Siirry pääsisältöön

Niina Mero: Romanssin sankari

Koira pelästyy ääntä ja laukkaa vuorostaan minun luokseni. Vasta silloin hahmo kääntyy, nostaa hupun kasvoiltaan ja näkee minut. Vaaleat hiukset ovat sateen kastelemat ja sotkussa. Punainen huivi on valahtanut alas hänen otsaltaan ja peittää hänen toisen silmänsä, mutta yksisilmäinenkin katse saa minut pysähtymään niille sijoilleni. Korpit raakkuvat päidemme yllä. Hän ei ole kaunis vaan jylhä.

Niina Mero: Romanssin sankari
Gummerus 2021
366 sivua
äänikirjan lukija Paavo Kerosuo
kesto 10 t 34 min

Niina Meron esikoisteos Englantilainen romanssi (Gummerus 2018) jätti kirjailijan nimen kertaheitolla mieleeni, niin viehättävä ja raikas tuo romaani oli. Olikin itsestään selvää, että tartun myös Romanssin sankariin.

Ensimmäinen ajatus tästä romaanista oli pieni yllätys. Romaanin minäkertoja onkin mies, "romanssin sankari" itse – jotenkin olin harhautunut odottamaan, että romanssissa näkökulma on naisen, joka kohtaa ah, niin kiehtovan ja vähän vaarallisen miehen. Ja kohtaamisesta seuraa tietenkin tulisia tunteita ja hieman väärinkäsityksiä.

Kyllä näinkin, mutta Meron romaanin ideana on myös leikitellä romanttisen kirjallisuuden piirteillä ja rikkoa odotuksia. Kun romantiikkaan tyypillisesti sisältyy ajatus leiskuvasta rakkaudesta ja onnen seesteiseen satamaan päätymisestä esteiden voittamisen jälkeen, on Romanssin sankarin pohjavire realistisempi ja maanläheisempi. Siitä kiitos.

Romaanin päähenkilö, englantilaissotilas Ben, on jossain määrin perinteinen romanssin sankari. Hieman vaarallisen oloinen, väkivallan keskellä aikuiselämäänsä paljolti viettänyt mies, jossa on salaperäisyyttä ja kiehtovuutta. Mies on sotakokemuksistaan myös traumatisoitunut, eikä lapsuuskaan ole jäänyt taakse jälkiä jättämättä.

Tästä voisi sitten päätellä, että kun Ben saapuu Suomeen, hän löytää elämänsä naisen, joka korjaa miehen rakkaudellaan ja siloittelee ainakin näkymättömät arvet kadoksiin. No, tavallaan, mutta sitten ei kuitenkaan. Ben tapaa Helenan, joka ei sankareita tai sankaruutta havittelevia elämäänsä kaipaa. Nainen on itsenäinen ja itsellinen, osaa hakata halkonsa ja huolehtia sekä itsestään että muista. Hän ei elättele kuvitelmia rakkauden parantavasta voimasta vaan ymmärtää, että elämä on. Hänen rinnallaan palkkasoturi onkin yllättäen enemmän kiinni romanttisissa kuvitelmissa kuin juureva suomalaisnainen.

Romanssin sankari on raikas ja tuoreella tavalla romanttista genreä tuulettava romaani. Se herättää ajatuksia ja kirvoittaa mieleen pohdintoja esimerkiksi sankaruudesta ja miehisyydestä, siitä, minkälaisia odotuksia kohtaamme ja toisaalta asetamme. Kerronta etenee hyvin ja erityisesti ihailen sitä, miten uskottavasti Mero Benin hahmon on teokseensa rakentanut. Mainio teos tämä Romanssin sankari.

Kommentit

 1. Kiitos kirjan esittelystä. Tämä kiinnostaa, pidin paljon tuosta Englantilaisesta romanssista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidin Englantilaisesta romanssista, joten tältä odotin paljon – enkä turhaan. Hauskaa muuten, että tässä on esikoisesta tuttuja hahmoja.

   Poista
 2. Minuakin alkoi kiinnostaa! Kiva, että on kirjoitettu jotain vähän erilaista. :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Kirjabloggaajien klassikkohaaste: koonti

Logo: Niina T.   Kirjabloggaajien klassikkohaaste on edennyt kolmanteentoista toteutuskertaan, ja tällä kertaa mukaan ilmoittautui 26 kirjablogia.  Nyt pyydän teitä osallistujia kertomaan kommenteissa, mistä haastepostauksenne löytää. Postauksen voi mainiosti ajastaa heinäkuun viimeiselle päivälle ja linkin ilmoittaa tähän etukäteen. Kokoan kaikki linkit tähän postaukseen, jotta ne ovat myöhemminkin helposti löydettävissä. Somejulkaisuissa voi käyttää tunnistetta #klassikkohaaste. Seuraavaa klassikkohaastetta luotsaa Kartanon kruunaamaton lukija -blogin Elegia . Se onkin sitten järjestyksessään jo neljästoista klassikkohaaste. Toivottavasti haaste on tuonut mukanaan antoisia lukuelämyksiä! Kirjabloggaajien klassikkohaasteen 13. osaan osallistuneet: 1001 kirjaa ja yksi pieni elämä / Marile – Katherine Mansfield: Puutarhakutsut Amatöörihumanisti / Riina – Dhammapada Ankin kirjablogi / Anki – Leo Tolstoi: Anna Karenina Donna Mobilen kirjat / Leena Laurila – Albert Camus: Sivullinen Jotaki