Siirry pääsisältöön

Simone de Beauvoir: Erottamattomat

Latelimme latteuksia niin kuin aikuiset, mutta yhtäkkiä ymmärsin ällistyneenä ja iloisena, että sydämeni tyhjyys ja päivieni synkkyys olivat johtuneet yhdestä ainoasta asiasta: Andréen poisssaolosta. Elämä ilman häntä ei ollut elämää. Neiti de Villeneuve asettui opettajankorokkeelle, ja minä hoin mielessä: "Ilman Andréeta en ole elossa." Iloni muuttui ahdistukseksi. Miten minun siis kävisi, jos hän kuolisi? minä mietin.

Simone de Beauvoir: Erottamattomat
Kosmos 2021
alkuteos Les inséparables 2020
suomentanut Lotta Toivanen
kansi Sanna-Reeta Meilahti
165 sivua

Simone de Beauvoirin (1908–1986) Erottamattomat on kirjailijan omiin kokemuksiin perustuva pienoisromaani, joka julkaistiin de Beauvoirin oman toiveen mukaan postuumisti. Käsikirjoitus on syntynyt jo vuonna 1954 mutta se julkaistiin kirjana vasta viime vuonna ja suomennos tuli julki tänä vuonna.

Erottamattomien taustalla on Simone de Beauvoirin ja Élisabeth Lanconin eli Zazan (1907–1929) nuoruudenaikainen ystävyys. Jonkinlaista etäännyttämistä lienee se, että kirjan henkilöt ovat Sylvie ja Andrée – selvää kuitenkin on, että yhteys tosielämään on olemassa. Tätä valottavat myös de Beauvoirin kasvattityttären Sylvie Le Bon de Beauvoirin kirjoittama esipuhe ja kirjan lopun valokuvat ja kirjekatkelmat. Kasvattitytär löysi käsikirjoituksen kirjailijan arkistoista joitakin vuosia sitten.

Romaanin minäkertojan Sylvien elämä mullistuu, kun katolisessa tyttökoulussa opintonsa aloittaa myös Andrée. Tyttöjen välille syntyy vuosia kestävä ystävyys, jossa on läheisyydestä huolimatta myös jotain hyvin etäistä: he esimerkiksi teitittelevät toisiaan. Sylvie tuntee suhteessa Andréehen syvää epävarmuutta mutta myös suoranaista hullaantumista: hän rakastaa ystäväänsä ja kokee elämänsä tyhjäksi, kun Andrée ei ole paikalla. 

Ystävyys säilyy, vaikka kaikki muut eivät sitä välttämättä pidä hyvänä – esimerkiksi Andréen äiti katselee ajoittain kovin karsaasti Sylvien läsnäoloa tyttären elämässä. Yhteys on kuitenkin kiinteä aina Andréen menehtymiseen saakka. Sylvien rakas ystävä menehtyy vain parikymppisenä – samanlainen kohtalo oli todellisen elämän Zazalla.

Erottamattomat on romaani paitsi ystävyydestä, myös siitä, minkälaisessa ajassa nuoret naiset elivät. Sodan varjot ja tiukka sovinnollisuus asettavat rajoitteita sille, miten omia unelmia voi tavoitella. Andréen vapaus osoittautuu näennäiseksi ja elämä lopulta hyvin rajoitetuksi, kun Sylvie tutustuu häneen paremmin ja näkee pinnan taakse. Sitä, miten tiukasti yhteisön normit elämää raamittavat, kuvataan vaikuttavasti.

Simone de Beauvoirin romaani on intensiivinen. Se syventyy Andréen ja Sylvien väliseen ystävyyteen mutta tuo kiinteästi mukaan tarinaan ympäröivän yhteiskunnan, uskonnollisuuden ja tavat. Romaanissa on yhtä aikaa jotain toteavaa ja samalla hyvin kiihkeää, ja erityisesti ihailen sitä tarkkanäköisyyttä, jota kertoja osoittaa maailmaansa katsellessaan.

Tällä postauksella osallistun kirjablogien naistenviikkoon, jota emännöi Tuija.

Erottamattomista muualla: Kirja vieköön!, Books, wine and nonsense ja Kirjavinkit.

Helmet-lukuhaaste: 30. Kirja on julkaistu kirjoittajan kuoleman jälkeen.

Kommentit

  1. de Beauvoirilta olen lukenut vain Toisen sukupuolen. Voisi tutustua myös hänen romaaneihinsa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ainakin on kiehtova. Minullekin entuudestaan on tuttu vain Toinen sukupuoli, mutta enemmän haluaisin de Beauvoiriin tutustua.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Kirjabloggaajien klassikkohaaste, osa 13 – ilmoittaudu mukaan!

Klassikkohaasteen logo: Niina T. Kirjabloggaajien klassikkohaaste lähestyy taas! Haasteen kolmastoista osa on vuorossa heinäkuun viimeisenä päivänä, joten aikaa klassikon lukemiseen on kosolti – nyt siis valikoimaan, mikä kirja sopivasti kutkuttaa ja houkuttaa!  Klassikkohaasteen viralliset säännöt: 1. Valitse klassikko, jonka olet jo pitkään halunnut lukea, ja ilmoita valinnastasi tämän postauksen kommenttikenttään. (Voit myös vain ilmoittaa osallistumisestasi haasteeseen ja päättää klassikon myöhemmin.) 2. Lue valitsemasi klassikko. 3. Kirjoita postaus lukemastasi klassikosta ja julkaise postauksesi 31.7.2021. Linkitä postauksesi koontipostaukseen, jonka julkaisen blogissani edellisenä päivänä. 4. Kehu itseäsi: selätit klassikon - ja ehkä jopa nautit siitä! 5. Toista kohta neljä useasti! Voit osallistua myös ilman blogia. Jätä silloin tieto lukemastasi klassikosta haasteen koontipostaukseen ja kerro ajatuksesi kirjasta. Somessa käytetään tunnistetta  #klassikkohaaste . Haasteeseen vo

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy