Siirry pääsisältöön

Niina Mero: Romanssin sankari

Koira pelästyy ääntä ja laukkaa vuorostaan minun luokseni. Vasta silloin hahmo kääntyy, nostaa hupun kasvoiltaan ja näkee minut. Vaaleat hiukset ovat sateen kastelemat ja sotkussa. Punainen huivi on valahtanut alas hänen otsaltaan ja peittää hänen toisen silmänsä, mutta yksisilmäinenkin katse saa minut pysähtymään niille sijoilleni. Korpit raakkuvat päidemme yllä. Hän ei ole kaunis vaan jylhä.

Niina Mero: Romanssin sankari
Gummerus 2021
366 sivua
äänikirjan lukija Paavo Kerosuo
kesto 10 t 34 min

Niina Meron esikoisteos Englantilainen romanssi (Gummerus 2018) jätti kirjailijan nimen kertaheitolla mieleeni, niin viehättävä ja raikas tuo romaani oli. Olikin itsestään selvää, että tartun myös Romanssin sankariin.

Ensimmäinen ajatus tästä romaanista oli pieni yllätys. Romaanin minäkertoja onkin mies, "romanssin sankari" itse – jotenkin olin harhautunut odottamaan, että romanssissa näkökulma on naisen, joka kohtaa ah, niin kiehtovan ja vähän vaarallisen miehen. Ja kohtaamisesta seuraa tietenkin tulisia tunteita ja hieman väärinkäsityksiä.

Kyllä näinkin, mutta Meron romaanin ideana on myös leikitellä romanttisen kirjallisuuden piirteillä ja rikkoa odotuksia. Kun romantiikkaan tyypillisesti sisältyy ajatus leiskuvasta rakkaudesta ja onnen seesteiseen satamaan päätymisestä esteiden voittamisen jälkeen, on Romanssin sankarin pohjavire realistisempi ja maanläheisempi. Siitä kiitos.

Romaanin päähenkilö, englantilaissotilas Ben, on jossain määrin perinteinen romanssin sankari. Hieman vaarallisen oloinen, väkivallan keskellä aikuiselämäänsä paljolti viettänyt mies, jossa on salaperäisyyttä ja kiehtovuutta. Mies on sotakokemuksistaan myös traumatisoitunut, eikä lapsuuskaan ole jäänyt taakse jälkiä jättämättä.

Tästä voisi sitten päätellä, että kun Ben saapuu Suomeen, hän löytää elämänsä naisen, joka korjaa miehen rakkaudellaan ja siloittelee ainakin näkymättömät arvet kadoksiin. No, tavallaan, mutta sitten ei kuitenkaan. Ben tapaa Helenan, joka ei sankareita tai sankaruutta havittelevia elämäänsä kaipaa. Nainen on itsenäinen ja itsellinen, osaa hakata halkonsa ja huolehtia sekä itsestään että muista. Hän ei elättele kuvitelmia rakkauden parantavasta voimasta vaan ymmärtää, että elämä on. Hänen rinnallaan palkkasoturi onkin yllättäen enemmän kiinni romanttisissa kuvitelmissa kuin juureva suomalaisnainen.

Romanssin sankari on raikas ja tuoreella tavalla romanttista genreä tuulettava romaani. Se herättää ajatuksia ja kirvoittaa mieleen pohdintoja esimerkiksi sankaruudesta ja miehisyydestä, siitä, minkälaisia odotuksia kohtaamme ja toisaalta asetamme. Kerronta etenee hyvin ja erityisesti ihailen sitä, miten uskottavasti Mero Benin hahmon on teokseensa rakentanut. Mainio teos tämä Romanssin sankari.

Kommentit

  1. Kiitos kirjan esittelystä. Tämä kiinnostaa, pidin paljon tuosta Englantilaisesta romanssista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidin Englantilaisesta romanssista, joten tältä odotin paljon – enkä turhaan. Hauskaa muuten, että tässä on esikoisesta tuttuja hahmoja.

      Poista
  2. Minuakin alkoi kiinnostaa! Kiva, että on kirjoitettu jotain vähän erilaista. :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok