Siirry pääsisältöön

Pärttyli Rinne: Viimeinen sana

"Franz ajatteli filosofiaa ja ihmismieltä, kuinka erot räjähtivät äärettömiksi välimatkoiksi ja kuinka ylintä ja alinta yhdisti toisiinsa ajatuksen näkymätön nuoli. Kuinka syvältä hän ponnisti, kuinka mahtavat olivat korkeudet jotka hän saattoi ajatustensa voimalla tavoittaa. Hän tulisi esitykseksi, joka muovaisi elämää ja olisi täysin vailla teeskentelyä. Hän tulisi seremoniaksi."
Pärttyli Rinne: Viimeinen sana
(Noxboox 2014)
213 sivua
Pärttyli Rinteen esikoisromaani Viimeinen sana kertoo Franzista, lukiolaispojasta, joka haaveilee suuria, näkee itsensä renessanssinerona ja viisauden haltijana mutta joutuu kerta toisensa jälkeen kohtaamaan oman rajallisuutensa. Hän on kiinnostunut filosofiasta ja uskoo vapauden filosofiaan, jonka myötä hänestä on tulossa jotain merkittävää.
Elämä avautui. Nyt kun Virpi oli osoittanut Franzille luottavansa häneen ja hyväksyvänsä hänet, hän saattoi kertoa tälle kuka todella oli, miksi oli maapallolle tullut, miksi ihmisten keskuuteen, mistä syystä ja mitä tehtävää toteuttamaan.
- Musta tulee tän maan suurin filosofi, Franz sanoi.
Matka kohti tavoitteita on mutkikas, kun esimerkiksi väittelykilpailuun osallistuminen kariutuu ennen kuin kilpailu ehtii edes alkaa ja koulussa joutuu kohtaamaan suoranaista kiusaamista. Kavereita ei juuri ole, oikeastaan vain Kolehmainen, jonka kanssa Franz käy ampumassa. Suhde samanikäiseen Virpiin on kimurantti, varsinkin kun tyttö päätyy yksiin Franzin pahimman kiusaajan kanssa.

Jännitettä tarinaan syntyy, kun Kolehmainen on kiinnostunut aseista ja käy Franzin kanssa ampumassa. Kiristyvä ilmapiiri saa uumoilemaan pahaa, kun Franz kohtaa epäoikeudenmukaisuutta ja pettymyksiä ja valmistelee kouluun esitelmää rakkauden filosofiasta, yöuniensa hinnalla. Romaani on ahdistava piirtäessään kuvaa nuorukaisesta, joka kadottaa suhteellisuudentajunsa ja nostaa itsensä vaarallisella tavalla toisten yläpuolelle.

Tarinan Franz ei ole mikään kiva tyyppi. Hän suhtautuu muihin ihmisiin ylimielisesti ja ivallisesti, näkee itsensä älykkönä joka on lähes liian hyvä tavallisen kansan seuraan. Vanhemmat ovat poikansa seurassa varpaillaan ja poika puolestaan kääntää kokemiaan asioita itselleen edulliseen valoon tekemällä niistä omanlaisiaan päätelmiä. Hän tarkastelee maailmaa filosofian silmälasien läpi, ja romaanista muodostuukin hyvin filosofinen kokonaisuus, mikä saattaa koitua jonkinlaiseksi kompastuskiveksi. Toisaalta teoksesta näkyy kirjailijan perehtyminen filosofiaan ja kuitenkin mukana on myös hyvin tavallista elämää, kuvausta rikkoutuvasta mielestä ja ihmisistä, jotka eivät kohtaa toisiaan. Lohtua tarina ei juuri tarjoa, ei pahemmin selityksiäkään. Viimeinen sana on vaikuttava kuva eräästä ihmiskohtalosta.

Kirjasta ovat kirjoittaneet myös Mari, Anu, Ruusa, IlonaKrista ja Tuija.

50 kategoriaa -listauksessa Viimeinen sana asettuu kohtaan 36. A book set in high school.
Sain kirjan luettavakseni kustantajalta. Kiitos!

Kommentit

  1. Mulla on tästä bloggaus kuvaa vaille valmiina. Ilmestyy blogiin tänään tai huomenna. Tuota minäkin hieman mietin, että filosofinen osuus on monille lukijoille ehkä hieman raskas. Mitä tulee selitykseen, niin sen puolesta tämä taas minun mielestäni on hyvin onnistunut.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok