Siirry pääsisältöön

Anita Brookner: Rantahotelli

Hän käveli tuon harmaan päivän hiipuvassa valossa läpi hiljaisen puutarhan, ulos rautaportista, vilkkaan tien poikki ja rantaa pitkin. Hiljaisuus piiritti hänet heti kun hän oli ohittanut kaupungin ainoan risteyksen, tuntui että hän voisi kävellä loputtomiin kenenkään häiritsemättä, vain ajatukset seuranaan. Tämä yksinäisyys johon ne jotka hänet parhaiten tunsivat olivat hänet karkoittaneet, ei ollut sitä mitä hän oli ajatellut. Ja tämä hämärä, usvainen, vaimea mutta epäystävällinen sää: sekö antaisi oman lisänsä tähän koetusaikaan ihmiselle joka oli varomattomasti lähtenyt matkaan ilman lämmintä takkia?

Anita Brookner: Rantahotelli
Otava 1985
englanninkielinen alkuteos Hotel du Lac
suomentanut Eva Siikarla
176 sivua

Kun kirjoitin ajatuksiani Minna Howardin Sveitsiin sijoittuvasta romaanista A Winter Affair, kerroin samalla olevani kiinnostunut lukemaan enemmänkin alppimaahan asettuvia kirjoja. Jane suositteli Anita Brooknerin Rantahotellia, josta en muistanut aiemmin kuulleenikaan. Romaani on voittanut vuonna 1984 Booker-palkinnon.

Päähenkilö on Edith Hope, englantilaisnainen, jonka näkökulmasta tapahtumia kerrotaan. Edith on päätynyt pieneen sveitsiläishotelliin "järkiintymään": hänen menneisyydessään on tapahtunut jotain järisyttävää, minkä vuoksi Edith on passitettu pois kotimaisemistaan. Kirjailijana hän voi tehdä työtään toki muuallakin kuin kotonaan, ja samalla hänellä on mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin ja tarkastella muita hotellin asukkaita.

Romaanissa on kiehtova tunnelma. Kerronta on rauhallista ja tarkkailevaa: itse asiassa tapahtumia ei ole kovin paljon vaan enemmän tapahtuu ihmisten – erityisesti Edithin – mielessä. Vähä vähältä paljastuu hänen menneisyytensä, joka suhteutuu nykyisyyteen. Edithiin kohdistuvat odotukset ja hänen omat ajatuksensa heijastelevat ympäröivää yhteiskuntaa, vaikkei tarkka ajallinen konteksti avaudukaan.

Erityisen kiinnostavia romaanissa ovat mielestäni ajatukset siitä, minkälaisia odotuksia naisiin kohdistuu, minkälaisia raaameja heille asetellaan. Edith on oman aikansa toimija, joka ei ole valmis purematta nielemään sääntöjä, joita hänelle ladellaan. Vastarinnassaan hän ei kuitenkaan ole kiihkeä vaan pikemminkin hiljainen ja pohtiva.

Pidän myös romaanin kerronnasta. Rytmi on vaihtelevaa ja elävää, ja se ilmentää hyvin sisäisiä kuohuntoja siinä, missä ulkoisesti tapahtuu kovin vähän.

Kiitos siis vinkistä, Jane!

Helmet 2023 -lukuhaaste: 11. Kirjailijan nimessä on yhtä monta kirjainta kuin sinun nimessäsi.

Kommentit

  1. Ole hyvä 😊 En ole yhtään yllättynyt että pidit Rantahotellista. Minun on pitänyt lukea jotain muutakin Brooknerilta, mutta olen vallan unohtanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vielä kerran! Täytyy pitää kirjailijan nimi mielessä jatkossakin.

      Poista
  2. Sekä kirjan kansi että nimi herättää jonkinlaisen muistijäljen, olisikohan tämä kirja lapsuuskotini hyllyssä? En ole kyllä tajunnut, että se sijoittuu Sveitsiin. Jos olisin, olisin ehkä myös lukenut, sillä haaveilen matkasta Sveitsiin. Muutenkin tuntuu kutsuvalta tämä miljöö ja teema tällä hetkellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sveitsi ei ole mitenkään erityisen näkyvästi minusta esillä, enemmän tapahtuu päähenkilön mielessä ja hotellissa. Kiinnostava romaani kuitenkin.

      Poista
  3. Kiitos vinkistä! Mukavaa lukea aina aika ajoin postauksia vanhemmista kirjoista. Rantahotellista tulee mieleen Ylellä ollut tv-sarja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylen tv-sarja onkin ollut mainio! Tässä on kovin erilainen tunnelma mutta kannattaa tutustua joka tapauksessa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok