Siirry pääsisältöön

Anna-Kaisa Linna-aho: Paperijoutsen

Laulu kertoi kirjeestä. Rakkaus tuli kirjeen muodossa. Se tuli kirjeessä Annalle, se tuli Elviirallekin ja Andrews Sistersin tytöille. Rakkaus kulki laivoilla ja lentokoneilla, junilla ja postiautoilla, se kulki kirjekuorissa Afrikan kuumilta rannikoilta Uuteen-Seelantiin ja Australiaan, Neuvostoliitosta Saksaan, Mikronesian saarilta amerikkalaisille tytöille, joilla oli kuvissa korkeat kampaukset ja leveät hymyt. Sellaista rakkaus oli vuonna 1943, kun maailma oli sekaisin ja nuoret miehet viety pois. Joku kirjoitti, toinen odotti.
Anna-Kaisa Linna-aho: Paperijoutsen
Otava 2019
316 sivua
Äänikirjan lukija Usva Kärnä
kesto 8 t 20 min
Anna-Kaisa Linna-ahon esikoisromaani Paperijoutsen sijoittuu 1940-luvulle, sota-aikaan. Romaani sijoittuu maaseudulle, ja erityisesti keskiössä on Korpivuoren talo, seudun suurtila, jota hallinnoi matriarkka Gunhild. Gunhildin valvovan katseen alle Helsingistä muuttaa Lydia, joka on kaukaista sukua rouvalle ja tulee asuttamaan äidilleen jäänyttä Korpivuoren kartanon sivurakennusta.

Samaan taloon muuttaa myös Anna, jota Gunhild ei enää tarvitse keittiöapulaisekseen. Eikä mielellään myöskään miniäkokelaakseen. Molemmat nuoret naiset kuitenkin kelpaavat mainiosti vahtia pitämään, valvomaan taivaalta tulevaa vihollista. Korpivuoren keittiöapulainen Martta ohjeistaa uutta tulokasta:
Kiikaroidaan taivasta. Jos nähdään jotakin, juostaan Korpivuorelle ja soitetaan kaupunkiin. Kerrotaan, montako niitä on ja mihin suuntaan ovat menossa.
Kotirintamalla valvotaan taivasta ja huolehditaan kodista, jotta rintamalta palaavilla on paikka, mihin palata. Ja miehet palaavat, jos palaavat, lomille tai kokonaan. Annan ja Lydian seuraan liittyy Ellen, jolla on suuri salaisuus ja jonka tehtävänä on lähinnä pysyä katseilta suojassa, kun sotilaat lomailevat kotiseudullaan.

Nuorten välillä leiskuvat tunteet, mutta vaaleanpunaisista romansseista ei ole kysymys, ei ainakaan kokonaan. Unelmat ja rakkaus kohtaavat realismin, eikä elämä välttämättä muotoudu odotusten kaltaiseksi.

Romaani voisi olla toisinto lukuisista sota-aikaan sijoittuvista tarinoista, joita on kerrottu aiemmin. Anna-Kaisa Linna-aho tuo kuitenkin tarinaan kiinnostavan näkökulman: katse ei kohdistu sodan pelkoihin ja kauhuihin vaan ennemminkin siihen, mitä sota jättää jälkeensä. Miten sotakokemukset muuttavat miehiä ja myös naisia, jotka odottavat rauhaa mutta saattavat joutua huomaamaan, että rauha yksin ei tuokaan onnea? Kiehtova vivahde tulee siitäkin, miten maailma on muuttumassa muutoinkin kuin sodan takia. Maailmalta kantautuu kiinnostavaa musiikkia ja uudenlaisen vapautumisen ajatuksia.

Paperijoutsen on hyvin rakennettu romaani, jonka henkilöhahmot ovat kiinnostavia ja toisistaan erottuvia. Kerronta saa niin miljöön kuin henkilöt elämään lukijan mielessä, ja tarinaa seuraa mieluusti.

Helmet 2020 -lukuhaasteesta kuittaantuu kohta 33. Kirjassa tapahtuu muodonmuutos.

Romaanista kirjoittavat myös ainakin Tuija, Piritta ja Leena.

Kommentit

 1. Pidin, yksi vuoden parhaista:
  https://www.kirjavinkit.fi/arvostelut/paperijoutsen/

  VastaaPoista
 2. Kiva kuulla, että olet tykännyt tästä. Minulla se odottaa hyllyssä.

  VastaaPoista
 3. Tämä on niin hieno kirja, minulle yksi viime vuoden parhaista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, en huomannutkaan, että olet tämän lukenut. Käynpä tutkimassa blogiasi. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on