Siirry pääsisältöön

Alex Michaelides: Hiljainen potilas

"Alician asianajaja oli niin ikään paikalla, mutta Alicia pysyi vaiti koko tapaamisen ajan. Silloin tällöin hänen kalvakat huulensa värähtelivät, mutta ääntä ei kuulunut. Hän ei vastannut ainoaankaan kuulustelijan esittämään kysymykseen eikä sanonut mitään edes siinä vaiheessa, kun tämä syytti häntä Gabrielin murhasta ja määräsi hänet pidätettäväksi. Alicia ei suostunut sen enempää kiistämään kuin myöntämäänkään syyllisyyttään.
Hän ei puhunut enää koskaan."
Alex Michaelides: Hiljainen potilas
Gummerus 2019
Alkuteos The Silent Patient 2019
Suomentanut Antti Autio
454 sivua

Hiljainen potilas kertoo nimensä mukaisesti hiljaisesta potilaasta. Hän ei ole pelkästään hiljainen vaan lähes täysin eristäytynyt muista ja oikeastaan kaiken vuorovaikutuksen ulottumattomissa.

Hiljainen potilas on Alicia Berenson. Hän on taiteilija ja murhaaja, joka ampui raa'asti aviomiehensä ja vaikeni sen jälkeen. Yleisen mielipiteen tuomitsema nainen näyttäytyy tarinassa monenlaisessa valossa: jonkun mielestä hän on väkivaltainen ja arvaamaton, jonkun mielestä herkkä ja kykenemätön tappamaan ketään. Mikä on totuus?

Sitä ryhtyy selvittämään psykoterapeutti Theo Faber. Hän pestautuu töihin oikeuspsykiatriseen laitokseen, jossa Alicia on hoidettavana. Theo haluaa saada naisen puhumaan ja kertomaan, mitä oikein tapahtui.

Tästä kaikesta seuraa monipolvinen ja kiehtova trilleri, joka vie ihmismielen syvyyksiin ja osoittaa, miten mielen rikkoutuminen voi tapahtua. Kuka lopulta on mieleltään ehyt ja terve ja kuinka ihmissuhteet vaikuttavat ihmismieleen? Kuka on luotettava, kuka ei?

Minut Hiljainen potilas onnistui viemään harhaan moneenkin kertaan. Vastaukset heränneisiin kysymyksiin saadaan vasta kirjan lopussa, ja hurja vyyhti teokseen kaiken kaikkiaan rakentuu. Intensiteetti säilyy hyvin, ja varsinkin loppupuolella tuntui vaikealta laskea kirjaa pois käsistä, niin suuresti kiinnosti tietää, mitä kaiken takana lopulta oikein on. Selvitys onnistuu yllättämään, jos toki hieman joudun nikottelemaan nielläkseni kaiken, mitä vastaan tulee.

Psykologisena trillerinä Hiljainen potilas toimii vallan mainiosti. Totesin kirjan lopussa, että aika olennainen asia minulta jäi havaitsematta juonenkulussa. Jos sen olisin havainnut, olisin oivaltanut aiemmin enemmän. Pidin siitä, miten mielikuvituksellinen juoni trilleriin rakentui, ja suosittelen vetävää kertomusta heille, jotka haluavat uppoutua psykologiaa, taidetta ja salapoliisityötä yhdistävään kokonaisuuteen.
Teos oli omakuva, ja Alicia nimesi sen kankaan vasempaan alanurkkaan maalamillaan kreikkalaisilla aakkosilla.
Niistä muodostui yksi ainoa sana:
Alkestis.
Kiitos kustantajalle ennakkokappaleesta.

Tästä trilleristä kirjoittavat myös Mari, TakkutukkaRiitta, Tuija ja Mai.

Keski-kirjastojen lukuhaasteesta kuittaan kohdan 21. Kirja, jossa käsitellään jotain sairautta.

Kommentit

 1. Tässä oli jotain raikasta ja uudenoloista: onnistunut veto! Oiva juonenkipeputus, yllätyksellinen loppuratkaisu ja ilmeikäs kerronta, joka ei huoju.
  Tervetullut uutukainen ja mielenkiintoista onkin jäädä seuraamaan mille urille kirjailija tuotantonsa jatkossa kuljettaa.
  - Hyvä ja komplisoitu kysymys jää väreilemään ilmaan: Mikä on se korsi joka kulloinkin katkaisee kamelin selän??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kyllä jäi mieleen! Ja tuo esittämäsi kysymys on varsin olennainen. Alician osakseen saama kohtelu on jotain, mitä jää väkisin miettimään.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tove Jansson: Muumipappa ja meri

"Eräänä iltapäivänä elokuun lopulla kulki eräs isä puutarhassaan ja tunsi olevansa tarpeeton. Hän ei tiennyt mihin ryhtyisi, sillä kaikki mitä oli tehtävä oli jo tehty, tai sitten joku muu oli juuri siinä puuhassa."
Muumipappa ja meri lähtee liikkeelle hetkestä, kun Muumipappa huomaa olevansa tarpeeton. Hänellä ei ole mitään tekemistä eikä kukaan tunnu häntä tarvitsevan. Hän haaveilee suuresta seikkailusta ja päättää viedä perheensä majakkasaarelle. Vaikka muumiperhe saapuu saarelle yöllä, ei majakan valo pala.
- Ei majakkaa niin vain sammuteta, sanoi isä. - Jos mikään on varma, niin se että majakka palaa. Maailmassa on eräitä ehdottoman varmoja seikkoja, esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se, että aurinko nousee aamuisin. Ja että majakkavalot palavat.
Vakuutteluistaan huolimatta Muumipappa joutuu toteamaan, että majakan valo on todellakin sammunut. Majakanvartijaa ei löydy, ja saarella on jotain outoa. Salaperäinen kalastaja asuu pienessä mökissään ja välttelee muita, e…

Mauri Kunnas: Hui kauhistus!

"- Äiti, minkä tähden me oikein kummittelemme? kysyy Hemppa.
- Jaa-a, luulenpa, että ihmisten elämä olisi aika tylsää ilman jännittäviä kummitusjuttuja."
Meillä on ollut tapana, että yritämme hankkia omaan kirjahyllyyn kirjat, joiden pohjalta tehdyt teatteri- tai muut esitykset olemme lasten kanssa nähneet. Esimerkiksi Fedja-setä, kissa ja koira sekä Ronja, ryövärintytär on nähty teatterissa. Tämän nyt esittelyssä olevan Hui Kauhistuksen! näimme lastenoopperana Savonlinnan oopperajuhlilla vuonna 2006. Hankin kirjan omaksi jo tuolloin, mutta koska se katosi, ostin tilalle uudemman painoksen pari vuotta sitten.

Hui Kauhistus! koostuu pienistä tarinoista, joissa käsitellään pelkoja sympaattisella tavalla. Esimerkiksi ensimmäisessä tarinassa, joka on nimeltään Kummitusten yö, esillä ovat Pippendorfin kartanon kummitukset, jotka valmistautuvat yötä varten. Äiti komentaa perhettään pukemaan ylle puhtaat lakanat, ja kummitteleminen on kuin mitä tahansa tavallista työtä.
Vaari vingutt…