Siirry pääsisältöön

Liv Constantine: Toinen rouva Parrish

Amber pohti, millaista olisi ollut kasvaa tällaisessa ympäristössä, missä jo lapsesta saakka totutettiin nauttimaan kaikista elämän hyvistä puolista. Kun jo syntymästä saakka sai oikeanlaisia ystäviä ja pääsi parhaisiin kouluihin ja ulkopuoliset suljettiin muurien toiselle puolelle. Yhtäkkiä suru ja kateus valtasivat hänen mielensä.
Liv Constantine: Toinen rouva Parrish
HarperCollins 2020
Alkuperäisteos The Other Mrs Parrish
Suomentanut Maija van de Pavert
300 sivua (jättipokkari)
Äänikirjan lukija Tuulimaria Bützow
kesto 14 t 29 min

Toinen rouva Parrish on tarina pakkomielteistä. Sellaisia tuntuu olevan useammalla kuin yhdellä, ja pakkomielteistä ja päämäärätietoisuudesta syntyy keitos, joka on osin vetävää mutta osin myös vaivaannuttavaa luettavaa.

Trillerin keskiössä on kolmikko Daphne ja Jackson Parrish sekä Amber Patterson. Ensin mainitut ovat aviopari, joka elää ulkopuolisten silmin täydellistä elämää: rahaa on enemmän kuin omiksi tarpeiksi, kahden tyttären kanssa asutaan hulppeassa talossa ja mies näyttää yhä edelleen palvovan vaimoaan.

Amber Patterson kiinnostuu herra Parrishista ja kokee, että hänellä on kaikkeen ylellisyyteen ja komeaan mieheen yhtä suuret oikeudet kuin Daphnella. Niinpä nuori nainen hakeutuu Daphnen lähipiiriin ja ujuttautuu yhä syvemmälle perheen elämään päästäkseen Jacksonin sänkyyn ja myöhemmin ensimmäiseksi naiseksi rikkaan ja arvostetun miehen elämään. Daphne ei näytä ymmärtävän vaaraa vaan uskoo Amberin valheisiin vaivautumatta selvittämään, kuka hänen elämäänsä yllättäen tupsahtanut nainen todellisuudessa on.

Kirjan alkuosassa ulkopuolinen kertoja kuvaa tapahtumia Amberin näkökulmasta. Toisessa osassa ääneen pääsee minäkertojana Daphne, ja asetelma muuttuu vallan toisenlaiseksi. Mitä kulissien takana tapahtuu? Mitä luksuselämä todellisuudessa on? Ja ennen kaikkea: kuka lopulta on kolmiodraaman voittaja?
Tapasin Jacksonin, kun olin kaksikymmentäkuusivuotias. Olin valmistunut sosiaalityön maisteriksi ja suunnittelin parhaillaan säätiötä, jonka aioin perustaa Julien muistoksi.
Idea trillerissä on hyvä, mutta toteutus on kömpelö. Trillerin psykologisuus perustuu pitkälti ajatukseen, jonka mukaan ihmiset ovat sätkynukkeja, jotka toimivat odotetulla tavalla ennemmin tai myöhemmin. Kerronta on sekin kömpelöä: ajoittain tuntuu, että tapahtumiin lisätään yllättäen asioita, jotka on unohdettu aiemmin mainita mutta jotka ovat juonenkulun takia välttämättömiä. Lisäksi tarinassa on epäuskottavuutta ja sopivia sattumuksia tarpeettoman paljon.

Kuuntelin kirjan joka tapauksessa loppuun saakka. Se taisi johtua siitä, että jokin kolmiodraamassa kiinnosti. Ehkäpä Toinen rouva Parrish toimiikin ihan hyvin, kun sitä lähestyy viihteenä, johon sisältyy vakavia teemoja, kuten mielenterveys, väkivalta ja yhteiskunnallinen eriarvoisuus. Teemojen käsitteleminen kuitenkin jää ohuehkoksi ja viihteelliseksi.

Satu piti tästä trilleristä minua enemmän.

Helmet-lukuhaaste: 39. Kirjassa lennetään.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on