Siirry pääsisältöön

Pajtim Statovci: Bolla

"Seuraava tunti kuluu kotoisammin kuin yksikään aiempi elämässäni. Tilaamme toiset kahvit, vaimennamme ääntämme ja kun huomaan hänen englanninkieliset kirjansa, vaihdamme kieltä. Se tuntuu luontevalta; englantia puhuessamme emme ole albaani ja serbi, vaan irti täältä, romaanista revittyjä sivuja."


Pajtim Statovci: Bolla
Otava 2019
240 sivua
Äänikirjan lukija Kuisma Eskola
Kesto 6 t 44 min.
Pajtim Statovcin Bolla kertoo kahdesta miehestä ja heidän rakkaudestaan. Arsim ja Miloš tapaavat vuonna 1995 Pristinassa, juuri ennen lähellä olevan maailman hajoamista, kahtia jakautumista. Nuoret miehet ovat täynnä haaveita ja tulevaisuudentoivoa: toinen haluaa lääkäriksi, ehkä kirurgiksi, toinen haaveilee urasta opettajana. Heidän rakkautensa ei kuitenkaan kestä päivänvaloa, sillä toinen on naimisissa, he edustavat eri kansallisuuksia ja ovat miehiä.

Mitä sitten tapahtuukaan rakkaudelle, haaveille ja tulevaisuudentoivolle? Mihin miesten tiet vievät, kun Arsim joutuu pakenemaan Kosovosta? Mitä tapahtuu Milošille? Mitä elämä on uuden vuosituhannen alussa? Voivatko kerran rakastuneet löytää toisensa, kun elämä on ehtinyt viedä eri suuntiin?
Niin aika kului, vuodet kuin meistä luopuneina.
Kukaan heistä ei halua enää palata. Tavatessamme Ajshen siskoa ja Besnikiä emme koskaan puhu muuttamisesta takaisin Kosovoon; sen sijaan tuumimme yhdessä, että on suuri onni, että pääsimme sieltä pois, että lähdimme Pristinasta viimeisellä mahdollisella hetkellä, että elämä on räällä huomattavasti helpompaa, turvallisempaa, parempaa, ettei Kosovo ole paikka jossa kasvattaa lapsensa.
Muisto Milošista ei jätä Arsimia rauhaan, ja mies palaa kotimaahansa etsimään nuoruutensa rakkautta. Paluu ei ole kaunis eikä tie mutkaton, mutta ehkä juuri siksi tarina tuntuu niin todelliselta ja mahdolliselta. Kauniita eivät ole aina ihmisetkään, mutta juuri siksi he ovat lihaa ja verta. Kuva Arsimista on itse asiassa aika karu, mutta jotenkin lukija huomaa päätyvänsä ymmärtämään ja tuntemaan myötätuntoa.

Bolla avaa kahden miehen kohtaloa asettamalla heidät osaksi eurooppalaista lähihistoriaa. Arsimin perheen kautta avautuu ikkuna maahanmuuttoon ja sen kautta ulkopuolisuuden tunteisiin. Ihminen on lopulta olosuhteidensa ja aikansa uhri, ja on sattumankauppaa, paljonko hän pystyy kohtaloonsa itse vaikuttamaan. Tarina avaa ajattelemisen aihetta kenelle tahansa.

Pajtim Statovcin romaani ei tarjoa hyvää mieltä eikä helpotusta vaan ajoittain ahdistaa, paljonkin. Se ei tietenkään ole mikään huono asia, vaan kyllä kirjallisuus saa myös kaivautua mieleen, ja vaikka Bolla on synkkä, on siinä myös hämmästyttävää kauneutta. Bolla on käsittämättömän erinomainen romaani. Se on huolella rakennettu ja viimeistelty, hätkähdyttävä lukukokemus. Olen vaikuttunut.
bolla
1. haamu, näkymätön, peto, piru
2. tuntematon eläinlaji, käärmeenkaltainen olento
3. ulkopuolinen
Romaanista ovat kirjoittaneet myös Kirsi, Laura, Riitta, Tuija ja Tiina.

Kommentit

 1. Tämä on järkyttävän hieno kirja. Epämiellyttävä päähenkilö. Statovci on rohkea kirjoittaessaan negatiivisia tunteita herättäviä henkilöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo päähenkilön epämiellyttävyys oli kyllä kiehtova ja kiinnostava veto. Ja kiinnostavaa sekin, miten päähenkilöä alkoi jollain tapaa ymmärtää, vaikkei hänestä erityisemmin pitänyt.

   Poista
 2. Minusta oli hurjaa lukea serbien ja albaanien välisistä skismoista. Vaikka meillä sisällissodan jälkeen oli vastaavaa valkoiset vs punaiset, ei varmaan ollenkaan samaa hyytävyyttä sittenkään. Vaikuttava oli Bolla, kovat kohtalot molemmilla miehillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä syrjintä ja kansojen väliset ristiriidat herättävät ajatuksia ja tunteita. Vaikuttava Bolla tosiaan on.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on