Siirry pääsisältöön

Ruth Ware: Nainen hytissä 10

"Hän katsoi poispäin kamerasta, hiussoljesta karanneet tummat hiukset valuivat poskelle.
Silti olin melkein varma, melkein täysin varma, että siinä oli nainen hytistä numero kymmenen."


Ruth Ware: Nainen hytissä 10
Otava 2018
Alkuteos The Woman in Cabin 10 (2016)
Suomentanut Terhi Kuusisto
352 sivua
Äänikirjan lukija Mervi Takatalo
Kesto 11 tuntia 20 min.

Nainen hytissä 10 on dekkari, joka sijoittuu pienelle risteilyalukselle. Päähenkilö on matkailutoimittaja Lo, joka haluaa päästä urallaan eteenpäin. Hän saa tilaisuuden osoittaa kykyjään, kun hän pääsee luksusristeilijän neitsytmatkalla tekemään juttua. Ennen matkaa Lo joutuu kammottavaan tilanteeseen, kun hän yllättää murtovarkaan kotoaan. Henkisesti raastava kokemus ei kuitenkaan ole naiselle syy jättää työmatkaa väliin, ja niinpä hän pakkaa laukkunsa ja astuu laivaan.

Lo tapaa sattumalta naisen, joka majailee hytissä numero 10. Risteilyn ylellinen tunnelma muuttuu kertaheitolla, kun Lo näkee, miten hytistä heitetään ruumis mereen ja hytin parvekkeeseen jäävät veriset jäljet. Vai näkikö Lo todellisuudessa mitään? Onko kaikki kuitenkin hänen mielikuvituksensa tuotetta? Kukaan muu ei ole nähnyt mitään, kukaan ei vaikuta olevan laivalta kadoksissa, ja hytti numero 10 on matkustajaluettelon mukaan tyhjä. Mistä oikein on kysymys?

Nainen hytissä 10 on suljetun tilan mysteeri, jossa melkein kuka tahansa voisi olla murhaaja. Vai onko lopulta kysymys vain siitä, että Lo on kokemansa trauman ja nauttimiensa alkoholiannosten jälkeen vain niin sekaisin, että kuvittelee hurjia? Lukijansa dekkari vie sellaiseen kieputukseen, että vuoron perään tulee epäiltyä vähän kaikkia – joskin on kyllä sanottava, että henkilöt menivät myös osin sekaisin, koska heitä oli niin paljon.

Henkilöiden runsauden lisäksi koin ongelmalliseksi myös sekä alun että lopun, jotka molemmat olivat makuuni hieman liian pitkitettyjä. Joka tapauksessa Nainen hytissä 10 on viihdyttävä ja koukuttavakin dekkari, joka onnistuu yllättämään.


Tällä viikolla kirjablogeissakin vietetään Dekkariviikkoa, josta enemmän kertoo Lukeva peikko.

Ruth Waren dekkarista ovat kirjoittaneet ajatuksiaan myös ainakin Mikko, PiiaMari, TuuliaMai ja Opus eka.

Keski-kirjastot 2019: 28. Kirjan nimessä on jokin numero.
Helmet 2019: 18. Eurooppalaisen kirjailijan kirjoittama kirja.


Kirjankansibingosta kuittaan tällä kirjalla ruudun Numero(ita).


Kommentit

 1. Kiitos Jonna :)
  Tykkään Ruth Waren dekkareista. Ne ovat viihtyisiä, eivätkä mässäile väkivallalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ensimmäisestä lukemastani Ruth Waren dekkarista oikein vielä vakuuttunut, mutta nyt nämä alkavat viedä mukanaan. :)

   Poista
 2. Mulla on tämä just kesken niin ikään äänikirjana ja hyvältä vaikuttaa. Vielä en ole mennyt henkilöhahmoissa sekaisin, mutta alku tosiaan tuntui hieman pitkitetyltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vauhti kyllä kiihtyy loppua kohti, sen uskallan luvata. :)

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on