Siirry pääsisältöön

Veronica Henry: Kuinka rakastua kirjakaupassa

Emilian vasemmalla puolella oleva ovi vei kaupan tiskin taakse. Hän työnsi sen auki ja astui kauppaan. Varhainen valo valui tunnustelevasti sisään ikkunasta. Emilia värähti, kun ilma liikahti huoneessa. Hänet valtasi odotus: sama, tuttu tunne menneisyyteen tai aivan toiseen paikkaan astumisesta niin kuin aina, kun hän astui Nightingale Booksiin. Hän pääsisi minne vain tahtoisi, mihin aikaan tahansa. Tosin tällä kertaa se ei onnistunut. Hän luopuisi mistä tahansa päästäkseen takaisin sinne, missä kaikki oli vielä hyvin.

Veronica Henry: Kuinka rakastua kirjakaupassa
Bazar 2023
alkuteos How to Find Love in a Bookshop 2016
suomentanut Kaisa Ranta
kansi Sanna Sporrong
366 sivua

Etsin kesäloman alkuun matkalukemiseksi riittävän kepeää romaania, johon malttaa uppoutua myös reissussa, kun pää on täynnä uusia maisemia ja päivän hulinaa. Kirjastossa silmiini osui Veronica Henryn romaani Kuinka rakastua kirjakaupassa, ja sekä nimi, etukannen kuva että takakansiteksti saivat minut vakuuttamaan, että löysin etsimäni.

Kertomus käynnistyy murheellisissa merkeissä: Emilia menettää isänsä, joka on perustanut vuosia sitten Nightingale Books -kirjakaupan Cotswoldsiin. Kirjakauppa on kyläläisille tärkeä kohtaamispaikka, mutta mikään kultakaivos se ei ole, sen Emilia saa pian huomata. Rahahuoliin tosin olisi tarjolla hyvinkin helppo ratkaisu, sillä paikallinen sijoittaja olisi valmis ostamaan kirjakauppakiinteistön saman tien. Se tosin tietäisi kirjakaupalle loppua, eikä hän halua tuhota isänsä elämäntyötä. Mutta onko hänellä vaihtoehtoja?

Emilian ei kuitenkaan tarvitse painiskella yksin kirjakaupan ja sitä koskevien päätösten kanssa. Kirjakauppa kokoaa yhteen ihmisiä, jotka ovat valmiita auttamaan. Heillä on myös muistoja Juliuksesta, Emilian isästä, ja vähitellen eri näkökulmien, nykyhetken, muistojen ja takaumien myötä avautuu kuva siitä, miten kirjakauppa sai alkunsa ja miten Emilia päätyi isänsä kasvattamaksi kirjojen ympäröimänä. Vähitellen selviää myös se, minkälaisia salaisuuksia Juliuksella olikaan.

Uudessa elämäntilanteessaan Emilia paitsi suree menetystään myös tutustuu uusiin ihmisiin. Kaikki ei ole sitä, miltä ensi alkuun näyttää, ja Emilia joutuu pohtimaan, kuka on luottamuksen arvoinen.

Kuinka rakastua kirjakaupassa täytti odotukseni hyvin. Romaani on sopivalla tavalla kepeä niin, että sitä jaksoi hyvin lukea reissussa iltaisin – jonain iltana uppouduin kertomukseen niin, että lukeminen oli jo verottaa yöunia.

Henkilöhahmoja romaanissa on paljon, ja heitä tuodaan taustoineen esille varsin hartaasti. Vaikken aina perinpohjaisuudesta innostunutkaan, auttoi se erottamaan eri henkilöt hyvin toisistaan. Toki hahmoissa on myös riittävää eroavaisuutta muutenkin.

Tätä romaania mainostetaan hashtagilla #hyvänmielenkirjat, mikä on osuvaa. Pidin siitä, että mukavan lempeä ote säilyy alusta loppuun eikä kertomuksessa livetä liian tympeille poluille.


Kommentit

  1. Vaikuttaa kivalta lomakirjalta. Olen muuten kuunnellut tai lukenut ainakin yhden kirjan, jossa nainen peri kirjakaupan, mutta se ei ole tämä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia

Ihmisen kulttuuri ja yhteiskunta eivät kuitenkaan sisällä pelkästään ihmisiä. Ei ole olemassa mitään puhtaasti ihmistä sisältävää kokonaisuutta. Elämme pienellä pallollamme yhdessä toisten lajien kanssa. Muut eläimet ovat muokanneet kulttuuriamme ja rakentaneet yhteiskuntaamme. Tai ehkä asia pitäisi sanoa näin: ihmiskunta on muokannut itseään ja maailmaansa muiden eläinlajien avulla. Tiina Raevaara: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia Otava 2022 317 sivua Tiina Raevaara on suunnattoman taitava kirjoittaja, ja siitä on osoitus tämäkin: Minä, koira ja ihmiskunta – Lajien välisen yhteiselon historia  on kiehtova ja hyvin kirjoitettu tietoteos ihmisen ja hänen parhaan ystävänsä yhteisestä taipaleesta historian hämäristä nykypäivään. Kokonaisuuteen nivoutuu luontevasti anekdootteja kirjailijan kokemuksista koirien ja muiden eläinten kanssa. Kimmoke kirjan olemassaoloon löytyy mitä ilmeisemmin kirjailijasta itsestään: "Kaikista eläinlajeista nimenomaan koira o

Nguyễn Phan Quế Mai: Vuorten laulu

Kuunnellessani sinä yönä Đat-enon tarinaa tajusin, miten hirvittävä asia sota oli. Sen osalliset joko kuolivat tai menettivät osan sielustaan niin, etteivät enää koskaan tunteneet itseään kokonaisiksi. Nguy ễ n Phan Qu ế  Mai: Vuorten laulu Sitruuna 2022 englanninkielinen alkuteos The Mountains Sing suomentanut Elina Salonen 349 sivua Vuorten laulun mukana tulee matkanneeksi nykyajasta menneisyyteen. Romaani avaa 1900-luvun jälkipuoliskoa vietnamilaisten näkökulmasta, kun isoäiti kertoo H ươ ngille, lapsenlapselleen, elämäntarinaansa. Isoäiti  Diệu Lan  on eräänlainen suvun keskushahmo, joka pitää lankoja käsissään kriisistä toiseen siinä määrin kuin kykenee. Kriisejä nimittäin riittää. Jo kommunistinen vallankumous ajaa perheen ahtaalle, ja kun maanomistajat rinnastetaan riistäjiin, joutuu Diệu Lan pakenemaan lastensa kanssa kauas kotoaan. Pakomatkalla hän joutuu tekemään vaikeita ratkaisuja, mutta silti hän odottaa saavansa koota perheensä luokseen sitten, kun ajat ovat suotuisammat