Kävi siis niin, että kolmisen vuotta sitten päähäni asettuivat ympäristösilmälasit, enkä ole saanut niitä enää irti, vaikka haluaisin. Elämä oli paljon helpompaa, kun sielussa ei ollut tällaista ristiriitaa. Tämän jälkeen olen alkanut nähdä, miten paljon maailmamme pyörii kuluttamisen ympärillä. Välillä tuntuu kuin eläisin kahdessa todellisuudessa. Siinä, jossa kaikki on ”ihan normaalisti” ja jatkamme kuten tähänkin asti: ihailemme, kun ihmiset kertovat uusista hankinnoistaan, vaatteista, meikeistä, keittiöremonteista, sohvista, autoista, lomamatkoista, puhelimista ja hiomakoneista (kyllä, näin juuri Instagramista, että eräs ystäväni oli ostanut hiomakoneen ja esitteli sitä ylpeys paistaen kasvoiltaan). Ja sitten siinä todellisuudessa, jossa hahmotan nykymenon jatkumisen mahdottomuuden. Elän itsekin vuoron perään molemmissa todellisuuksissa.
Julia Thurén on bloggaajana ja talouden aiheista puhujana tunnettu kirjailija, jonka ensimmäinen teos Kaikki rahasta ilmestyi vuonna 2018. Talouspuhe jatkuu nyt myös tässä uudessa kirjassa: Kaikki kuluttamisesta käsittelee nimensä mukaisesti kuluttamista monipuolisesti ja kattavasti.
Kirjan kantava teema on vastuullisuus, ja se tuokin aiheen käsittelyyn hyvää ajankohtaisuutta. Kuluttaminen nivoutuu vahvasti ilmastokysymyksiin, ja Thurén pohtiikin teoksessaan sitä, miten voimme kuluttaa järkevästi ja miten vastuullisuutta voi omissa kulutusvalinnoissa huomioida. Kirjassa luodaan katsaus myös kuluttamisen historiaan ja avataan sitä, miten nykytilanteeseen on tultu.
Nykytilannehan ei ole varsinkaan länsimaisen kuluttajan kannalta mitenkään ylpeyttä herättävä. Kulutamme sellaista tahtia, että maapallon kestävyys on koetuksella. Maapallon ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo heinäkuussa, eivätkä suomalaiset todellakaan loista tilastoissa maltillisina kuluttajina. Sille, että mietimme tapojamme elää ja kuluttaa, on todellakin tarvetta.
Pidän Thurénin selkeästä, humoristisesta ja ylemmyydentuntoa välttävästä tavasta kirjoittaa. Kaikki kuluttamisesta on kohdistettu tavalliselta kuluttajalta toiselle, ja Thurén toteaa, ettei vastuullisuus ole hänellekään helppoa, vaikka hän keskivertoa valveutuneempi onkin. Hän myös muistuttaa, että kaikki ei ole eikä voi olla yksilön vastuulla.
Kaikki kuluttamisesta on napakka ja hyvin kirjoitettu tietokirja, jonka soisi päätyvän monen lukijan käsiin. Se tarjoaa paljon ajankohtaista tietoa helposti omaksuttavassa paketissa ja sopii siten monenlaiselle lukijalle.
En ole itse käynyt ulkomailla rantalomalla, enkä myöskään kehtaisi kirjoittaa kirjaa näin itsestään selvästä asiasta. Eniten ilmastotekoja vaativat kulutuskuplassa olevat. Tämän kirjoittajaa en tunne, toivottavasti on poikkeus.
VastaaPoistaNiin: maailma on muuttunut ja nykyään rantalomiin liittyy aika paljon problematiikkaa toisin kuin ennen. Tai ennen esimerkiksi etelänmatkojen ilmastovaikutuksia ei osattu ajatella niin paljon kuin nykyään. Ajattelen, että kirja on suunnattu erityisesti heille, joiden maailma on edelleenkin hyvin kulutuskeskeinen. Kuinka moni heistä kirjan sitten lukee ja pysähtyy miettimään oman kulutuskäyttäytymisensä kestämättömyyttä, onkin sitten eri asia.
PoistaNo, ehkä ei pitäisi kirjoittaa "heidän" vaan "meidän". Olen muuttunut kuluttajana tiedostavammaksi mutta opittavaa ja muutettavaa riittää edelleen.