Siirry pääsisältöön

Jojo Moyes: Ne, jotka ymmärtävät kauneutta

"Hän istuutuu, taittelee ne siististi takaisin kirjekuoriinsa ja tuijottaa suoraan edessään olevaa Tyttö, jonka jätit taaksesi -taulua. Se hehkuu eloisana kultakehyksissään vasten huoneen hillittyä niininvihreää ja harmaata, ja hän sallii ajatustensa ajelehtia."


Jojo Moyes:
Ne, jotka ymmärtävät kauneutta
Gummerus 2017
Alkuteos The Girl You Left Behind
Suomentanut Heli Naski
447 sivua
Äänikirjan lukija Mervi Takatalo
kesto 15 tuntia.

Pitkään vastustin ajatusta tarttua Jojo Moyesin kirjoihin, sillä minulla oli käsitys, että ne ovat turhan romanttisia ja höttöisiä makuuni. Sittemmin olen kuitenkin lukenut useampia kirjailijan teoksia ja pitänyt niistä. Ne, jotka ymmärtävät kauneutta on Moyesin romaaneista ensimmäinen, jonka kohdalla aloin ärsyyntyä.

Tarinan perusasetelmassa on tällä kertaa liian tuttuja elementtejä. On yksinäinen nainen ja komea mies. He kohtaavat. Naisella on taloudellisia vaikeuksia, tietenkin, ja mies puolestaan on varsin menestynyt. Pari hurmaantuu toisistaan hetkessä, mutta sitten tulee esille jotain, mikä muuttaa asetelman kokonaan – jotain tuttua on tässäkin. Ja sitten seuraa mutkia toisensa jälkeen, kunnes päästään onnelliseen loppuratkaisuun. Niin tuttua.

Kaiken kohtuullisuuden nimissä on myönnettävä, että jotain tuorettakin tarinassa on mukana. Tai itse asiassa ei tuoretta vaan hyvinkin vanhaa: romaanin nykyaikaan sijoittuvien tapahtumien rinnalla kulkee sadan vuoden takainen tarina, kun Sophie Lefèvre odottaa Ranskassa miestään palaavaksi rintamalta ja palvelee samalla vastentahtoisesti saksalaismiehittäjiä. Sophien puoliso Édouard on maalannut vaimostaan muotokuvan, johon saksalaiskomendantinkin huomio kiinnittyy.

Tuo sama maalaus, Tyttö, jonka jätit taaksesi, on silta nykyhetkeen. Maalaus riippuu tarinan päähenkilön, Liv Halstonin seinällä. Liv on saanut taulun lahjaksi mieheltään, joka on sittemmin menehtynyt, eikä leski halua luopua maalauksesta, jolla on hänelle tunnearvoa.

Olennaista on, miten maalaus on päätynyt mallinsa seinältä Ranskasta Livin seinälle Lontooseen. Millainen suhde Sophiella oli saksalaismiehen kanssa? Mihin Sophie joutui epävakaina aikoina? Kenelle Tyttö, jonka jätit taaksesi todellisuudessa kuuluu?

Jojo Moyesille tuttuun tapaan tämäkin tarina on eloisa ja hyvin etenevä. Lisämakua tarinaan tuo historiallinen ulottuvuus, joka on kiinnostava ja hyvin rakennettu. Ehkä sen rinnalla nykyaikaan sijoittuvat osuudet eivät oikein onnistu vetoamaan – kun toiset taistelevat toisessa ajassa hengestään ja olemassaolostaan, tuntuu taulusta kiisteleminen jotenkin typerältä. Liian monet sopivat sattumat ja paikoin kovin epäuskottavat käänteet ärsyttävät vaikka ovatkin juonen kannalta tarpeen.

Jojo Moyesin romaanista ovat kirjoittaneet myös Paula, Katja, Mai ja Elina.

Tällä kirjaan avaan osallistumiseni kesän kirjankansibingoon, jota emännöi MarikaOksa. Ensimmäinen bingomerkintä menee ruutuun Nainen.


Kommentit

 1. Minustakin se historiallinen osuus oli kiinnostavampi. Pidin kyllä tästä kirjasta muutenkin, vaikka pistin merkille samat ärsyttävyydet kuin sinäkin. Jokin tässä kuitenkin tenhosi ja toisaalta luen tämäntyyppistä kirjallisuutta niin vähän, että sekin voi vaikuttaa suopeuteeni. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että minua tämä alkoi ärsyttää paljolti sen vuoksi, että olen lukenut viime aikoina liikaa Jojo Moyesia. Sopivina annoksina nuo tietyt piirteet eivät varmaan hiertäisi niin paljon.

   Poista
 2. Tykkäsin kirjasta. Olen lukenut aika monta kirjailijan kirjaa ja tässä oli erilainen kaava tuon historiateeman vuoksi. Pidin historiasta enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Historiaosuus oli tässä tosiaan hyvä lisä. Muuten kirja olisikin saattanut jäädä tällä erää kesken.

   Poista
 3. Kuten edelliset kommentoijat, minäkin pidin historiallisesta osuudesta enemmän. Jojo Moyesin kirjat ovat toisaalta ihania, toisaalta paikoin ärsyttävän ennalta-arvattavia. Ostin juuri sen uusimman (Kuinka painovoimaa uhmataan), ja se ärsytti monin paikoin, sillä päähenkilö teki kaiken aivan nurinpäin ja juuri niin, että lukija tiesi hänen valinnoistaan koituvan ongelmia. Kaikki eteni kuten ajattelinkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo Moyesin uusin on lukulistallani, mutta nyt on varmaan pakko pitää kirjailijan kohdalla hieman taukoa. Ehkä sitten taas maistuu paremmin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on