Siirry pääsisältöön

Anna-Kaisa Linna-aho: Paperijoutsen

Laulu kertoi kirjeestä. Rakkaus tuli kirjeen muodossa. Se tuli kirjeessä Annalle, se tuli Elviirallekin ja Andrews Sistersin tytöille. Rakkaus kulki laivoilla ja lentokoneilla, junilla ja postiautoilla, se kulki kirjekuorissa Afrikan kuumilta rannikoilta Uuteen-Seelantiin ja Australiaan, Neuvostoliitosta Saksaan, Mikronesian saarilta amerikkalaisille tytöille, joilla oli kuvissa korkeat kampaukset ja leveät hymyt. Sellaista rakkaus oli vuonna 1943, kun maailma oli sekaisin ja nuoret miehet viety pois. Joku kirjoitti, toinen odotti.
Anna-Kaisa Linna-aho: Paperijoutsen
Otava 2019
316 sivua
Äänikirjan lukija Usva Kärnä
kesto 8 t 20 min
Anna-Kaisa Linna-ahon esikoisromaani Paperijoutsen sijoittuu 1940-luvulle, sota-aikaan. Romaani sijoittuu maaseudulle, ja erityisesti keskiössä on Korpivuoren talo, seudun suurtila, jota hallinnoi matriarkka Gunhild. Gunhildin valvovan katseen alle Helsingistä muuttaa Lydia, joka on kaukaista sukua rouvalle ja tulee asuttamaan äidilleen jäänyttä Korpivuoren kartanon sivurakennusta.

Samaan taloon muuttaa myös Anna, jota Gunhild ei enää tarvitse keittiöapulaisekseen. Eikä mielellään myöskään miniäkokelaakseen. Molemmat nuoret naiset kuitenkin kelpaavat mainiosti vahtia pitämään, valvomaan taivaalta tulevaa vihollista. Korpivuoren keittiöapulainen Martta ohjeistaa uutta tulokasta:
Kiikaroidaan taivasta. Jos nähdään jotakin, juostaan Korpivuorelle ja soitetaan kaupunkiin. Kerrotaan, montako niitä on ja mihin suuntaan ovat menossa.
Kotirintamalla valvotaan taivasta ja huolehditaan kodista, jotta rintamalta palaavilla on paikka, mihin palata. Ja miehet palaavat, jos palaavat, lomille tai kokonaan. Annan ja Lydian seuraan liittyy Ellen, jolla on suuri salaisuus ja jonka tehtävänä on lähinnä pysyä katseilta suojassa, kun sotilaat lomailevat kotiseudullaan.

Nuorten välillä leiskuvat tunteet, mutta vaaleanpunaisista romansseista ei ole kysymys, ei ainakaan kokonaan. Unelmat ja rakkaus kohtaavat realismin, eikä elämä välttämättä muotoudu odotusten kaltaiseksi.

Romaani voisi olla toisinto lukuisista sota-aikaan sijoittuvista tarinoista, joita on kerrottu aiemmin. Anna-Kaisa Linna-aho tuo kuitenkin tarinaan kiinnostavan näkökulman: katse ei kohdistu sodan pelkoihin ja kauhuihin vaan ennemminkin siihen, mitä sota jättää jälkeensä. Miten sotakokemukset muuttavat miehiä ja myös naisia, jotka odottavat rauhaa mutta saattavat joutua huomaamaan, että rauha yksin ei tuokaan onnea? Kiehtova vivahde tulee siitäkin, miten maailma on muuttumassa muutoinkin kuin sodan takia. Maailmalta kantautuu kiinnostavaa musiikkia ja uudenlaisen vapautumisen ajatuksia.

Paperijoutsen on hyvin rakennettu romaani, jonka henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja toisistaan erottuvia. Kerronta saa niin miljöön kuin henkilöt elämään lukijan mielessä, ja tarinaa seuraa mieluusti.

Helmet 2020 -lukuhaasteesta kuittaantuu kohta 33. Kirjassa tapahtuu muodonmuutos.

Romaanista kirjoittavat myös ainakin Tuija, Piritta ja Leena.

Kommentit

 1. Pidin, yksi vuoden parhaista:
  https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/paperijoutsen/

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla, että olet tykännyt tästä. Minulla se odottaa hyllyssä.

  VastaaPoista
 3. Tämä on niin hieno kirja, minulle yksi viime vuoden parhaista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, en huomannutkaan, että olet tämän lukenut. Käynpä tutkimassa blogiasi. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine.
Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?"


Kristin Hannahin romaani Satakieli tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti.

Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaakseen vallitsevaa yhteiskunnallista tilaa.

Tarina sijoittuu kahdelle aikatasolle. Liikkeelle lähdetään vuodesta 1995, kun Vi…