Siirry pääsisältöön

Reetta Hänninen: Kapinaa ja kiusantekoa

Helmikuun manifestin antamisen jälkeen suomalaisten suhtautuminen yhtenäistämistoimiin muuttui. Aikanaan posti­manifesti ja suomalaisten postimerkkien kieltäminen oli synnyttänyt kekseliäitä keinoja mielen osoittamiseksi, mutta vuoden 1899 helmikuun jälkeen vastustustoimet saavuttivat aivan toiset mittasuhteet. Samat yhteiskuntaryhmät, jotka vielä hetki sitten olivat riemuinneet rakastetun keisarin häistä ja kruunajaisista tai surreet vuolaasti hallitsijan poisnukkumista, kutsuivat nyt keisaria petturiksi ja veistelivät hänestä pilkkarunoja.

Reetta Hänninen: Kapinaa ja kiusantekoa
– Venäjän sortokoneiston vastustus Suomessa
Otava 2023
kansi Tuomo Parikka
191 sivua
äänikirjan lukija Vera Kiiskinen
kesto 5 t 49 min

Reetta Hännisen tietokirja Kapinaa ja kiusantekoa – Venäjän sortokoneiston vastustus Suomessa on samaan aikaan sekä historiallinen että ajankohtainen. Teoksessa tarkastellaan sitä, miten suomalaiset vastustivat Venäjän yhtenäistämisyrityksiä 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alkupuolella, mutta väistämättä historiaan kurkistellessa tulee samaan aikaan miettineeksi Venäjän nykyisiä toimia niin maansa sisällä kuin rajojen ulkopuolella.

Suomen itsenäistymiseen johtaneista ajoista fennomaaneineen on toki kerrottu jo paljon. Pidän kuitenkin Kapinaa ja kiusantekoa -kirjaan valitusta näkökulmasta: ideana on avata nimenomaan sitä, miten vallanpitäjiä vastaan kapinoitiin ja miten tiukkoja sääntöjä kierrettiin. Vastustus oli moninaista ja sekä passiivista että aktiivista. Esimerkiksi käskyä käyttää venäläisiä postimerkkejä vastustettiin sitä nokkelammin, mitä tiukemmiksi käskytys kävi.

Jotain vallan ilahduttavaa on siinä, miten moninaisin tavoin Suomessa aikanaan venäläisten vallanpitoa vastustettiin. Toisaalta asioilla on myös kääntöpuolensa, eikä kapinointia voi nähdä pelkästään hupaisana eikä myöskään toimintana, jonka taakse koko kansakunta olisi yhtenäisesti asettunut. Tätäkin Hänninen kirjassaan hyvin avaa.

Reetta Hännisen tietokirja on ehyesti rakennettu ja kiinnostava tietoteos maamme historiasta. Näkökulma toimii mainiosti ja tuntuu hyvältä ajatella heitä, jotka olivat aikanaan valmiita protestoimaan ja nousemaan vastarintaan. Historia toistaa itseään monin tavoin, ja tässä maailmanajassa ei voi kuin toivoa vastarinnan riittävän myös nyt.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 13. Kirjan kansi on värikäs tai kirjan nimi on värikäs.

Kommentit

  1. Tämä on kiinnostava! Kansoilla on kautta historian ollut omat tapansa vastustaa sortoa ja mielivaltaa. Siihen ajatukseen on tukeuduttava nykyhetkessäkin, vaikka Venäjän opposition asema ei ole hyvä. Mutta ehkä tällaiset teokset osaltaan luovat uskoa siihen, että muutoskin on mahdollista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin 🤍 Kyllä tämä luo uskoa siihen, että pienilläkin teoilla on merkitystä ja että keinoja vastarintaan voi löytyä tavallisesta arjesta paljonkin.

      Poista
    2. Suomen passiivinen vastarinta on todiste, miten pienen taistelu hengen voimalla on tehokasta. Aseellinen konflikti olisi johtanut maan tuhoon ja hävitykseen. Nyt se on uhkana ja lähes varma lopputulos seuraavassa suursodassa, sillä johtajamme ja media ovat siirtyneet turvaamaan aseisiin ja hylänneet 77 vuotta jatkuneen hyvän politiikan. Haluavat maasta taistelutantereen. Saarikosken lausahdusta vääntäen on siihen varmaan tarvittu viinan lisäksi vähän muutakin.

      Poista
    3. Kyllä tämä nykyinen ilmapiiri mietityttää suuresti. Rauhanaate tuntuu jääneen taka-alalle, kun sotapuhe ja asekaupat valtaavat tilaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok