Siirry pääsisältöön

Liane Moriarty: Viimeinen vuosipäivä

Sophie oli rakastunut taloon aivan aidosti. Siitä lähtien, kun Thomas oli kertonut uutisensa, Sophien on tehnyt mieli rutistaa itseään ilosta aina, kun hänen mieleensä muistuu jotakin uutta. Jasmiinin peittämä kaari ovelle johtavan pihapolun päässä. Valtava vihreä tassuamme. Hunajan väriset lattialankut. Punaisen ja sinisen sävyjä hehkuvat lasimaalausikkunat myöhäisen iltapäivän auringossa. Joka ikkunasta näkyvä välkehtivä joki. Suurimpaan makuuhuoneeseen johtavat kapeat kiertyvät portaat. Ikkunapenkki jolle saattoi käpertyä rakkausromaanin ja lokumin kanssa. Talo oli todella kuin sadusta. Mutta oliko väärin ottaa se vastaan?

Liane Moriarty: Viimeinen vuosipäivä
WSOY 2021
alkuteos The Last Anniversary 2005
suomentanut Helene Bützow
426 sivua
äänikirjan lukija Anna-Riikka Rajanen
kesto 

Liane Moriarty on niitä kirjailijoita, joiden teoksiin on melkein pakko tarttua. Niin tälläkin kertaa: tänä vuonna suomeksi ilmestynyt Viimeinen vuosipäivä klikkautui aika pian ilmestymisensä jälkeen Storytel-hyllyyni odottamaan sopivaa hetkeä. Viimein syyskuussa sopiva hetki ilmaantui – alkoi tuntua siltä, että sopivasti kepeälle ja kuitenkin tärkeitä teemoja käsittelevälle romaanille olisi nyt tilausta.

Romaanin lähtökohta on se, että Sophie Honeywell kuuntelee biologisen kellonsa yhä voimakkaampaa tikitystä ja on sinkku. Elämä mullistuu melkoisesti, kun Sophie perii entisen miesystävänsä Thomasin isotädin talon ja päätyy keskelle sukusalaisuuksia ja uudenlaisia sosiaalisia ympyröitä. Pinnan alla on todellakin paljon enemmän kuin mitä päälle päin arvaisi, ja jonkinlaisia yllätyksiä on tarjolla loppuun saakka.

Romaanin tapahtumat sijoittuvat lähelle Sydneytä saarelle, jota leimaa mysteeri: 1930-luvulla nuoret Connie ja Rose löysivät saarella sijaitsevasta talosta hylätyn vauvan, jonka vanhemmat olivat kadonneet jälkiä jättämättä. Myöhemmin sisarukset perustivat mysteerin ympärille tuottavan matkailubisneksen, mutta sukua arvoitus ei jätä rauhaan. Mihin Enigman vanhemmat katosivat tämän ollessa pieni? Mysteeri osuu hyvin lähelle Sophien uutta perhettä, ja hänkin on luonnollisesti osa salaisuuksia saarelle päädyttyään.

Viimeinen vuosipäivä on Moriartyn ystäville varmastikin mieleistä luettavaa. Tuttuun tapaan tarina on runsas ja siinä käsitellään kepeästi aika painaviakin teemoja. Kerronnassa on miellyttävää huumoria ja henkilöhahmoissa mukavasti eloa. Erityisesti pidän vahvoista naisista, jotka todellakin toimivat silloin, kun syytä on. Tematiikasta löytyy niin ihmissuhteita kuin mielenterveyteen liittyviä aihelmia, ja kummasti Moriarty saa kudelmansa pysymään koossa kaikesta runsaudesta huolimatta.

Vasta kirjan kuunneltuani tajusin, että alkuteos on julkaistu jo 2005. Nykyhetkessä se, miten yhtä kirjan henkilöistä luonnehditaan alituiseen tämän ylipainon kautta, tuntuu aika karmealta. Kulmat kohoavat myös siksi, että tämä henkilö tietenkin löytää aivan uuden vaihteen elämäänsä ja tulee nähdyksi uudella tavalla siinä vaiheessa, kun vaatekoko on pienentynyt monen numeron verran.

Muualla: Amman lukuhetki, KirjamuuriLuetut.net ja Kirjan jos toisenkin.

Keski-kirjastojen lukuhaaste: 8. Australialaisen tai uusiseelantilaisen kirjailijan kirja.

Kommentit

  1. Tuo painon kommentointi on kyllä aina kulmia kohottavaa. Onneksi asiasta nykyään jo puhutaan. Ehkäpä sellaista ei enää laitettaisi kirjaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi tosiaan. Tuntuu hurjalta ajatella, että vielä viisitoista vuotta sitten moinen on ilmeisesti ollut ihan ok.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok