Siirry pääsisältöön

Kati Marton: Merkel – Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina

Kauan ennen kuin Angela Merkeliä alettiin kutsua maailman vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi hän oli vahva ja tasapainoinen ihminen, jota kiinnostivat monet muutkin asiat kuin politiikka ja poliitikot. Hän pysyi hämmästyttävässä määrin samana ihmisenä koko 16-vuotisen virkakautensa ajan. Tämä johtui suurelta osin siitä, että Merkel oli paremmin kuin kukaan toinen meidän aikamme menestyksekäs poliitikko suojellut oikeuttaan yksityiselämään ja erinäisin keinoin pitänyt maailman siitä loitolla.

Kati Marton: Merkel – Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina
WSOY 2021
alkuteos The Chancellor – The Remarkable Odyssey of Angela Merkel 2021
suomentanut Ilkka Rekiaro
398 sivua

Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel on epäilemättä yksi aikamme vaikutusvaltaisimpia ja merkittävimpiä poliitikkoja. Niinpä on paikallaan, että hänestä on tehty elämäkerta: Kati Martonin Merkel – Maailman vaikutusvaltaisimman naisen tarina ilmestyi WSOY:n kustantamana ja Ilkka Rekiaron suomentamana loppuvuodesta 2021.

Paitsi että Kati Martonin teos on kirja vaikutusvaltaisesta naisesta, se on myös kirja eurooppalaisesta lähihistoriasta. Siksikin Merkel on kiinnostava ja kiehtova. Se muistuttaa siitä, minkälaisia myllerryksiä 2000-luvun Eurooppaan ja maailmanhistoriaan on mahtunut, ja avaa osaltaan sitä, mitä kulissien takana on tapahtunut, kun suuria haasteita on pitänyt ratkoa. Kiehtova kysymys on esimerkiksi se, miten Angela Merkelin itäsaksalainen tausta lopulta vaikutti siihen, mitä ratkaisuja hän teki pakolaiskriisin aikana.

Kiehtovaa on sekin, miten aika tavalliselta vaikuttavasta naisesta tuli huippupoliitikko. Fyysikoksi kouluttautunut pastori-isän tytär ei varmastikaan olisi vedonlyönnissä menestynyt, jos olisi veikattu, kenestä tulee merkittävä EU-johtaja. Merkelillä oli kuitenkin sekä ominaisuuksia että myötävaikuttajia, jotka edesauttoivat hänen urakehitystään.

Marton piirtää Angela Merkelistä kuvan, joka pohjautuu laajan tausta-aineiston tutkimiseen sekä Merkelin lähipiirin haastatteluihin. Yksityisyydestään tarkka liittokansleri ei liene kovin helppo elämäkerran kohde, ja Kati Marton toteaakin kiitossanoissaan työn olleen "lievästi sanoen haastavaa". Elämäkertakirjuri sai Merkeliltä tämän vastahakoisuudesta huolimatta luvan seurata työtään neljän vuoden ajan, eikä hän myöskään estänyt lähipiiriään keskustelemasta kirjailijan kanssa.

Lopputuloksena on lähes 400-sivuinen teos, joka tiivistää eurooppalaista lähihistoriaa päähenkilönsä kautta ja tarkastelee Saksan toiseksi pitkäaikaisinta liittokansleria vuosikymmenten kaarella lapsuudesta EU-johtajuuteen. Painopiste on ehdottomasti työssä – on oikeastaan jopa yllättävää, miten vähän Angela Merkelistä yksityisenä henkilönä tiedetään ja saadaan selville. Se ei kuitenkaan vähennä elämäkerran arvoa: Merkel säilyttäköön arvoituksellisuutensa; työ puhukoon puolestaan.

Kommentit

  1. Tämän voisin kyllä lukea, kiinnostaa niin Saksa kuin Eurooppakin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiinnostavasti tässä avataan sekä Merkelin henkilöhistoriaa että eurooppalaista politiikkaa.

      Poista
  2. Kunnioitettavan uran tehnyt todellinen Rautarouva on elämänkertansa kansien väliin kirjoittamisen ansainnut! Naisena ei voi eikä halua häntä kuin ihailla ja kunnioittaa, sillä ura oli tyylipuhdas veto ja paatti pysyi pystyssä myrskyissä ja muutoksissa sekä hänellä oli focus koko ajan kirkkaana selvillä. Kiitos mielenkiintoisesta avauksestasi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Merkeliä ei voi kuin ihailla. Minusta on hienoa, että joku voi pysyä niin hyvin kartalla ja asiakeskeisenä tällaisena aikana, jona monelle kaikenlainen julkisuus tuntuu olevan hyvää julkisuutta.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok