Siirry pääsisältöön

Kate Morton: Kellontekijän tytär

"Edwardilla oli kuitenkin syy tuntea niin voimakasta kiintymystä taloon. Hän solmi siteen tähän paikkaan jo pikkupoikana lähiniityllä koetun kauhujen yön aikana. Mutta miksi Elodie Winslow tuli tänne? Mikä on hänen yhteytensä Birchwood Manoriin?"
Kate Morton: Kellontekijän tytär
Otava 2019
Alkuteos The Clockmaker's Daughter
Suomentaneet Hilkka Pekkanen ja Tuukka Pekkanen
556 sivua
Äänikirjan lukija Niina Hukkinen
Kesto 20 t 26 min.

Kellontekijän tyttären keskiöön asettuu talo nimeltä Birchwood Manor. Sen julkisivussa on kaksi päätykolmiota ja se sitoo yhteen niin ihmisiä kuin eri aikoja. 1800-luvun alkupuolella taloon kytkeytyy Birdie, jonka tehtäväksi tulee pitää itsestään huolta nuoresta tytöstä lähtien. Vuosisadan puolivälin jälkeen talon hankkii itselleen taidemaalari Edward Radcliffe, ja joitakin vuosikymmeniä myöhemmin taloon asettuu vastentahtoisesti Ada Lovegrove. 1920-luvulla taloon saapuu Leonard Gilbert, joka valmistelee väitöskirjaansa, ja toisen maailmansodan aikana Lontoon pommituksia pakenee lapsineen Juliet.

1800- ja 1900-lukujen henkilöt heräävät henkiin, kun vuonna 2017 Elodie Winslow löytää salaperäisen olkalaukun. Laukussa on muistikirja ja valokuva, ja ne herättävät nuoren naisen uteliaisuuden. Hän ryhtyy selvittämään menneisyyden tapahtumia ja sitä, mikä yhteys Birchwood Manorilla on hänen omaan sukuunsa. Eräänä motiivina tarinassa toimii sininen jalokivi, joka tuntuu kiinnostavan moniakin ja jolla on ollut omia tehtäviään menneisyydessä.

Minulle tarina oli melko haastava. Ehkä osasyy haasteellisuuteen oli se, että kuuntelin tarinan äänikirjana. Ajoittain oli vaikeaa pysyä selvillä siitä, mikä ajankohta kulloinkin oli kysymyksessä ja kenen näkökulmasta tapahtumia kuvattiin. En siis tavoittanut sitä lumoa, jota odotin ja jonka esimerkiksi Anna romaanista löysi. Mari huomauttaa, että helppo romaani Kellontekijän tytär ei ole.

Kiinnostavia asioita Kellontekijän tyttäreen kuitenkin liittyy. Siinä on hyvää ajankuvaa, mielenkiintoisia henkilöitä ja ripaus mystisyyttä, kun yksi henkilöistä tarkastelee tapahtumia tavanomaista pidemmällä aikajänteellä. Lopussa tarinan lankoja sidotaan runsaudesta huolimatta onnistuneesti yhteen, ja Tiina toteaakin, että lukija kyllä saa palkintonsa, jos jaksaa lukea kirjan loppuun saakka.

Kirjankansibingossa tähti menee tällä kertaa ruutuun Romantiikka. Täyttä alkaa ruudukossa olla!

Helmet 2019: 41. Kirja sijoittuu aikakaudelle, jolla olisit halunnut elää. Tämä oli oikeastaan minulle sopiva ratkaisu, sillä mielestäni nykyajassa on varsinkin naisen hyvä elää, mutta olisihan tuo kiinnostavaa käydä kurkistamassa eri aikakausille. Onneksi aikamatkat ovat kirjallisuuden avulla hyvinkin mahdollisia.

Kommentit

 1. Tämä kirja kiinnostaa kovasti ja sen mystisyys...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tutustua, vaikka minä en ihan täysillä innostunutkaan.

   Poista
 2. Olen myös huomannut, että äänikirjoissa nuo aikasiirtymät ovat jotenkin hankalia hahmottaa, ellei sitten lukua ole huomaavaisesti otsikoitu niin että siitä tajuaa ajallisen siirtymän. Näin on kyllä tosi harvoin. :) Yleensä minulla tuleekin kuunneltua vähän "helpompia", yhden aikatason kirjoja. En oikein jaksa pinnistellä kuuntelemisen kanssa, olen sillä lailla vähän laiska äänikirjojen kuuntelija. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä tuli kyllä selkeästi tunne, että painettu kirja olisi toiminut paremmin. Kuuntelemista tosiaan helpottaisi lukujen otsikointi. Toki apua varmaan olisi siitäkin, jos ajatukset eivät lainkaan harhailisi kesken kuuntelun. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on