Siirry pääsisältöön

Tiedenaiset: To do: terveys

Se, että olemme tottuneet dieettimainontaan, nopeisiin muutoksiin, kurinalaisuuteen, ryhtiliikkeisiin sekä laihdutuksen ja painonpudotuksen ihannoimiseen, ei tarkoita sitä, että ne olisivat ainoa – tai varsinkaan se ainoa oikea ja suositeltava – tie kohti terveempää elämää. Vaikka olemme tottuneet johonkin, se ei vielä riitä tekemään kyseisestä asiasta hyvää. Terveydestä puhutaan nykyisin paljon, mutta jostain syystä ostoskanavia ja alennuskuponkikuvastoja muistuttavista dieettimainoksista ostetaan silti pelkkään puntarin lukemaan keskittyviä laihdutuskuureja todellisen terveyden sijaan.

Tiedenaiset: To do: terveys
Tuuma 2021
163 sivua

Tiedenaiset on kahdeksan naisen asiantuntijaryhmä, joka toimii sosiaalisessa mediassa. Moniammatillinen ryhmä murtaa somessa leviäviä terveysmyyttejä ja toisaalta peräänkuuluttaa tutkittua tietoa mututiedon sijaan. Tällaiselle tuntuukin näinä aikoina olevan tarvetta.

Tidenaisten yhteisteos To do: terveys on maltillinen, perusteltu ja asiantunteva teos terveydestä ja hyvinvoinnista. Keskeinen sanoma on, että hyvinvointia ei tarvitse suorittaa: olennaista tietenkin on huolehtia omasta hyvinvoinnista mutta one size fits all -mallia ei ole eikä tarvitse olla. Tärkeää olisi, että jokainen löytäisi itselleen sopivan tavan pitää itsestä huolta.

Tiedenaisten toinen kantava ajatus on se, että näkemysten tulee pohjautua tutkittuun tietoon. Kirjassa nostetaan esille erilaisia esimerkkitapauksia ja myyttejä, joiden kautta kaivaudutaan tutkitun tiedon äärelle ja muistutetaan siitä, miten subjektiiviset kokemukset ja mielipiteet eivät useinkaan ole oikotie onneen.

Kaikkialta tulvivan ja hyvin moninaisen tiedon keskellä ei ole ihme, että kriittinen lukutaito jää helposti sivuun. Ei myöskään ole ihme, että erilaiset pikaratkaisut hyvinvointihaasteisiin houkuttavat, vaikka niistä olisi lopulta enemmän haittaa kuin hyötyä. Huuhaan ja harhaanjohtavan tiedon keskellä luovimiseen To do: terveys tarjoaa toimivan kompassin. Sisältö on harkittua mutta niin sujuvasti kirjoitettua, että selvän saa sellainenkin lukija, joka ei ole aihealueisiin kovin perehtynyt.

Erityisesti pidän siitä, miten maltilla ja ymmärtäen Tiedenaiset-yhteisö aiheitaan tarkastelee. To do: terveys on toimiva tietoteos, jonka äärelle toivoisin mahdollisimman monen terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneen löytävän tiensä.

Muualla: Nörttitytöt ja Illuusioita.

Tiedenaisten verkkosivu: https://www.tiedenaiset.fi. Kustantajan sivuilla on esitelty sekä kirja että tekijät. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy