Siirry pääsisältöön

Akseli Heikkilä: Veteen syntyneet

Alarik nousee seisomaan huteran veneen keskellä. Auringon paisteessa hänestä erottuvat vain ääriviivat. Alarikin varjo lankeaa veteen, ja samalla näen joen yllä äitini silhuetin. Veri alkaa kihistä kehossani, sydämen lyönnit muuttuvat tiheiksi. Olen yhtä aikaa pakokauhun partaalla ja valmiina hyökkäykseen.
Akseli Heikkilä: Veteen syntyneet
WSOY 2019
195 sivua
Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
Kesto 4 t 40 min

Akseli Heikkilän esikoisromaani Veteen syntyneet vie lukijan myyttiseen pohjoissuomalaiseen miljööseen. Eeva palaa muutaman vuoden poissaolon jälkeen lapsuudenkotiinsa, missä odottavat kipeät muistot ja kuollut äiti, jonka kanssa ei välejä enää voi selvitellä. Monen muun kanssa kuitenkin voi, ja sen nuori nainen myös tekee.

Kotiseudulla Eevaa odottavat isäpuoli Eino ja velipuoli Alarik. Kaksikko kalastaa päivästä toiseen, vaikka kylän joesta ovat kalat kadonneet jo aikoja sitten. Syystä ovat monet kyläläiset samaa mieltä, ja taikauskon mukana tulee uhka: kuinka pitkälle ihminen on valmis menemään saadakseen takaisin sen, mitä on menettänyt?

Kun tarina kiertyy vähitellen auki, selviää, että myös Eeva on menettänyt paljon. Hänellä on syynsä olla vihainen, eikä hän yritä muuta ollakaan. Ehkä vuodet poissa ovat kasvattaneet kaunaa niin, että hän on valmis toimiin miehisessä maailmassa. Ehkä traumaattisten kokemusten on aika vihdoin purkautua tavoilla, jotka eivät ole kauniita.

Ihastelenkin sitä, miten Heikkilä rohkenee rakentaa tarinaansa rosoisuutta ja jopa rumuutta. Karheus ja kauneus sulautuvat yhteen tavalla, joka jää mieleen. Kerronta tekee kostotarinasta kiehtovan ja mystisen kokonaisuuden, johon lukija huomaa vastustamattomasti uppoutuvansa. Eittämättä Heikkilä yhdistää myyttiseen pohjoiseen elementtejä, jotka ovat muistakin tarinoista tuttuja – mystiikkaa, väkivaltaa, kostoa ja uhkaa – mutta komeasti hän sen tekee onnistuen luomaan aivan omanlaisensa tarinan.

Akseli Heikkilän romaanista ovat kirjoittaneet myös ainakin Mannilainen, Kirjaluotsi, Omppu ja Tuija.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on