Siirry pääsisältöön

Sadie Jones: Small Wars

"Cyprus. It had been encased around and above in hard blue sea and sky. They had made their small home on it, been taken by it, and she had lost him."
Sadie Jones: Small Wars
(Vintage 2010)
472 sivua
Sadie Jonesin romaani Small Wars lähtee liikkeelle vuoden 1946 heinäkuisesta Iso-Britanniasta ja sotilaiden paraatista, jota sotaväen läheiset ovat tulleet seuraamaan. Paikalla on myös Clara, joka etsii sotilaiden joukosta veljeään Jamesia ja sulhastaan Halia. Ylpeyteen sekoittuu tieto siitä, että koulutuksensa läpäisseet sotilaat eivät suinkaan jää nauttimaan rauhasta vaan lähtevät hetimiten kohti taisteluja.

Epilogista siirrytään kymmenen vuotta eteenpäin. Tammikuussa 1956 Clara matkustaa perheen pienten kaksostyttärien kanssa Kyprokselle, minne Hal on saanut komennuksen. Tilanne brittien hallinnoimalla saarella on epävakaa, kun Turkin kyproslaiset ja Kreikan kyproslaiset taistelevat saavuttaakseen omat päämääränsä. EOKA on Kreikan kyproslaisten sissijoukko, joka on valmis koviinkin otteisiin saattaaksen Kyproksen pois brittihallinnon alta.
The police station was burning. Two Turkish Cypriot policemen and a Royal Military Policeman had been killed. Another Turkish Cypriot officer had his legs blown off, and would die before morning. A double victory for EOKA then: both Turks and British successfully targeted.
Osapuolten näkemykset vallitsevasta tilanteesta ovat - tietenkin - hyvin erilaiset. Hal on kuitenkin valmis toimintaan hiljaisen Saksaan sijoittuneen palvelusajan jälkeen. Hän haluaa taistella ihanteidensa ja kotimaansa puolesta suoraselkäisesti ja oikeudenmukaisesti. Mutta mitä tapahtuu, kun ihanteet törmäävät raa'an todellisuuden kanssa?

Omat ihanteensa on myös Claralla. Hän haluaa olla vaimo, joka seuraa miestään ja tukee tätä työssään. Hän on kotirouva, joka huolehtii tyttäristä ja kodista ja saa myöskin huomata, että haaveet eivät vastaa todellisuutta. Lähialueen terrori ja tiedot pommi-iskuista eivät voi olla vaikuttamatta naiseen, joka on saapunut Kyprokselle turvallisesta ja vakaasta Englannista.
She didn't want Hal to see the table against the back door because then he'd know how silly and frightened she was.
Hal joutuu näkemään työssään asioita, joista hän ei kykene kertomaan vaimolleen. Clara puolestaan ei kykene puhumaan miehelleen siitä, millaisena hän kokee yhteisen elämän saarella, jota varjostaa jatkuva väkivallan uhka. Puolisoiden maailmat eivät tunnu kohtaavan kuin osittain, joten heidän on vaikea nähdä, mitä toiselle todella kuuluu. On kuin kummankin sisällä olisi pieni sota, kun maailma ei olekaan odotusten kaltainen. Hal joutuu kohtaamaan ihmisen raadollisuuden ja punnitsemaan elämänsä arvoja tavalla, jota lukijana seurasin jännittyneenä ja ainakin jollain tasolla hänen tuskansa ymmärtäen: mitä tehdä, kun puntarissa ovat perhe, rakkaus, oma mieli, ympäröivän yhteisön ja suvun luomat paineet ja velvollisuudet kotimaata ja monia ihmisiä kohtaan?

Small Wars on hieno romaani siitä, mitä sota ihmiselle tekee. Sadie Jones kuvaa tarkkanäköisesti Halia ja Claraa, joista ei voi olla pitämättä. Jännitettä luo miljöö, joka saa väkisinkin pelkäämään, että jotain ikävää tapahtuu pariskunnalle, jolle toivoo hyvää. Päähenkilöidensä ohella Jones kuvaa mieleenpainuvasti 1950-luvun Kyprosta sotilaineen ja saarelaisineen. Small Wars on elävästi kirjoitettu tarina sodasta, väkivallasta, rakkaudesta, odotuksista, häpeästä ja toivosta.

Kirjankansibingosta kuittaan ruudun Nainen.

Kommentit

 1. Kylläpä ilahduin löytäessäni arviosi tästä kirjasta. Tuo mitä kirjoitit, että tässä kuvataan hienosti, mitä sotaa tekee ihmiselle. Se on niin totta. Pidin tästä teoksesta valtavasti ja myös kansi on hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduin, kun tulin tämän lukeneeksi. :) Viimeistään nyt Jones on yksi lempikirjailijoistani.
   Bloggauksessani en muistanut mainita kantta erikseen, hyvä siis kun sanoit siitä. Se on tosiaan hieno!

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kassandra Montag: Tulvan jälkeen

Pearl oli vihainen, koska emme olleet yrittäneet auttaa heitä, ja minä yritin muistuttaa hänelle, että meidän oli tärkeää pysyä omissa oloissamme. Järkeilystäni huolimatta pelkäsin, että sydämeni oli kutistunut, kun vedenpinta oli noussut ympärilläni. Paniikki oli täyttänyt minut, kun vesi peitti maan, ja se työnsi tieltään kaiken muun ja kuihdutti sydämeni kovaksi, pieneksi möhkäleeksi, jota en enää tunnistanut. Kassandra Montag: Tulvan jälkeen HarperCollins Nordic 2020 alkuteos After the Flood suomentanut Hanna Arvonen äänikirjan lukija Pihla Pohjolainen kesto 14 h 2 min Suuren tulvan jälkeisessä ajassa eletään Kassandra Montagin romaanissa Tulvan jälkeen . Vesi on peittänyt alleen suuren osan maasta, ja luonnonvaroja on jäljellä enää. Ihmiskunnan rippeet taistelevat vähäisistä resursseista  ja yrittävät ehtiä ennen muita valtaamaan harvoja elinkelpoisia maa-alueita. Ikävät kohtaamiset ihmisten kesken ovat arkipäivää. Romaanin päähenkilö on aikuinen nainen, Myra, joka on jään

Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia

"Panin soimaan Lordin levyn. Jos siihen ei Paavo Pesusieni reagoi, niin sitten ei mihinkään. Mitään ei tapahtunut. Paavo makasi edelleen lattialla kuin ruumis." Anna-Leena Härkönen: Ihana nähä! ja muita kirjoituksia (Otava 2015) 173 sivua Anna-Leena Härkösen teos Ihana nähä! ja muita kirjoituksia  sisältää kirjailijan havaintoja, oivalluksia ja omakohtaisia kokemuksia monista aiheista matkustamisesta naisena olemisen vaikeuteen ja äitiydestä vanhustenhoitoon. Kirjoittaja ottaa kantaa vahvasti ja napakasti, huumoria unohtamatta. Kyytiä saavat esimerkiksi asiakaspalvelun möröt ja Suuret Äidit. Moni huomio saa lukijan nyökyttelemään päätään ilahtuneena, sillä Härkönen kirjoittaa tutuista ilmiöistä tunnistettavalla ja kiinnostavalla tavalla. Mielikuvia luodessaan kirjailija saa lukijansa hyrisemään ilosta, ellei jopa nauramaan äänen. Nuorempana näin vanhenemisessa yhden ainoan hyvän puolen: sen kun saa mielenrauhaa ja tasapainoa. Kuvittelin, miten jakelen lempeästi hymy

Delia Owens: Suon villi laulu

He olivat tunteneet Chasen pikkuvauvasta asti. Seuranneet, miten poika oli lipunut läpi elämän ihastuttavasta lapsesta suloiseksi teiniksi, jalkapallokentän tähtipelaajaksi ja kylän kultapojaksi, joka työskenteli vanhempiensa yrityksessä. Ja lopulta komistukseksi, joka oli nainut seudun kauneimman tytön. Nyt hän retkotti siinä yksin, soisessa alennustilassaan. Kuoleman kylmä koura oli vetänyt pidemmän korren, niin kuin se aina teki. Delia Owens: Suon villi laulu WSOY 2020 alkuteos Where the Crawdads Sing suomentanut Maria Lyytinen 416 sivua Ällistyttävä esikoinen , unohtumaton romaani , luvataan kirjan takakannessa, ja odotukset ovat korkealla. Delia Owensin Suon villi laulu  houkuttaa nimellään ja on kannen mukaan maailmanlaajuinen jättimenestys. Tarinassa onkin viehättävyyttä mutta – valitettavasti – myös selkeitä ongelmia. Prologi tuo esille romaanin lähtökohdan: lokakuun 30. päivänä vuonna 1969 Chase Andrewsin ruumis lojuu suolla. Vanhasta palotornista putoaminen ei liene silkka on