Siirry pääsisältöön

Tomi Kontio: Erämailla – Tarinoita ja tunnelmia pohjoisen Lapin kiveliöiltä

Käyn istumaan pojan kanssa rinkkojemme päälle. Taustalla siintää Čuomasvárri. Riekko ilmestyy jostain kumpareen takaa eteemme. Se on aivan hiljaa. Nostaa hieman kaulaansa. Se tietää, että me emme ole sille kuolemaksi. Me emme tahdo pahaa. Riekko on. Me olemme. Samaa perhettä. On hetkiä, jolloin tuntuu kuin olisi kotona, kuin kaikki elävä ja eloton olisi tuttua, jotain johon ei ole omistussuhdetta vaan osallistumissuhde, kuin olisi pala maailmaa, hippunen universumia.

Tomi Kontio: Erämailla –
Tarinoita ja tunnelmia pohjoisen Lapin kiveliöiltä
Avain 2023
kansi Timo Numminen 
kuvat Tomi Kontio ja Aamos Kontio
336 sivua

Kuuntelin keväällä Tomi Kontion Kansallispuistojen kutsun, ja ihastuin teokseen niin, että hankin sen omaksi painettuna kirjana. Oli itsestään selvää, että hankin luettavaksi myös kirjailijan samalla linjalla jatkavan teoksen Erämailla – Tarinoita ja tunnelmia pohjoisen Lapin kiveliöiltä. 

Samalla linjalla tässä tosiaan jatketaan, mutta uusin ajatuksin. Tällä kertaa runoilija kiertää pohjoisen Lapin erämaita poikansa kanssa. Lukija pääsee mukaan niin Tsarmitunturille kuin Muotkalle, Kaldoaiviin ja Tuntsalle. Väistämättä käy niin, että tarinoiden ja upeiden kuvien äärellä sitä alkaa haaveilla vaellusretkistä Suomen erämaihin.

Kansallispuistojen kutsun tavoin myöskään Erämailla ei ole perinteinen vaellusopas. Tarkkojen kilometrimäärien ja kohdevinkkien sijaan teos tarjoaa retkikuvauksia ja tunnelmointia tunturien laelta,  puurajan alapuolelta, autiotuvilta, keskeltä rakkaa ja vesistöjen ääreltä.

Maisema oli rauhoittavaa metsämaisemaa, jota laikuttivat aapasuot ja pienemmät suojuotit. Etelän suunnassa kohosivat havupuiden peittämät vaarat pehmeinä aaltoina. Kumisaappaat tuntuivat tässä maastossa miltei välttämättömiltä, ja niidenkin kanssa joutui kiertämään hankalakulkuisimmat suot. Ruska oli ohitse, mutta maatuvat lehdet ja kellastuneet mättäät loivat kullan- ja ruosteenhohdetta maisemaan.

Kirjassa on myös tarinoita, jotka kiinnittyvät eri alueille. Mieleen jäivät esimerkiksi pohdinnat eräästä helikopterista, nainen ja koira, kuvitelma Junkers-hävittäjän viimeisistä hetkistä ennen syöksyä erämaahan sekä unohduksiin painunut eräkirjailija Aarne Järvinen. Kirjallisuuden ystävää ilahduttaa teoksessa muutenkin kirjallisuuteen viittaaminen: Kontion pyrkimys keskustella poikansa kanssa runokokoelmien nimiä käyttäen huvittaa ja Tove Ditlevsenin Lapsuuden kulkeminen mukana Paistunturilla saa aikaan haaveen päästä lumoutumaan sanoista samalla, kun ulkona telttakankaaseen ja varpuihin takertunut kosteus alkoi rapista ja muuttua kiteiseksi.

Minua ihastuttaa myös se, miten jo elämää nähnyt runoilija tarkastelee maailmaa yhteydessä luontoon. Mukana matkalla kulkeva poika on nuoruudessaan kontrasti isälle, joka tunnistaa iän merkkejä mutta tietää sellaista, mitä nuorukainen ei vielä tunnista.

Erämailla on teos, jonka syvyyksiin on ihanaa upota. Kieli on taitavaa, kuvitus kaunista ja kerronta eläytymiseen houkuttavaa. Teos saa kaipaamaan keskelle erämaita, luonnon helmaan, mutta se toimii myös luonnon rauhaa etsivälle ensiapuna, jolleivät erämaat satu olemaan aivan heti saatavilla.

Jossain Duolvaljunnin kohdalla näimme maakotkan kiertelevän taivaalla. Sen pyörivä lentorata tuli meitä kohti. Hanki kimalteli. Taivas virtasi ylöspäin. Kevyt tuulenviri käväisi kasvoilla, kuin kotkan kosketus, silkinpehmeä. Ajattelin kuollutta ystävääni. Ajattelin suurta luontoa. Ajattelin, että se puhui minulle, välitti minulle, välitti minusta. Sitten en enää ajatellut. Tunsin vain huimausta ja rakkautta kauneuden edessä. Suljin silmäni.

Muualla: Tuijata. Kulttuuripohdintoja.

Helmet 2024 -lukuhaaste: 4. Kirjassa on presidentti.

Kommentit

  1. Annoin tämän miehelle isänpäivälahjaksi. Itse olen toistaiseksi vasta selaillut, mutta jo kuvat ovat upeita. Komea kirja myös esineenä!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...