Siirry pääsisältöön

Tommi Kinnunen: Pimeät kuut

 Ei minua pois voi ajaa, kun asiat on sovittu ja opettaja kouluun soudettu. Ja minkäs tuo muutenkaan tekisi, kun pätevistä opettajista on kiljuva pula koko maassa. Sota vei miehet ja surkea palkka karkotti naiset. Miksi kärvistellä kutsumusammatissa, kun joka puolella on työntekijöistä pulaa? Johtokunta saa kiittää itseään, kun sai seminaarin käyneen opettajan, eikä tarvinnut houkutella kirkonkylästä ketä tahansa työtä vailla olevaa pojankloppia. Isännät tietävät koulutetun opettajan hinnan, mutteivät ymmärrä arvoa. Eivät kokemattomat klopit saa lapsia lukemaan kuin korkeintaan kolmannella luokalla. Sen tuo mies tietää ja siksi ei sano mitään. Ja samalla jo arvaan, ettei kevään jälkeen jatkoa tule, vaan vuoden pestiksi tämäkin jää.

Tommi Kinnunen: Pimeät kuut
WSOY 2022
kansi Martti Ruokonen
287 sivua
äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
kesto 6 t 21 min

Tommi Kinnusen Pimeät kuut -romaanissa seurataan yhden vuodenkierron ajan Elna Suorajärveä, kuusikymppistä opettajaa, joka on kertomuksen alussa uuden edessä – jälleen kerran. Pieni koulu itäisessä Suomessa odottaa opettajaa, joka saa huomata saapuneensa työskentelemään tilassa, joka on ennemmin parakki kuin koulurakennus. Vuosi 1947 vaihtuu seuraavaan yksinäisyydessä ja sairauden vaivaamana.

Toisaalta Elnalla ei ole juuri valinnanvaraa. Kotia hänellä ei enää ole, välit sisaren kanssa ovat huonot eikä vointikaan ole järin hyvä. Jotain on kuitenkin hengen pitimiksi tehtävä, vaikka sitten opettaa kuuden eri luokan lapsia yhtä aikaa tiettömien taipaleiden takana. Kuukausi kuukaudelta romaanissa seurataan Elnan elämää siihen saakka, kunnes on jälleen aika siirtyä toisaalle. Taustalla on sodista toipuva Suomi arpineen ja kipeine muistoineen mutta myös tulevaisuuteen katsovine lapsineen.

Pimeät kuut on hieno romaani. Olen kertakaikkisen vaikuttunut siitä, miten syvästi inhimillinen romaanin päähenkilö Elna on kaikessa väsymyksessään ja pettymyksissään. Hän suhtautuu työhönsä asiaankuuluvalla ammattiylpeydellä vaikkei varsinaisesti lapsista pidäkään. Hän haluaa rajata työtään edes jollain tapaa, vaikka koulu on sekä koti että työpaikka. Selvää on, että hän olisi valmis työstään jo luopumaan, jos se mitenkään olisi mahdollista. Mutta kun ei ole, on vain jaksettava vuosi kerrallaan – jos hengissä pysyy – siihen saakka, että eläkeajat koittavat.

Olen vaikuttunut myös siitä, miten upeasti romaani kuvaa koulumaailmaa. Vaikka tapahtuma-aika on kaukana historiassa, lähes sadan vuoden takana, ovat monet Elnan kritisoimat epäkohdat esillä nykyaikanakin: opettajan työhön puuttuvat ne, jotka eivät varsinaisesti ole asiantuntijoita mutta luulevat omien koulumuistojensa vuoksi olevansa; kouluille sysätään vastuita, jotka eivät niille kuulu. 

Kaiken kruunaa kaunis kerronta viisaine ajatuksineen. Pimeät kuut jää mieleen ja sen luokse tekee mieli palata uudelleen.

Ei tästä elämästä kukaan selviä ehjänä. Ainoa mistä voi yllättyä, on se, millä tavalla kukakin menee rikki.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 35. Kirjassa tehdään työtä, joka on sinulle tuttua.

Kommentit

 1. Järkyttävää ajankuvausta. Opettajan piti olla opetushommissa, vaikka sairasvuoteelta käsin. Oppilaat vuorostaan tulivat kuka mistäkin, kenties maahan kaivetuista poteroista, sillä kodit oli poltettu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteiskuntamme on ottanut hurjia kehitysaskelia, kun miettii, minkälaista elämä oli sotien jälkeen. Silti romaanissa on myös nykyajassa tunnistettavia elementtejä. Hieno teos.

   Poista
 2. Kinnunen osaa kirjoittaa koskettavasti. Tätä en ole vielä lukenut, mutta lukulistalla toki on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin hän tosiaan osaa. Hienosti tavoittaa erilaisten ihmisten sielunmaisemaan.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse