Siirry pääsisältöön

Joël Dicker: Stephanie Mailerin katoaminen

"Maanantai 23. kesäkuuta 2014
33 päivää ennen Orphean 21. teatterifestivaalin ensi-iltaa.
Näin Stephanie Mailerin ensimmäisen ja viimeisen kerran, kun hän tuli kuokkimaan läksiäisiini New Yorkin osavaltion poliisilaitokselle."
Joël Dicker: Stephanie Mailerin katoaminen
Tammi 2019
Alkuteos La disparition de Stephanie Mailer 2018
Suomentanut Kira Poutanen
716 sivua
Äänikirjan lukija Jussi Puhakka
Kesto 18 39 min

Kaksikymmentä vuotta ehtivät Jesse Rosenberg ja Derek Scott ajatella, että he ratkaisivat koko Orphean pikkukaupunkia kohauttaneen perhesurman. Vuonna 2014 Jesse on jäämässä eläkkeelle mutta joutuukin kohtaamaan nuoren toimittajan, joka kyseenalaista vuosien takaisen urotyön. Stephanie Mailer on varma, että oikeaa surmaajaa ei koskaan löydetty. Sitten nuori nainen katoaa.

Seuraa tapahtumavyyhti, jonka langat leviävät moneen suuntaan. Lukijana huomaa epäilevänsä vähän kaikkia, ärsyyntyvänsä ajoittain runsaudesta mutta pysyvänsä kuitenkin kuin langoilla kiinni tarinassa. Sillä onhan niin, että mysteerit on selvitettävä. Kuka tappoi kaupunginjohtajan perheen kaksikymmentä vuotta aiemmin? Mitä tapahtui Stephanie Mailerille?

Juoni vetää hyvin, vaikka aika ajoin tarinan täyteläisyys tuntuu hieman liian pakahduttavalta. Kuuntelin kirjan, ja välillä oli vaikea pysyä peressä, kuka hahmoista on äänessä – näkemyksensä saa poliisikaksikon lisäksi tuoda esille moni muukin. Lukijaystävällisesti onneksi lukujen alussa mainitaan, kuka kulloinkin puhuu, mutta kuuntelijan ei kannata kovin pitkiksi ajoiksi omiin aatoksiinsa vaipua, mikäli haluaa pysyä perillä käänteistä. Niitähän tarinassa riittää. Stephanie Mailerin katoaminen voisi toimia paremmin painettuna kirjana kuin äänikirjana, sillä perinteisessä versiossa on helppo palata ajoittain alkusivuilta löytyvään henkilöluetteloon – lukijaystävällinen ratkaisu sekin. Henkilöitäkin tarinassa riittää!

Viihdyttävää ja kohtuullisen kevyttä juonivetoista tarinaa etsivälle rohkenen tätä Dickerin uutukaista suositella. Minimalismin ystävän sen sijaan kannattanee harkita kahdesti.

Kovin vähän vielä löytyy arvioita, mutta ainakin Mummo matkalla- ja À la helvetia -blogeissa on kirjasta kirjoitettu.

Kommentit

 1. Dickerin suhteen olen todennut jo aiemmin, jotta maltti olisi valttia eikä kaikkea tarvitsisi tunkea samaan teokseen, mutta kesälukemisesta tämä hyvinkin käy, viihdyttävää ja vauhdikasta eikä kieliasussa moittimista;)
  Mielenkiintoista nähdä, kuinka hänen tuotantonsa jatkuu ja kehittyy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maltti tosiaan olisi valttia! :) Hyvin toki toimii näinkin, mutta aina olisi parempi, jos ei tarvitsisi matkan varrella ärsyyntyä runsauden takia.

   Poista
 2. Minäkin aloin kuuntelemaan tätä äänikirjana, mutta intoni hyytyi reilun seitsemän tunnin jälkeen. Kuuntelin lopusta vajaan tunnin verran ja sain mielestäni kirjasta tällä tyylillä aivan tarpeeksi irti. :D Juonta oli minun makuuni paisuteltu hieman liikaa, ja luulen, että Dickerin lukeminen/kuuntelu jää minulla tähän yritykseen. En kyllä kehdannut merkata kirjaa Goodreadsissa luetuksi. :) Jussi Puhakka sen sijaan oli minulle uusi lukija ja hänen lukutyylinsä jäi positiivisena kokemuksena mieleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä tosiaan tarpeettoman paljon on käänteitä paisuteltu, vähemmän olisi enemmän. Tyylisi kuulostaa mielenkiintoiselta mutta voin hyvin kuvitella sen tämän kohdalla toimivan, koska minusta välissä oli sellaista tyhjäkäyntiä, että ilmankin olisi pärjännyt. Jussi Puhakan lukemista kyllä kuuntelee mieluusti.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse