Siirry pääsisältöön

Suunnitelmia vuodelle 2016

Keltainen kirjasto näkyy lukusuunnitelmissani vahvasti.
Kun kurkistin olan yli taaksepäin vuoteen 2015, totesin, että minun kohdallani lukusuunnitelmien tekeminen ei välttämättä tarkoita sitä, että suunnitelmani toteutuisivat läheskään aiotulla tavalla. Silti on hauskaa hieman ennakoida tulevaa ja pohtia, millainen lukuvuosi on edessä. Tässä siis joitakin ajatuksiani.

Lukuhaasteisiin olen ilmoittautunut mukaan. Omaksi ilokseni tartuin Helmet-lukuhaasteeseen, jossa yritän saada jonkun kirjan ainakin 25:een kohtaan. Samantapainen haaste oli viime vuonna tuo 50 kategoriaa, jossa tavoitteeni saavutinkin.

Kirjahillan blogin joulukoosteesta bongasin From Fiction to Reality -haasteen, jota ajattelin myöskin lähteä omaksi ilokseni selättämään - jospa tämän myötä tulisi luettua enemmän tietokirjallisuutta, jonka osuus viime vuoden lukemisissani oli nolostuttavan vähäinen. Ideana siis on lukea pareittain kauno- ja tietokirjallisuutta niin, että niissä on jokin yhdistävä teema, aihe tai muu. Yksi ajatus kirjaparista jo muhii mielessä tai on oikeastaan jo toteutuksen puolivälissä.

Olen ilmoittautunut myös Kansojen juurilla -lukuhaasteeseen, jossa ideana on lukea kirjallisuutta alkuperäiskansoista. Ensimmäisen kirjan tuohon haasteeseen olen jo ehtinyt lukea.

Seitsemännen taiteen tarinat -haasteessa puolestaan teemana ovat elokuvat. Siihenkin olen yhden kirjan ennättänyt lukea: Colm Toibinin Brooklyn-teoksesta on tehty elokuva, jonka toivon jossain vaiheessa pääseväni näkemään.

Kurjen siivellä matkataan itä-Aasiaan, ja sinne sijoittuva kirjallisuus on vielä hakusassa. Tavoitteekseni asetan, että luen haasteeseen ainakin neljä kirjaa, ja toivon löytäväni teoksia myös muualta kuin Japanista ja Kiinasta - äkkiseltään nuo kaksi maata tuntuvat helpoimmilta.

Hyvistä aikomuksista huolimatta kirjahyllyni pullistelee edelleen kirjoista, joita en ole ehtinyt lukemaan. Vuoden 2016 tavoitteeksi asetan lukea seuraavat kymmenen oman kirjahyllyn lukematonta kirjaa:
  • Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys. Romaani oli lukulistallani jo viime vuonna, enkä voi ymmärtää, miksi se kiertää minua niin ahkerasti. Romaani voitti hiljattain Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinnon, enkä minä ole sitä edelleenkään lukenut. Hyi minua!
  • John Williams: Stoner. Toinen teos, jonka lukematta jäämistä en voi ymmärtää. Vuoden 2015 alussa romaania kehuttiin paljon, mutta minun hyllyyni se on jäänyt avaamista odottelemaan.
  • Haruki Murakami: Maailmanloppu ja ihmemaa. Murakami sopii hyvin Kurjen siivellä -haasteeseen ja kiinnostaa toki muutenkin.
  • Tuula Karjalainen: Tove Jansson - tee työtä ja rakasta. Olen hapuillut Jansson-elämäkertaa jo toissa vuodesta lähtien, mutta niin se vain lojuu odottelemassa minua. 
  • Merete Mazzarella: Aurinkokissan vuosi. Mazzarella kuuluu lempikirjailijoihini ja hänen teoksensa on ehdottomasti lukulistani kärkisijoilla.
  • Peter Høeg: Norsunhoitajien lapset. Kirjailijan viimeisin suomennettu romaani Susanin vaikutus oli sen verran kiinnostava, että haluan lukea häneltä muitakin teoksia.
  • Johanna Venho: Kaukana jossain onnenmaa. Romaani saapui minulle postitse kustantajalta jo syksyllä, mutta en ole ehtinyt sitä lukemaan. En ole myöskään tutustunut tarkemmin, mistä tarinassa on kysymys, mutta jo kirjan nimi on niin viehättävä, että haluan siihen jossain vaiheessa perehtyä.
  • José Saramago: Lissabonin piirityksen kirjuri. Nobel-palkittu Saramago on minulle vieras, mutta ehkä vuosi 2016 olisi hyvä ajankohta tutustua hänen tuotantoonsa ainakin yhden kirjan verran.
  • JP Koskinen: Kuinka sydän pysäytetään. Sain kirjan erään tilaisuuden kylkiäisenä lähestulkoon tasan vuosi sitten, ja vuoden mittaan havaitsin romaanin keränneen kiitoksia lukijoilta.
  • Miriam Toews: All My Puny Sorrows. Yritän ajoittain lukea romaaneja myös englanniksi, ja vuoden 2016 tavoitteisiini kuulukoon tähän englanninkieliseen yksilöön tarttuminen.

Bonuksena mainittakoon, että Andrés Neumanin Vuosisadan matkustaja on ollut kesken jo pitkään. Kirja ei ole huono, ei suinkaan, mutta se vaatii keskittymistä. Yritän ehtiä perehtymään tarinaan kunnolla, sillä luulen, että se palkitsee lukijansa.

Kevään 2016 kirjakatalogeihin en ole oikeastaan uskaltanut vielä edes kurkistaa, sillä niin paljon kiinnostavaa lukemista on esillä jo nyt. En ole kuitenkaan voinut välttyä huomaamasta, että hyvää kirjallisuutta on tänäkin vuonna kustantajilta tulossa.

Toivon innostavia, inspiroivia ja hienoja lukuhetkiä niin itselleni kuin muille kirjan ystäville vuonna 2016!

Kommentit

  1. Hirveen hyviä kirjoja sulla hyllyssä odottaa lukemista. Erityisellä innolla odotan, mitä tulet olemaan mieltä Toewsista. Minä, kuten varmaan muistat, pidin siitä kovasti ja kun monet ei lue englanniksi, niin en ole siitä päässyt oikein kenenkään kanssa mielipiteitä vaihtamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toewsin sinun blogistasi bongasinkin, odotukset ovat siis korkealla. :)

      Poista
  2. Ihania suunnitelmia, Jonna! Pidät varmasti Kinnusesta, Karjalaisen Tove Jansson -elämäkerrasta ja Stonerista. Murakami kuuluu minunkin tämän vuoden suunnitelmiini HelMet-haasteen myötä. En tiedä, uskallanko muihin haasteisiin enää lupautuakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva tietää, että on hyviä lukuelämyksiä luvassa! Haasteet ovat ihanan houkuttelevia, mutta sitten harmittaa, jos ne jäävät alkutekijöihinsä. Pakko yrittää vähän suitsia kovinta haasteintoa.

      Poista
  3. Lukemiston suunnittelu on vaan niin mukavaa - ja sitten hyllyyn kertyy ties mitä aarteita odottamaan vuoroaan. Mulla on myös lähiaikojen lukulistalla tuo Koskinen, kiitos muistutuksesta, mutta nappaan sulta muitakin vinkkejä. Lukuiloa vuoteesi! T. Meri

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suunnitelmat harvemmin täysin toteutuvat, mutta suunnitteleminen tosiaan on niin mukavaa. Kiitos, lukuiloa myös sinulle, Meri!

      Poista
  4. Olen lukenut Saramagoa pidempään, pitänyt hänen tyylistään. Lissabonin piirityksen kirjuri on kuitenkin kova pala, olen kiitollinen, että en aloita sillä. Olen kolmatta viikkoa tavannut sitä.

    Tunnen itseni hyvin ulkopuoliseksi Janssonin suhteen, se ei vaikuta minuun mitenkään. Ei edes se, että tuossa likellä on Pellinki. Mutta nyt ilmestyy elämäkerta, joka aukeaa minullekin. Olen kasvanut Lindgrenin kirjojen kanssa.

    Samoja haasteitakin olen napsinut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lissabon-varoituksesta, täytyy lähestyä häntä varoen.

      Lindgren on kyllä ihana, ja olen innoissani elämäkerrasta. Toivon saavani sen lukemistooni tämän vuoden aikana.

      Poista
  5. Neljäntienristeys on minullakin vielä lukematta... Norsunhoitajien lapset on mainio, luin sen äitini suosituksesta pari kesää sitten ja taisimme kirjasta keskustellessamme nauraa kyyneleet silmissä. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kivaa kuulla, että Høegin romaanin parissa on hyviä hetkiä odotettavissa. :) Kesä voisikin olla hyvä aika tarttua siihen.

      Poista
  6. Lukuhaasteita on aina kiinnostava aloittaa ja bongailla. Helmet-lukuhaasteessa menossa nyt jo kolmas kirja. Kerrankin olen hyvissä vaiheissa jonkun haasteen kanssa. Yllättävää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on, kunhan vain ei kahmi liikaa haasteita, kuten minulle meinaa käydä. :) Helmet-haaste on innostava!

      Poista
  7. Lukusuunnitelmia on niin mukava lukea! :) Aloin tässä tuumimaan, että ehkä minunkin pitäisi tehdä jonkin sortin suunnitelma omien lukemattomien selättämäiseksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! :) Olisikin kiva kuulla, mitä sinun lukemistoosi mahdollisesti tulevaisuudessa kuuluu.

      Poista
  8. Tsemppiä oman hyllyn kirjojen pariin! Minäkin tein listauksen kuudesta kirjasta, jotka aion lukea tänä vuonna, mutta voipi olla että taas ne jäävät odottamaan vuoroaan ensi vuoteen. :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok