkähdyttävä se 1970-luvun ulottuvuus päiväkirjamerkintöineen, se piti mielenkiintoa yllä.

   Poista
 2. Minun pitää varmaan ottaa ruotsalaisdekkaristien viikko, kun on niin paljon lukemattomia nimiä. Mm. Stein kuulostaa tutustumisen arvoiselta. Tuo tv-sarja on mennyt minulta täysin ohi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen vasta nyt alkanut vähitellen tajuta, kuinka paljon meillä julkaistaan ruotsalaisdekkaristien teoksia. Hauska idea tuo teemaviikko!

   Poista
 3. Minultakin on mennyt täysin ohi, että Stenin kirjoista on tehty tv-sarja. Voisikohan sitä vielä saada katsottavaksi jostain ja onkohan se suomennettu? Nopea googletus ei ainakaan tuottanut tulosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt minäkään tuosta tv-sarjasta ennen kuin googlettelin jotain Steniin liittyvää. YLE Fem on sarjaa esittänyt, mutta Areenasta sitä ei ilmeisesti voi katsoa. Jos sarja tulee joskus uusintana, olen kyllä kiinnostunut. Ylen sivuilta löytyy ainakin vähän tietoa: http://arenan.yle.fi/1-2540190

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on