Siirry pääsisältöön

Johanna Holmström: Itämaa

"Ja kun kerran on ruvennut käyttämään hijabia, sitä ei saa enää riisua, sitä äiti muistaa aina painottaa. Oikeastaan hän kääntyi vasta vuosia myöhmmin, mutta huivista hän piti kiinni Suomeen palattuaankin."
Johanna Holmström: Itämaa
(Otava 2013)
Alkuteos Asfaltsänglar 2013
Suomentanut Tuula Kojo
250 sivua (e-kirja)
Johanna Holmström on ollut minulle tuntematon kirjailija, mutta kun törmäsin postauksiin hänen teoksistaan kirjablogeissa - kuinkas muuten - kiinnostukseni heräsi. Keskikirjastojen e-kirjavalikoimasta löytyi Holmströmin romaani Itämaa, jonka latasin luettavakseni muistamatta kuitenkaan juuri, mitä tuleman pitää.

Romaani sijoittuu Helsinkiin ja tarinan minäkertoja on Leila, yläkouluikäinen tyttö, jonka äiti haluaa tyttäristään kunnon muslimeita. Maahanmuuttajaisä puolestaan on huolissaan tyttäriensä maineesta, vaikka onkin melko vapaamielinen muslimi. Enemmän islamia tuntuukin korostavan äiti, käännynnäinen. Isosisko Samira haluaa rikkoa rajoja, mutta sitten hänelle tapahtuu jotain, mikä muuttaa koko perheen elämän.
Ja me odotimme. Joka päivä viisi viikkoa, monta tuntia päivässä, mutta kun mitään ei tapahtunut ja kuulimme, että oli mahdotonta sanoa tarkkaan, milloin ja miten Samira heräisi tai heräisikö ylipäätään, oli kuin odotus olisi jollain tavalla muuttanut asumaan arkeemme ja muuttunut sen osaksi, niin ettei meidän tarvinnut enää ajatella sitä koko ajan.
Romaanissa hypätään ajassa eteen- ja taaksepäin vuosien 2006-2008 aikana, ja näkökulmat vaihtuvat aika ajoin. Rakenteen vuoksi ei aina ole aivan helppoa pysyä mukana tapahtumien kulussa, mutta kiinnostavasti Holmström henkilöitään ja heidän maailmaansa kuvaa: Millaista on elää erilaisena nuorena koulussa ja huomata olevansa yksin, koulukiusattu? Millaista on kasvaa kahden kulttuurin välissä, kun kotia ei löydy oikein kummastakaan? Millaista on kasvaa naiseksi keskellä erilaisia ja ristiriitaisia vaatimuksia? Henkilöistä lähimmäksi tulee Leila, joka haluaisi olla tavallinen, joukkoon sulautuva, ja joutuu taistelemaan saadakseen olla sellainen kuin itse kokee oikeaksi.

Mikään hyvän mielen tarina ei kyseessä ole, sen verran koville romaanin nuoret naiset joutuvat. Itämaa on kuitenkin sujuvasti kirjoitettu ja vetävä kokonaisuus, joka herättää ajatuksia.

Kirjasta muissa blogeissa: Lukutoukan kulttuuriblogiLa petite lectriceNenä kirjassaAnna minun lukea enemmän, Kirjasfääri, Mari A:n kirjablogi, Annelin kirjoissa, Notko, se lukeva peikkoRakkaudesta kirjoihin ja Eniten minua kiinnostaa tie.

Kommentit

 1. Tämä kuulostaa selllaiiselta kirjalta, joka pitäisi mahduttaa lukulistalle.

  Lähetin sinulle kesähaasteen, täällä: http://kaisareetta-t.blogspot.fi/2015/08/kesahaaste.html
  <3

  VastaaPoista
 2. Herätit mielenkiintoni! Jo työni puolesta maahanmuuttajanuorten parissa tuo voisi olla sivistävä teos. Viime aikoina on tullutkin sieltä täältä teoksia, joissa pääsee ellei ihan kokonaan sukeltamaan niin ainakin hieman vilkaisemaan maahan muuttaneiden moninaisiin kulttuureihin - hyvä niin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että kiinnostuit! Tässä on paljon ikävyyksiä ja ikäviä asioita, mutta toisaalta Holmströmin tyyli etäännyttää niin, että tapahtumat eivät tule liikaa iholle.

   Poista
 3. Luin Holmströmin Sulje silmäs pienoinen, joka on uutuusdekkari. Pidin siitä. Halusin lukea lisää. Löysinkin sen ja san haettua sen viikonloppuna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olinkin vähällä lainata tuon dekkarin kirjastosta, mutta nyt on niin paljon lukemista, etten viitsinyt. Mielessä se kuitenkin on, jospa tuonnempana siihen tarttuisin.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on