Siirry pääsisältöön

Laura Finska: Muut esille tulevat asiat

Ikkunalasi tärähti. Sisäpihalta kantautui muutamia hentoja kopautuksia, jotka muuttuivat vähitellen vaativaksi tulitukseksi. Nähtävästi jotkut Lukan lupauksista pitivät. Emmin tovin ennen kuin astelin ikkunalle, älä puhu tuntemattomille -neuvo konsonoi korvissani.

Laura Finska: Muut esille tulevat asiat
WSOY 2023
kansi Jussi Karjalainen
432 sivua

Laura Finskan esikoisromaani Muut esille tulevat asiat kuvaa nykymaailmaa kolmen hahmon kautta. Matilda ja Luka päätyvät yhteen, vaikkeivät olekaan kovin todennäköinen pari, ja suhde onkin katkolla tämän tästä. Matilda yrittää opiskella ja hallita neuroosejaan, Luka yrittää työskennellä raitiovaununkuljettajana ja pitää jollain tavalla hallinnassa päihteiden käyttöä.

Kolmannen näkökulman tarjoaa Lukan pikkuveli Rafael, joka käy vielä koulua ja yrittää selvitä koulun monimutkaisessa ihmissuhdeviidakossa. Kotona taiteilijaäiti ottaa runsaasti tilaa, isä jää taustalle ja välillä näyttämölle astelee isoveli, joka sekoittaa pakkaa omalta osaltaan.

Joskus tulee tunne, että en ole jollekin kirjalle oikea lukija. Tämän kirjan kohdalla kävi niin. Nuorten henkilöhahmojen maailma tuntuu etäiseltä enkä oikein saa heistä otetta, vaikka he kiinnostavan erilaisia ovatkin. Uskottavia myös.

Romaanilla onkin ansionsa. Ihailen suuresti kirjailijan taidokkuutta kirjoittajana: kieli on lennokasta, ilmeikästä ja rehevää. Näkökulmahenkilöt erottuvat toisistaan paitsi toimissaan myös kielenkäytössään: jokaisen ääni on persoonallinen ja kieli ilmentää kutakin henkilöä todella onnistuneesti. 

Helmet 2023: 41. Kirjan kirjailija on syntynyt 1990-luvulla.

Kommentit

 1. Tää kyllä kiinnostaa, vaikka en usko, että itekään oon kohdehenkilö tälle kirjalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa antaa mahdollisuus! Lähtökohtaisesti ajattelen, että romaanin maailma voi olla hyvinkin etäällä omasta mutta silti kiinnostava. Jostain syystä tässä henkilöt vain jäivät melko kauas, mutta taitavasti esikoiskirjailija on kokonaisuuden rakentanut.

   Poista
 2. Minä hieman kiinnostuin tästä, kun kaikenlaiset parisuhdepitoiset juonet minun juttuni.. taidan kokeilla, kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos kokeilet! Tässä on kyllä kiinnostava esikoinen.

   Poista
 3. Minullakin on tästä vähän ristiriitaiset fiilikset, mutta kirja on edelleen vaihtoehtona samaan Helmet-haasteen kohtaan. Aika mahdotonta veikata etukäteen jäävätkö päähenkilöt etäisiksi, luen kyllä yleisesti ottaen ihan sujuvasti itseäni
  reilusti nuoremmista henkilöistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, eipä mullakaan yleensä ole vaikeuksia sukeltaa ihan erilaisella elämäntilanteessa olevien hahmojen kuvioihin. Jostain syystä tässä vain henkilöt jäivät etäisiksi.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse