Siirry pääsisältöön

Tiedenaiset: To do: terveys

Se, että olemme tottuneet dieettimainontaan, nopeisiin muutoksiin, kurinalaisuuteen, ryhtiliikkeisiin sekä laihdutuksen ja painonpudotuksen ihannoimiseen, ei tarkoita sitä, että ne olisivat ainoa – tai varsinkaan se ainoa oikea ja suositeltava – tie kohti terveempää elämää. Vaikka olemme tottuneet johonkin, se ei vielä riitä tekemään kyseisestä asiasta hyvää. Terveydestä puhutaan nykyisin paljon, mutta jostain syystä ostoskanavia ja alennuskuponkikuvastoja muistuttavista dieettimainoksista ostetaan silti pelkkään puntarin lukemaan keskittyviä laihdutuskuureja todellisen terveyden sijaan.

Tiedenaiset: To do: terveys
Tuuma 2021
163 sivua

Tiedenaiset on kahdeksan naisen asiantuntijaryhmä, joka toimii sosiaalisessa mediassa. Moniammatillinen ryhmä murtaa somessa leviäviä terveysmyyttejä ja toisaalta peräänkuuluttaa tutkittua tietoa mututiedon sijaan. Tällaiselle tuntuukin näinä aikoina olevan tarvetta.

Tidenaisten yhteisteos To do: terveys on maltillinen, perusteltu ja asiantunteva teos terveydestä ja hyvinvoinnista. Keskeinen sanoma on, että hyvinvointia ei tarvitse suorittaa: olennaista tietenkin on huolehtia omasta hyvinvoinnista mutta one size fits all -mallia ei ole eikä tarvitse olla. Tärkeää olisi, että jokainen löytäisi itselleen sopivan tavan pitää itsestä huolta.

Tiedenaisten toinen kantava ajatus on se, että näkemysten tulee pohjautua tutkittuun tietoon. Kirjassa nostetaan esille erilaisia esimerkkitapauksia ja myyttejä, joiden kautta kaivaudutaan tutkitun tiedon äärelle ja muistutetaan siitä, miten subjektiiviset kokemukset ja mielipiteet eivät useinkaan ole oikotie onneen.

Kaikkialta tulvivan ja hyvin moninaisen tiedon keskellä ei ole ihme, että kriittinen lukutaito jää helposti sivuun. Ei myöskään ole ihme, että erilaiset pikaratkaisut hyvinvointihaasteisiin houkuttavat, vaikka niistä olisi lopulta enemmän haittaa kuin hyötyä. Huuhaan ja harhaanjohtavan tiedon keskellä luovimiseen To do: terveys tarjoaa toimivan kompassin. Sisältö on harkittua mutta niin sujuvasti kirjoitettua, että selvän saa sellainenkin lukija, joka ei ole aihealueisiin kovin perehtynyt.

Erityisesti pidän siitä, miten maltilla ja ymmärtäen Tiedenaiset-yhteisö aiheitaan tarkastelee. To do: terveys on toimiva tietoteos, jonka äärelle toivoisin mahdollisimman monen terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneen löytävän tiensä.

Muualla: Nörttitytöt ja Illuusioita.

Tiedenaisten verkkosivu: https://www.tiedenaiset.fi. Kustantajan sivuilla on esitelty sekä kirja että tekijät. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok