Siirry pääsisältöön

Jennifer Niven: Yksi täydellinen päivä

Entä jos elämä voisi olla tällaista? Pelkkiä onnellisia palasia, ei yhtään kamalia eikä edes lievästi epämiellyttäviä. Entä jos voisimme leikata pahat palat jutut pois ja pitää vain hyvät? Niin minä tahtoisin tehdä Violetin kanssa – antaa hänelle vain hyvän ja pitää pahan poissa, niin että meillä olisi aina ympärillämme pelkkää hyvää.
Jennifer Niven: Yksi täydellinen päivä
Karisto 2017
Alkuteos All the Bright Places 2015
Suomentanut Leena Ojalatva
405 sivua

Jennifer Nivenin romaanin Yksi täydellinen päivä päähenkilöt ovat nuoret Violet ja Finch, joiden kautta tapahtumia nähdään ja koetaan. Romaani on suunnattu nuorille aikuisille mutta ajattelemisen aihetta se antaa kyllä monen ikäisille.

VIolet ja Finch tapaavat toisensa koulun kellotornin ulokkeella, missä molemmat ajattelevat kuolemaa. Kuolema on nuorten ihmisten elämässä epätavallisen vahvasti läsnä: Violet on menettänyt hiljattain sisarensa onnettomuudessa, ja Theodore Finch puolestaan kysyy itseltään aamulla: Onko tänään hyvä päivä kuolla?

Rikkinäiset opiskelijat päätyvät yhdessä tekemään maantiedon projektia. Sen myötä Finch saa autettua Violetia tarttumaan elämään uudelleen pitkän hiljaiselon jälkeen. Samalla nuorukainen salaa taitavasti monia oman elämänsä kipukohtia niin Violetilta kuin kaikilta muiltakin. Sanoilla voi piilottaa paljon, varsinkin heittäytymällä ironiseksi. Sanat ovatkin tärkeitä erityisesti Finchille, mutta myös Violetille.

Yksi täydellinen päivä on hyvin kirjoitettu ja vetävä romaani, jonka jännite syntyy kysymyksestä, mitä Violetille ja Finchille tapahtuu. Molemmilla on henkisesti vaikeaa, mutta siinä, miten lähiympäristö nuoriin suhtautuu, on eroja. Violetin vanhemmat ovat tiiviisti läsnä tyttärensä elämässä, kun taas Finchin on helppoa esittää kotonaankin, että kaikki on hyvin. Kotona on totuttu siihen, että poika on erikoinen, eikä edes siihen, että hän katoaa päiviksi, suhtauduta vakavasti.

Mielenterveyden ongelmia romaanissa kuvataan koskettavasti ja uskottavasti. Erityisesti Finchin kautta muotoutuu kuva nuoresta, joka tunnistaa ongelmiaan mutta on hyvin taitava piilottelemaan niitä. Kirjaa lukiessa tulee väistämättä pohtineeksi, mitä seuraisi, jos ihmiset kohtaisivat toisensa todemmin ja aidommin.

Romaani käsittelee tärkeitä teemoja, kuten mielenterveyttä ja kuolemaa. Jossain määrin ongelmallisena pidän sitä, että tarina ajautuu tietyssä mielessä luomaan romanttista kuvaa vakavasta aiheesta, enkä siksi varauksetta romaania suosittelisi ihan jokaiselle nuorelle. Toisaalta romaanista löytyy myös faktatietoa siitä, mihin voi ottaa yhteyttä, jos maailma muuttuu liian mustaksi.

Helmet 2019 -lukuhaasteesta kuittaan tämän romaanin myötä viimeisen puuttuvan kohdan, eli 9. Alle 18-vuotiaan suosittelema kirja. Veljeni tytär suositteli Nivenin teosta minulle. Koko haastelistani löytyy täältä.

Tästä romaanista ovat kirjoittaneet myös Heidi, Suketus, Evaria, Venla ja Hanna.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii