Siirry pääsisältöön

Virpi Hämeen-Anttila: Kirkkopuiston rakastavaiset

Jutussa oli tosiaan jotakin mystistä, vaikka näytti todennäköiseltä, että nuori herra Ahlman ja neiti Walkendorf olivat yksissä tuumin päättäneet päivänsä. Ehkä yksityiskohtia pitäisi silti tutkia lähemmin. Mutta sallisiko Martti sen, jos tapaus oli poliisin mielestä selvä?
Virpi Hämeen-Anttila: Kirkkopuiston rakastavaiset
Otava 2019
319 sivua
Äänikirjan lukija Aku Laitinen
Kesto 8 t 51 min

Harrastajaetsivä Karl Axel Björk on täällä taas. Kirkkopuiston rakastavaiset on 1920-luvulle sijoittuvan Björk-sarjan kuudes osa: aiemmin ovat ilmestyneet Yön sydän on jäätä (2014), Käärmeitten kesä (2015), Kuka kuolleista palaa (2016), Koston kukat (2017) ja Tiergartenin teurastaja (2018).

Nyt Björk on palannut Berliinistä koti-Suomeen ja yrittää unohtaa Saksan karmeat tapahtumat. Gustav-setä odottaa, että Karl Axel asettuu Axel-Electro-Aktiebolagin palvelukseen entistä tiiviimmin – sedällä tosin saattaa olla vielä muitakin intressejä, sillä perheen Lisbet-tytär on sulhasta vailla. Björkin yksityiselämän suunnat eivät kuitenkaan ole erityisemmin selkiytyneet, eikä mies oikein tiedä, mitä haluaa. Tai ehkä tietää, mutta kaikkea nokkela nuoriherra ei pysty itse hallitsemaan.

Yksityiselämänsä sijaan Karl Axel saa pian muuta ajateltavaa, kun Vanhan kirkon puistosta löytyy kaksi vainajaa. Apteekkarin poika Ahlman ja nousukas Walkendorfin tytär ovat tapailleet toisiaan vanhempiensa tietämättä, ja näyttää vahvasti siltä, että pariskunta on aiheuttanut kuolemansa itse – aivan kuin Shakespearen Romeo ja Julia.

Useampi henkilö on kuitenkin sitä mieltä, että kaikki tapauksessa ei täsmää. Karl Axel Björk ryhtyy tutkimaan tapausta poliisiystävänsä Martin siunauksella, ja pian alkaakin selvitä, millaisia luurankoja menestyneiden ja vaikutusvaltaisten miesten kaapeista löytyykään.

Björk-sarjan ystäville myös tämä kuudes osa tarjoaa tuttua, taattua laatua. Ajankuva toimii erinomaisesti ja juoni kulkee vetävästi. Pidän siitä, että vaikka dekkarissa käsitellään rankkoja aiheita, tyylikkyys säilyy eikä mässäilyyn sorruta.

Helmet 2020 -lukuhaasteessa kuittaan tällä teoksella kohdan 24. Kirja kirjailijalta, joka on kirjoittanut yli 20 kirjaa.


Muualla: Kirjavinkit, Kirjan pauloissa ja Oksan hyllyltä.

Kommentit

  1. Pidän tästä Björk-sarjasta kovasti juuri loistavan ajankuvauksen takia. Nämä toimivat myös äänikirjoina kuunneltuna!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä olenkin ensimmäistä lukuun ottamatta tainnut kuunnella kaikki Björk-sarjan osat. Toimivat tosiaan mainiosti äänikirjoina. Ja ajankuva viehättää aina vain. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on