Siirry pääsisältöön

Liv Constantine: Toinen rouva Parrish

Amber pohti, millaista olisi ollut kasvaa tällaisessa ympäristössä, missä jo lapsesta saakka totutettiin nauttimaan kaikista elämän hyvistä puolista. Kun jo syntymästä saakka sai oikeanlaisia ystäviä ja pääsi parhaisiin kouluihin ja ulkopuoliset suljettiin muurien toiselle puolelle. Yhtäkkiä suru ja kateus valtasivat hänen mielensä.
Liv Constantine: Toinen rouva Parrish
HarperCollins 2020
Alkuperäisteos The Other Mrs Parrish
Suomentanut Maija van de Pavert
300 sivua (jättipokkari)
Äänikirjan lukija Tuulimaria Bützow
kesto 14 t 29 min

Toinen rouva Parrish on tarina pakkomielteistä. Sellaisia tuntuu olevan useammalla kuin yhdellä, ja pakkomielteistä ja päämäärätietoisuudesta syntyy keitos, joka on osin vetävää mutta osin myös vaivaannuttavaa luettavaa.

Trillerin keskiössä on kolmikko Daphne ja Jackson Parrish sekä Amber Patterson. Ensin mainitut ovat aviopari, joka elää ulkopuolisten silmin täydellistä elämää: rahaa on enemmän kuin omiksi tarpeiksi, kahden tyttären kanssa asutaan hulppeassa talossa ja mies näyttää yhä edelleen palvovan vaimoaan.

Amber Patterson kiinnostuu herra Parrishista ja kokee, että hänellä on kaikkeen ylellisyyteen ja komeaan mieheen yhtä suuret oikeudet kuin Daphnella. Niinpä nuori nainen hakeutuu Daphnen lähipiiriin ja ujuttautuu yhä syvemmälle perheen elämään päästäkseen Jacksonin sänkyyn ja myöhemmin ensimmäiseksi naiseksi rikkaan ja arvostetun miehen elämään. Daphne ei näytä ymmärtävän vaaraa vaan uskoo Amberin valheisiin vaivautumatta selvittämään, kuka hänen elämäänsä yllättäen tupsahtanut nainen todellisuudessa on.

Kirjan alkuosassa ulkopuolinen kertoja kuvaa tapahtumia Amberin näkökulmasta. Toisessa osassa ääneen pääsee minäkertojana Daphne, ja asetelma muuttuu vallan toisenlaiseksi. Mitä kulissien takana tapahtuu? Mitä luksuselämä todellisuudessa on? Ja ennen kaikkea: kuka lopulta on kolmiodraaman voittaja?
Tapasin Jacksonin, kun olin kaksikymmentäkuusivuotias. Olin valmistunut sosiaalityön maisteriksi ja suunnittelin parhaillaan säätiötä, jonka aioin perustaa Julien muistoksi.
Idea trillerissä on hyvä, mutta toteutus on kömpelö. Trillerin psykologisuus perustuu pitkälti ajatukseen, jonka mukaan ihmiset ovat sätkynukkeja, jotka toimivat odotetulla tavalla ennemmin tai myöhemmin. Kerronta on sekin kömpelöä: ajoittain tuntuu, että tapahtumiin lisätään yllättäen asioita, jotka on unohdettu aiemmin mainita mutta jotka ovat juonenkulun takia välttämättömiä. Lisäksi tarinassa on epäuskottavuutta ja sopivia sattumuksia tarpeettoman paljon.

Kuuntelin kirjan joka tapauksessa loppuun saakka. Se taisi johtua siitä, että jokin kolmiodraamassa kiinnosti. Ehkäpä Toinen rouva Parrish toimiikin ihan hyvin, kun sitä lähestyy viihteenä, johon sisältyy vakavia teemoja, kuten mielenterveys, väkivalta ja yhteiskunnallinen eriarvoisuus. Teemojen käsitteleminen kuitenkin jää ohuehkoksi ja viihteelliseksi.

Satu piti tästä trilleristä minua enemmän.

Helmet-lukuhaaste: 39. Kirjassa lennetään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii