Siirry pääsisältöön

Pärttyli Rinne: Viimeinen sana

"Franz ajatteli filosofiaa ja ihmismieltä, kuinka erot räjähtivät äärettömiksi välimatkoiksi ja kuinka ylintä ja alinta yhdisti toisiinsa ajatuksen näkymätön nuoli. Kuinka syvältä hän ponnisti, kuinka mahtavat olivat korkeudet jotka hän saattoi ajatustensa voimalla tavoittaa. Hän tulisi esitykseksi, joka muovaisi elämää ja olisi täysin vailla teeskentelyä. Hän tulisi seremoniaksi."
Pärttyli Rinne: Viimeinen sana
(Noxboox 2014)
213 sivua
Pärttyli Rinteen esikoisromaani Viimeinen sana kertoo Franzista, lukiolaispojasta, joka haaveilee suuria, näkee itsensä renessanssinerona ja viisauden haltijana mutta joutuu kerta toisensa jälkeen kohtaamaan oman rajallisuutensa. Hän on kiinnostunut filosofiasta ja uskoo vapauden filosofiaan, jonka myötä hänestä on tulossa jotain merkittävää.
Elämä avautui. Nyt kun Virpi oli osoittanut Franzille luottavansa häneen ja hyväksyvänsä hänet, hän saattoi kertoa tälle kuka todella oli, miksi oli maapallolle tullut, miksi ihmisten keskuuteen, mistä syystä ja mitä tehtävää toteuttamaan.
- Musta tulee tän maan suurin filosofi, Franz sanoi.
Matka kohti tavoitteita on mutkikas, kun esimerkiksi väittelykilpailuun osallistuminen kariutuu ennen kuin kilpailu ehtii edes alkaa ja koulussa joutuu kohtaamaan suoranaista kiusaamista. Kavereita ei juuri ole, oikeastaan vain Kolehmainen, jonka kanssa Franz käy ampumassa. Suhde samanikäiseen Virpiin on kimurantti, varsinkin kun tyttö päätyy yksiin Franzin pahimman kiusaajan kanssa.

Jännitettä tarinaan syntyy, kun Kolehmainen on kiinnostunut aseista ja käy Franzin kanssa ampumassa. Kiristyvä ilmapiiri saa uumoilemaan pahaa, kun Franz kohtaa epäoikeudenmukaisuutta ja pettymyksiä ja valmistelee kouluun esitelmää rakkauden filosofiasta, yöuniensa hinnalla. Romaani on ahdistava piirtäessään kuvaa nuorukaisesta, joka kadottaa suhteellisuudentajunsa ja nostaa itsensä vaarallisella tavalla toisten yläpuolelle.

Tarinan Franz ei ole mikään kiva tyyppi. Hän suhtautuu muihin ihmisiin ylimielisesti ja ivallisesti, näkee itsensä älykkönä joka on lähes liian hyvä tavallisen kansan seuraan. Vanhemmat ovat poikansa seurassa varpaillaan ja poika puolestaan kääntää kokemiaan asioita itselleen edulliseen valoon tekemällä niistä omanlaisiaan päätelmiä. Hän tarkastelee maailmaa filosofian silmälasien läpi, ja romaanista muodostuukin hyvin filosofinen kokonaisuus, mikä saattaa koitua jonkinlaiseksi kompastuskiveksi. Toisaalta teoksesta näkyy kirjailijan perehtyminen filosofiaan ja kuitenkin mukana on myös hyvin tavallista elämää, kuvausta rikkoutuvasta mielestä ja ihmisistä, jotka eivät kohtaa toisiaan. Lohtua tarina ei juuri tarjoa, ei pahemmin selityksiäkään. Viimeinen sana on vaikuttava kuva eräästä ihmiskohtalosta.

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös Mari, Anu, Ruusa, IlonaKrista ja Tuija.

50 kategoriaa -listauksessa Viimeinen sana asettuu kohtaan 36. A book set in high school.
Sain kirjan luettavakseni kustantajalta. Kiitos!

Kommentit

  1. Mulla on tästä bloggaus kuvaa vaille valmiina. Ilmestyy blogiin tänään tai huomenna. Tuota minäkin hieman mietin, että filosofinen osuus on monille lukijoille ehkä hieman raskas. Mitä tulee selitykseen, niin sen puolesta tämä taas minun mielestäni on hyvin onnistunut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on