Siirry pääsisältöön

Jessica Townsend: Nevermoor – Morriganin koetukset

"'Pelkokoetus', Morrigan kuiskasi. Hän ei tiennyt, oliko huojentunut vai kauhistunut. Toisaalta noidat eivät mitä todennäköisimmin olleet siellä keittääkseen hänet kattilassa tai taikoakseen hänet liskoksi. Toisaalta... miksi Jupiter olikaan kutsunut sitä? Hermoromahduskoetukseksi?"
Jessica Townsend: Nevermoor – Morriganin koetukset
Otava 2018
Alkuteos Nevermoor – The Trials of Morrigan Crow 2017
Suomentanut Jaana Kapari-Jatta
368 sivua
Nevermoor: Morriganin koetukset avaa fantasiakirjasarjan, jota on ehkä väistämättä jo ehditty verrata Harry Potter -sarjaan. Sarjasta on suomeksi julkaistu jo toinenkin osa, Meiniöseppä: Morriganin kutsumus, ja ensi vuonna julkaistaan kolmas osa, Hollowpox: The Hunt for Morrigan Crow. Ehkäpä se saadaan pian myös suomeksi.

Sarjan päähenkilö on nuori tyttö, Morrigan Korppi, jonka lyhyttä elämää on alati varjostanut tieto siitä, että tyttö tulee kuolemaan yhdentenätoista syntymäpäivänään. Lisäksi Morrigan on saanut jatkuvasti kuulla olevansa kirottu, ja milloin mikäkin sattumus luetaan Morriganin syyksi. Olipa se sitten kissan kuolema tai pilaantunut marmeladi. Tytön tehtävänä onkin laatia tämän tästä anteeksipyyntökirjeitä milloin mihinkin suuntaan.

Näistä lähtökohdista ponnistaa kirjasarjan avausosa. Morriganin isä suhtautuu tyttäreensä varsin kylmäkiskoisesti ja kuolema odottaa nurkan takana. Mutta sitten tapahtuukin jotain odottamatonta. Morrigan osallistuu tarjouspäivään, jossa valmistavan koulun käyneet lapset saavat koulutustarjouksen – siis ne, jotka ovat riittävän älykkäitä tai lahjakkaita tai joiden vanhemmat ovat riittävän hyvässä asemassa. (Melkoisen kauhistuttavalta kuulostava käytäntö suomalaisen korviin.) Kaikkien yllätykseksi Morrigan saa useita tarjouksia, ja tarjouspäivän myötä tytön elämä muuttuu täysin. Jupiter Pohjoinen vie valtavalla mekaanisella hämähäkillä Morriganin Nevermooriin, missä ei odotakaan kuolema vaan aivan uudenlainen elämä.

Nevermoorissa selviää tuskastuttavan hitaasti, mikä Morrigania odottaa. Hän on Meineikkaan Seuran kokelas, joka joutuu kilpailemaan neljässä haastavassa koetuksessa saavuttaakseen seuran jäsenyyden. Vaihtoehtoja ei ole: Morriganin on selvitettävä koetukset tai lähdettävä Nevermoorista, jossa hän viimein tuntee kuuluvansa johonkin.

Jessica Townsend on onnistunut luomaan kiehtovan ja sopivasti vinksallaan olevan maailman, jossa on mielenkiintoisia henkilöhahmoja. Yksinäinen ja syrjitty Morrigan saa lukijan sympatiat puolelleen ja hänen suojelijansa Jupiter Pohjoinen onnistuu ärsyttävän hauskasti kiertelemään suojattinsa kysymyksiä. Henkilökaarti on mainio ja dialogi toimii hyvin. Kaiken kaikkiaan Morriganin koetukset on kiinnostava uusi fantasiateos, jonka seuraavan osan varmasti jossain vaiheessa luen.

Kirjasta toisaalla: Yöpöydän kirjat, Kirjapöllön huhuiluja ja Eniten minua kiinnostaa tie.

Fantasiaa tulee luettua nykyään kovin vähän, joten lukuhaasteista kuittaantuvat seuraavat kohdat:
Helmet 2019: 3. Kirja sellaisesta kirjallisuuden lajista, jota et yleensä lue.
Keski-kirjastot 2019: 4. Kirja genrestä, jota et yleensä lue.

Kommentit

 1. Minäkin luen fantasiaa vähän. Viimeksi luin Naondelin ja aion lukea vielä sarjan kolmannen kirjan. Tuhatkuolevan kirous on myös huippuhieno fantasiakirja.
  Voisin lukea tämän kirjan mielenkiinnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos noista vinkeistä, täytyypä tutustua. Nyt vähän lämpenin uudelleen fantasialle, kun tulin tähän tarttuneeksi.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on