Siirry pääsisältöön

Nina Lykke: Ei, ei ja vielä kerran ei

"Talon rakentaminen, mökin osto, auton vaihto, työpaikan vaihto, lainaehtojen neuvottelu uusiksi, remontointi, näistä asioista pöydässä keskusteltiin. He puhuivat siitä, millainen puhelin kannatti hankkia ja millainen puhelinliittymä ja sähkösopimus, miten usein kukakin kävi Facebookissa, mikä ruokakauppa oli halvin, millainen treeni oli tehokkain. Hanne hyrisi mielessään ja kellui mukana menossa. Tällaistako muilla oli koko ajan?"


Nina Lykke:
Ei, ei ja vielä kerran ei
Gummerus 2019
Alkuteos Nei og atter nei
Suomentanut Sanna Manninen
262 sivua

Nina Lykken kolmas romaani Ei, ei ja vielä kerran ei on kustantajan mukaan "herkullinen satiiri etuoikeutettuun elämään eksyneestä keskiluokasta". Katse kohdistuu Ingridiin ja Janiin, jotka ovat olleet naimisissa neljännesvuosisadan. Pariskunnan täysi-ikäiset pojat eivät ole ymmärtäneet lähteä kotoa mihinkään vaan kuvittelevat, että palvelu pelaa kuin hotellissa. Ingrid ihmettelee perhe-elämän omituisuuksia ja on leipääntynyt työhönsä opettajana. Jan puolestaan on juuri saanut ylennyksen ja hakee uutta hehkua elämäänsä suhteesta nuorempaan naiseen. Soppa on valmis.

Janin naisystävä löytyy työpaikalta. Hanne huomaa muiden menevän elämässään suuntaan, johon hänenkin pitäisi. Ystävät ympärillä perustavat perheitä, mutta Hanne on yksin. Aika rientää, ja alkaa jo olla kiire hankkiutua elämäntilanteeseen, jota kaikki tuntuvat havittelevan.

Tarina etenee kolmen näkökulman kautta. Ingridin kautta muotoutuu hämmennys uudesta elämänvaiheesta, joka kuitenkin oli jollain tapaa odotettavissa. Hämmentyneenä voinee pitää myös Jania, joka ei aina tunnu olevan ihan kartalla siitä, mitä tapahtuu, ja jotenkin kuvittelee, että voisi saada pikkuisen kaikkea. Hanne taas on tottunut vaihtamaan miestä ja asuntoa sitä mukaa, kun jokin (pieni) asia alkaa kaihertaa.

Minulla kesti hetken verran päästä kunnolla tarinan imuun, koska en oikein löytänyt arki(inho)realismista vetovoimaa. Jossain kohtaa se olikin sitten kuitenkin menoa. Ironia ja musta huumori vetosivat, ja huomasin hörähteleväni tapahtumille, joita kärjistettiin juuri sopivasti. Kiinnostavasti Lykke rakentaa kuvan ihmisistä, joilla on oikeastaan jo kaikkea mutta jotka kaipaavat jotain lisää. Ja mitäs siitä sitten seuraakaan – kannattaa selvittää, jos keski-ikäisten toilailut kiinnostavat.

Kiitos kustantajalle yllätyksenä saapuneesta arvostelukappaleesta.

Nina Lykken romaanista ovat kirjoittaneet myös esimerkiksi ArjaKirjaluotsi, LauraAiri ja Tuija.

Helmet-lukuhaaste: 45, kirjan nimessä on kieltosana.


Kirjankansibingosta kuittaan kohdan Piirroskuva.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on