Siirry pääsisältöön

Julia Phillips: Katoava maa

Hänen murheensa. Toivomus oli yksinkertainen – Aljona, Sofia – ja hirvittävän hetken ajan hän salli itsensä uskoa siihen, uskoa että hän ja Nataša ja Chegga ja hänen ystävänsä tosiaan saisivat tytöt palaamaan kotiin, että poliisipäällikkö ja muut poliisit onnistuisivat viimeinkin, että hänen perheensä palaisi ennalleen. Että Lilian perheenjäsenet löytäisivät kadonneen tyttären ja sisaren. Että hekin saisivat toipua.

Julia Phillips: Katoava maa
Siltala 2021
alkuteos Disappearing Earth 2019
suomentanut Hilkka Pekkanen
kansi Miika Immonen
320 sivua
äänikirjan lukija Sanna Majuri
kesto 12 t 15 min

Sisarukset katoavat jälkiä jättämättä koillisvenäläisestä kaupungista. Poliisi etsii heitä, mutta tuloksia ei synny, koska ainoa mahdollinen silminnäkijäkään ei isommin pysty auttamaan – eikä poliisi hänen todistukselleen juuri arvoa anna. 

Tyttöjen äiti elää aikaa ennen ja jälkeen kohtalokkaan päivän. Hän miettii, mitä olisi voinut toisin, ja samaan aikaan elämä jatkuu. Tyttöjen selittämätön kohtalo kuitenkin varjostaa koko yhteisöä ja herättää pelkoa erityisesti naisissa. 

Aljonan ja Sofian katoaminen herättää laajaa huomiota. Heidän katoamisestaan uutisoidaan laajalti, ja näkyville asetetaan tiedotteita kadonneista lapsista. Samalla avautuu se, miten monin tavoin sukupuoli, asema ja etninen tausta vaikuttavat ihmisiin ja heidän mahdollisuuksiinsa. Hyväosaisen perheen lapset ovat näkyvissä aivan eri tavoin kuin toisen perheen.

Katoavan maan äärellä ymmärsin, kuinka vähän olen lukenut nykyajan Venäjälle sijoittuvaa kaunokirjallisuutta. Tarinan miljöössä on jotain tuttua mutta samaan aikaan jotain uutta, ja huomaan, miten tärkeää on nähdä itänaapuriamme kuvattuna tässä ajassa. Miljöö on rakennettu taitavasti ja yksityiskohtia tuodaan esille siten, että kokonaisuus vakuuttaa.

Hämmästyn sitä, että tarinan takana on amerikkalainen kirjailija, niin vakuuttavasti romaanin maailma on rakennettu. Phillips on työskennellyt tutkijana Kamtšatkan niemimaalla, mikä varmasti selittää asiantuntevaa syrjäisen miljöön kuvausta.

Pidän paljon teoksen intensiivisyydestä. Vaihtuvat näkökulmat eivät haittaa edes äänikirjan äärellä, sillä eri hahmot vievät mukanaan ja kaiken yllä leijuu henkilöitä yhteen sitova kysymys kadonneista tytöistä eräänlaisena varjona. Kyse ei ole niinkään tyttöjen etsinnästä vaan siitä, miten tieto heidän katoamisestaan vaikuttaa muihin. Loppua kohden tuntuu suorastaan rikokselta jättää teos kesken, kun polte saada kysymykseen vastaus alkaa olla lähes piinaava.

Huomasin Katoavan maan Instagramista, enkä tiennyt siitä paljoa ennen kuin otin tarinan kuunteluuni. Rohkenen suositella.


Kommentit

  1. Kiitos vinkistä, tämä oli uusi tuttavuus! Nyky-Venäjälle sijoittuvia kirjoja ei ole kyllä tullut paljoa luettua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä: tuntuu, että historiallisia teoksia Venäjältä kyllä riittää, mutta nykyaikaan sijoittuvia olen kohdannut harvemmin. Tämä on monin tavoin kiinnostava teos.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo