Siirry pääsisältöön

F. Springer: Bougainville

Tommie tiesi, että minä olin Bangladeshissa Alankomaiden väliaikaisena asiainhoitajana, ja minä tiesin voivani odottaa häntä Daccaan YK-asioissa. Vuoden 1955 jälkeen me olimme kirjoittaneet toisillemme ehkä kymmenen kirjettä ja lähettäneet joulukortteja ja uutisia perheenlisäuksistä. Olin tavannut hänet New Yorkissa vuonna -65, ja viimeksi olimme nähneet ennen lähtöäni Bangladeshiin. Tommie soitti minulle ministeriöön, ja me kävimme kahvilla, kiireisinä molemmat. Paljon jäi sanomatta, kuten vanhojen ystävien kesken usein käy.

F. Springer: Bougainville
Aviador 2022
alkuteos Bougainville. Een gedenkschrift
suomentanut Titia Schuurman
kansi Satu Ketola
144 sivua

F. Springerin romaani Bougainville vie menneeseen. Romaanin päähenkilö Bo työskentelee Bangladeshissa Alankomaiden asiainhoitajana. Eletään 1970-luvun alkua, ja Bo on juuri tavannut nuoruudenystävänsä Tommien ennen tämän hukkumiskuolemaa.

Romaanissa kurkistetaan myös vielä kauemmas menneisyyteen. Tommien isoisän ääni kuljettaa 1800-luvun lopulle saakka, kun hän muistelee 1930-luvulla Jaavalla nuoruuttaan.

Varsinainen kertoja tarinassa on Bo, ja kahden muun miehen ajatuksia kuullaan heidän muistelunsa kautta. Kolmen kertojan ja aikatasojen vaihtelut tekivät lukemisesta paikoin haastavaa: vaikka osia oli erotettu toisistaan esimerkiksi kursivoinnein, oli välillä vaikea hahmottaa, kuka puhuu ja missä ajassa tai paikassa ollaan. Kirjan luettuani ajattelinkin, että sen olisi voinut aloittaa alusta uudelleen, jolloin kokonaisuus olisi ehkä hahmottunut paremmin.

Kirjan kiintoisaa antia on toisaalta kuvaus kahden miehen pitkään jatkuneesta ystävyydestä ja toisaalta kuvaus siitä, miten Bangladesh rakentuu yhteiskuntana kohti itsenäisyyttä ja miten länsimaat asettuvat kontrastiin kehittyvän maan kanssa. Titia Schuurmanin suomennos tavoittaa hienosti romaanin omaperäistä tunnelmaa.

Kun keskustelimme kirjasta lukupiirissä, totesimme, että kertomus olisi voinut olla lukijaystävällisempi: hieman liikaa jää rivien väliin pääteltäväksi. Kaikki viittaukset eivät meille lukijoille auenneet ja toisaalta esimerkiksi ystävyydestä esitettiin kiinnostavia huomioita, joita olisi toivonut syvennettävän.

Bougainville ei siis varsinaisesti ollut minun kirjani. Pidin kuitenkin mahdollisuudesta päästä kurkistamaan diplomaattielämään ja hollantilaiseen historiaan.

Kommentit

  1. Itseäni tässä potentiaalisesti kiinnostaisi juuri Hollanti. En ole varmaan ikinä lukenut hollantilaista romaania.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä niitä minunkaan ole tullut liiemmin luettua. Hollantiin sijoittuvista historiallisista romaaneista kiehtova on Jessie Burtonin Nukkekaappi, mutta kirjailija on britti, ei hollantilainen.
      Herman Koch on Alankomaista, ja hänen tuotantoonsa kiinnostaisi tutustua enemmänkin. Lääkärin luimme muutama vuosi sitten lukupiirissä, ja se on jäänyt mieleen.

      Poista
  2. Tässä oli todella kiinnostavia elementtejä, yhtä lailla 30-luvun Jaava kuin 70-luvun Bangladesh hollantilaisin silmin. Mutta sekavuus ei taas ollenkaan hyvä...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin

Kaikki mitä tarvitsin tai halusin oli kodin ja yhteisön näkökulmasta väärin. Siksi se kaikki oli pidettävä salassa. Olin lapsesta asti tottunut kätkemää omat tarpeeni, ja siihen oli aina liittynyt ahdistus, häpeä ja kylmä yksinäisyyden tunne. Noina vuosina ristiriita kasvoi niin valtavaksi, että halusin vain olla rauhassa. Samaa halusivat ystäväni. He pakenivat kodin sääntöjä, uhkailua ja väkivaltaa karkaamalla, ja minä lähdin heidän mukaansa. Kun lähdimme, meillä ei enää ollut kotia. Olimme yhteiskunnalle näkymättömiä ja yhteisön silmissä hylkiöitä, mutta meillä oli toisemme. Ujuni Ahmed & Elina Hirvonen: Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin WSOY 2022 kansi Anna Makkonen 226 sivua Ujuni Ahmed on 3-vuotiaana Somaliasta Suomeen muuttanut musliminainen, joka avaa Elina Hirvosen kanssa kokemuksiaan ja elämäntarinaansa kirjassa Tytöille jotka ajattelevat olevansa yksin . Teos on tarkoitettu ensisijaisesti Ujuni Ahmedin kaltaisille, jotka kokevat olevansa vääränlaisia ja erilaisia

Tuuve Aro: Lihanleikkaaja

"Hän kosketti nenäänsä ja ajatteli että se oli hänet pettänyt. Hän kumartui ja asetti päänsä pölkylle. Kirvestä oli hankala pidellä mutta se osui kohteeseen nirhaisten nenänpäästä palan joka jäi ihosta roikkumaan." (Novellista Haju ) Tuuve Aro: Lihanleikkaaja (WSOY 2017) 153 sivua Tuuve Aron novellikokoelma Lihanleikkaaja  on tuttua Aroa: Vinksahtaneisuutta ja absurdiutta tarjoillaan lukijalle tiiviissä paketeissa. Arkisiin tilanteisiin sekoittuu mystisyyttä, joka jää paikoin mietityttämään pitkäksi aikaa. Kahdentoista novellin joukosta löytyy monenlaisia lukukokemuksia. Aloitusnovelli Suojatie  etenee varsin ennalta arvattavasti mutta päättyy kauniisti: Hetken verran kurjet pysyivät tiukasti muodossaan kuin yhteisen mielen liikuttamana, sitten aura jo hajosi ja muutti suuntaa. Kokoelman päättävä Kahdet kasvot  puolestaan on ilahduttava tarina Tomista, jonka elämän lähtökohdat eivät ole loistokkaat ja jolle arkea ovat asiat, joista nykytodellisuudessa nostettaisii