Siirry pääsisältöön

F. Springer: Bougainville

Tommie tiesi, että minä olin Bangladeshissa Alankomaiden väliaikaisena asiainhoitajana, ja minä tiesin voivani odottaa häntä Daccaan YK-asioissa. Vuoden 1955 jälkeen me olimme kirjoittaneet toisillemme ehkä kymmenen kirjettä ja lähettäneet joulukortteja ja uutisia perheenlisäuksistä. Olin tavannut hänet New Yorkissa vuonna -65, ja viimeksi olimme nähneet ennen lähtöäni Bangladeshiin. Tommie soitti minulle ministeriöön, ja me kävimme kahvilla, kiireisinä molemmat. Paljon jäi sanomatta, kuten vanhojen ystävien kesken usein käy.

F. Springer: Bougainville
Aviador 2022
alkuteos Bougainville. Een gedenkschrift
suomentanut Titia Schuurman
kansi Satu Ketola
144 sivua

F. Springerin romaani Bougainville vie menneeseen. Romaanin päähenkilö Bo työskentelee Bangladeshissa Alankomaiden asiainhoitajana. Eletään 1970-luvun alkua, ja Bo on juuri tavannut nuoruudenystävänsä Tommien ennen tämän hukkumiskuolemaa.

Romaanissa kurkistetaan myös vielä kauemmas menneisyyteen. Tommien isoisän ääni kuljettaa 1800-luvun lopulle saakka, kun hän muistelee 1930-luvulla Jaavalla nuoruuttaan.

Varsinainen kertoja tarinassa on Bo, ja kahden muun miehen ajatuksia kuullaan heidän muistelunsa kautta. Kolmen kertojan ja aikatasojen vaihtelut tekivät lukemisesta paikoin haastavaa: vaikka osia oli erotettu toisistaan esimerkiksi kursivoinnein, oli välillä vaikea hahmottaa, kuka puhuu ja missä ajassa tai paikassa ollaan. Kirjan luettuani ajattelinkin, että sen olisi voinut aloittaa alusta uudelleen, jolloin kokonaisuus olisi ehkä hahmottunut paremmin.

Kirjan kiintoisaa antia on toisaalta kuvaus kahden miehen pitkään jatkuneesta ystävyydestä ja toisaalta kuvaus siitä, miten Bangladesh rakentuu yhteiskuntana kohti itsenäisyyttä ja miten länsimaat asettuvat kontrastiin kehittyvän maan kanssa. Titia Schuurmanin suomennos tavoittaa hienosti romaanin omaperäistä tunnelmaa.

Kun keskustelimme kirjasta lukupiirissä, totesimme, että kertomus olisi voinut olla lukijaystävällisempi: hieman liikaa jää rivien väliin pääteltäväksi. Kaikki viittaukset eivät meille lukijoille auenneet ja toisaalta esimerkiksi ystävyydestä esitettiin kiinnostavia huomioita, joita olisi toivonut syvennettävän.

Bougainville ei siis varsinaisesti ollut minun kirjani. Pidin kuitenkin mahdollisuudesta päästä kurkistamaan diplomaattielämään ja hollantilaiseen historiaan.

Kommentit

 1. Itseäni tässä potentiaalisesti kiinnostaisi juuri Hollanti. En ole varmaan ikinä lukenut hollantilaista romaania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä niitä minunkaan ole tullut liiemmin luettua. Hollantiin sijoittuvista historiallisista romaaneista kiehtova on Jessie Burtonin Nukkekaappi, mutta kirjailija on britti, ei hollantilainen.
   Herman Koch on Alankomaista, ja hänen tuotantoonsa kiinnostaisi tutustua enemmänkin. Lääkärin luimme muutama vuosi sitten lukupiirissä, ja se on jäänyt mieleen.

   Poista
 2. Tässä oli todella kiinnostavia elementtejä, yhtä lailla 30-luvun Jaava kuin 70-luvun Bangladesh hollantilaisin silmin. Mutta sekavuus ei taas ollenkaan hyvä...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum