Siirry pääsisältöön

Julia Thurén: Kaikki kuluttamisesta – Näin aloin käyttää rahojani paremmin

Kävi siis niin, että kolmisen vuotta sitten päähäni asettuivat ympäristösilmälasit, enkä ole saanut niitä enää irti, vaikka haluaisin. Elämä oli paljon helpompaa, kun sielussa ei ollut tällaista ristiriitaa. Tämän jälkeen olen alkanut nähdä, miten paljon maailmamme pyörii kuluttamisen ympärillä. Välillä tuntuu kuin eläisin kahdessa todellisuudessa. Siinä, jossa kaikki on ”ihan normaalisti” ja jatkamme kuten tähänkin asti: ihailemme, kun ihmiset kertovat uusista hankinnoistaan, vaatteista, meikeistä, keittiöremonteista, sohvista, autoista, lomamatkoista, puhelimista ja hiomakoneista (kyllä, näin juuri Instagramista, että eräs ystäväni oli ostanut hiomakoneen ja esitteli sitä ylpeys paistaen kasvoiltaan). Ja sitten siinä todellisuudessa, jossa hahmotan nykymenon jatkumisen mahdottomuuden. Elän itsekin vuoron perään molemmissa todellisuuksissa.

Julia Thurén: Kaikki kuluttamisesta –
Näin aloin käyttää rahojani paremmin
Gummerus 2021
246 sivua
äänikirjan lukija Heljä Heikkinen
kesto 7 t 58 min

Julia Thurén on bloggaajana ja talouden aiheista puhujana tunnettu kirjailija, jonka ensimmäinen teos Kaikki rahasta ilmestyi vuonna 2018. Talouspuhe jatkuu nyt myös tässä uudessa kirjassa: Kaikki kuluttamisesta käsittelee nimensä mukaisesti kuluttamista monipuolisesti ja kattavasti.

Kirjan kantava teema on vastuullisuus, ja se tuokin aiheen käsittelyyn hyvää ajankohtaisuutta. Kuluttaminen nivoutuu vahvasti ilmastokysymyksiin, ja Thurén pohtiikin teoksessaan sitä, miten voimme kuluttaa järkevästi ja miten vastuullisuutta voi omissa kulutusvalinnoissa huomioida. Kirjassa luodaan katsaus myös kuluttamisen historiaan ja avataan sitä, miten nykytilanteeseen on tultu.

Nykytilannehan ei ole varsinkaan länsimaisen kuluttajan kannalta mitenkään ylpeyttä herättävä. Kulutamme sellaista tahtia, että maapallon kestävyys on koetuksella. Maapallon ylikulutuspäivä oli tänä vuonna jo heinäkuussa, eivätkä suomalaiset todellakaan loista tilastoissa maltillisina kuluttajina. Sille, että mietimme tapojamme elää ja kuluttaa, on todellakin tarvetta.

Pidän Thurénin selkeästä, humoristisesta ja ylemmyydentuntoa välttävästä tavasta kirjoittaa. Kaikki kuluttamisesta on kohdistettu tavalliselta kuluttajalta toiselle, ja Thurén toteaa, ettei vastuullisuus ole hänellekään helppoa, vaikka hän keskivertoa valveutuneempi onkin. Hän myös muistuttaa, että kaikki ei ole eikä voi olla yksilön vastuulla.

Kaikki kuluttamisesta on napakka ja hyvin kirjoitettu tietokirja, jonka soisi päätyvän monen lukijan käsiin. Se tarjoaa paljon ajankohtaista tietoa helposti omaksuttavassa paketissa ja sopii siten monenlaiselle lukijalle.


Kommentit

  1. En ole itse käynyt ulkomailla rantalomalla, enkä myöskään kehtaisi kirjoittaa kirjaa näin itsestään selvästä asiasta. Eniten ilmastotekoja vaativat kulutuskuplassa olevat. Tämän kirjoittajaa en tunne, toivottavasti on poikkeus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin: maailma on muuttunut ja nykyään rantalomiin liittyy aika paljon problematiikkaa toisin kuin ennen. Tai ennen esimerkiksi etelänmatkojen ilmastovaikutuksia ei osattu ajatella niin paljon kuin nykyään. Ajattelen, että kirja on suunnattu erityisesti heille, joiden maailma on edelleenkin hyvin kulutuskeskeinen. Kuinka moni heistä kirjan sitten lukee ja pysähtyy miettimään oman kulutuskäyttäytymisensä kestämättömyyttä, onkin sitten eri asia.

      No, ehkä ei pitäisi kirjoittaa "heidän" vaan "meidän". Olen muuttunut kuluttajana tiedostavammaksi mutta opittavaa ja muutettavaa riittää edelleen.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii