Siirry pääsisältöön

Annamari Marttinen: Elämä jota en odottanut

Senjan korot kopisivat terävästi marketin kivilattiaa vasten. Hän työnsi kärryä pitkin käytäviä ja oli edelleen kuin unissakävelijä Noora Nordströmin vierailtua liikkeessä. Naisen lähdettyä voimattomuus oli vallannut hänen jäsenensä kuin hän olisi juuri selvinnyt täpärästi yliajosta tai törmäyksestä. Hän oli palvellut loppupäivän asiakkaat konemaisesti ja toivonut, ettei ketään tulisi, vaikka asiakkaat olivat hänelle tärkeämpiä kuin mikään.

Annamari Marttinen: Elämä jota en odottanut
Tammi 2023
kansi Jenni Saari
286 sivua

Senja ja Sami ovat eronneet. Sami ehti asua yhteisen kolmion vierashuoneessa, kunnes pariskunta päätti lopettaa yhteiselon. Kumpikin opettelee elämään ilman toista, ja tilanne muuttuu suuresti, kun Samin elämään astuu Noora.

Ensin Senja bongaa Nooran Facebookista, uuden henkilön entisen puolison kavereissa. Sitten Noora ilmaantuu Senjan vaateliikkeeseen ostamaan XS-kokoista mekkoa häihin, eikä hän ilmeisesti tiedä, kenen liikkeessä vaatehankintaa tekee. Puhuuhan hänen uusi puolisonsa jostakusta salaperäisestä Senistä, vaateliikkeen omistajan nimi on Senja.

Ylipäätään Sami puhuu Senjasta Nooralle vähän. Noora ei tiedä sitäkään, että Senja ja Sami yrittivät pitkään saada yhteisen lapsen mutta epäonnistuivat. 

Eikä hän myöskään arvaa, että yksi juhlien jälkeinen hetki muuttaa kaiken. Äkkiä Noora on raskaana, vaikka hän ei ole ehtinyt olla kovin kauan Samin kanssa. Noora ei ole varma, haluaako hän edes lasta, ja kun taas Senja olisi ollut valmis paljoon saadakseen lapsen. Velkoja lapsettomuushoidoista Senja ja Sami maksavat yhä, vaikka parisuhde on päättynyt ja yhteinen unelma haudattu.

Kuviosta muotoutuu eräänlainen kolmiodraama, joskaan ei aivan perinteisessä mielessä. Senjan ja Nooran välille muotoutuu vähitellen hapuileva ystävyyssuhde, ja samaan aikaan sekä Senja että Sami ovat edelleen irtautumassa toisistaan, luopumassa pitkäaikaisesta suhteestaan. Tätä kaikkea romaani kuvaa kiehtovasti ja tarkkanäköisesti kolmen keskeisen henkilönsä näkökulmista, perspektiiviä vaihdellen.

Aiemmin lukemissani Annamari Marttisen romaaneissa olen ihastellut realistista, varsin arkistakin otetta. Tapahtumat ovat sellaisia, että ne on helppo kuvitella mielessä tosiksi, ja niin tälläkin kertaa. Siitä muotoutuu romaaniin hyvää tenhoa samoin kuin tunnelmasta, joka syntyy ennen kaikkea Nooran ja Senjan tutustumisesta ja ystävyyden rakentumisesta epävakaalle pohjalle. Halusin tietää, miten heidän käy, ja tiedonjano sai pysymään kirjan rakentamassa maailmassa.

Hieman paikoin kakistelin dialogin äärellä, se ei aina ole niin sulavaa kuin toivoisin. Ihastelen kuitenkin kaunista kerrontaa ja sivuilta välittyvää elämänviisautta. Koen, että kertoja katselee henkilöitään lempeästi, ymmärtäen. Sellainen lämmittää mieltä.

Helmet 2023 -lukuhaaste: 40. Kirjassa hylätään jotain.

Kommentit

  1. Fanitan Marttisen teoksia. Aihepiiriit liippaavat aina nykypäivää ja ne kiinnostavat varmasti monia lukijoita. Lapsettomuus on kipeä asia, samoin avioero.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marttinen kirjoittaa hienon tarkkanäköisesti ja maltilla. Pitäisi lukea enemmänkin hänen romaanejaan.

      Poista
  2. Hiukan harppailin tekstiä kun tämä on vielä omalla kuuntelulistallani 🙂
    Olen lukenut Marttiselta kaksi kirjaa, Vapaa (joka meni paikoitellen vähän oudoksi makuuni) sekä Häiriömerkintä (joka oli minusta huomattavasti parempi) ja minun on ollut tarkoitus lukea muitakin, mutta on vaan jääneet. Tämän uskon luureihin päätyvän, vaikka lapsiasiat ei ole omakohtaisia on ne kuitenkin tärkeä osa yhteiskuntaa ja monen perhedynamiikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo Vapaa ei kuulosta ollenkaan tutulta mutta Häiriömerkinnästä pidin.
      Tässä ei tuo lapsiasia minusta nouse "liian isoksi" vaan se on luonteva osa henkilöiden elämää. Mietin nimittäin etukäteen, että jaksanko siitä ulottuvuudesta juuri kiinnostua.

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Historiallista romantiikkaa 💓

Äänikirjakoosteessa on tarjolla historiallisia romaaneja: tämänkertaisessa kvartetissa kohdataan monenlaisia tunteita ja erilaisia ihmisiä erilaisissa ympäristöissä. 1700-luvun skotlantilaislinnasta siirrytään ensin parisataa vuotta ajassa eteenpäin mutta pysytään Skotlannissa. Sen jälkeen aika pysyy kuta kuinkin samana mutta maisema vaihtuu Petsamoon. Viimeisessä romaanissa taas liikutaan hieman pohjoiseen ja mennään ajassa hitusen verran taaksepäin. **********   Samassa ovi avautui koputtamatta. Tulija ei ollut palvelijatar eikä edes Charlotten äiti, vaan Fingal MacTorrian, joka marssi sisään naistenhuoneeseen kuin maailman luonnollisimpana asiana. – Täällä kaivataan kuulemma apua, mies sanoi. Kaisa Viitala: Klaanin vieraana Karisto 2024 kansi Timo Numminen äänikirjan lukija Emma Louhivuori kesto 15 t 32 min Kaisa Viitalan historiallinen romaani Klaanin vieraana  aloittaa Nummien kutsu -sarjan, joka sijoittuu 1700-luvulle. Päähenkilö on Agnes, lontoolaisperheen hellitty tytä...

Haaste: kirjankansibingo

Haasteeseen osallistuvat saavat käyttää bingokuvaa omissa postauksissaan. Kesän ajalle on varmasti taas luvassa monenmoista haastetta, ja päätin minäkin - ensimmäistä kertaa muuten - kyhätä kokoon lukuhaasteen. Viime kesänä Le Masque Rouge -blogin Emilie emännöi kirjabingoa , ja siitä kehittelin edelleen kirjankansibingon. Bingorivejä täytetään lukemalla kirja, jonka kansikuva vastaa kutakin bingoruutua. Eli jos luetun kirjan kansikuvassa on lapsi, saa ruksata kyseisen lokeron. Bingo muodostuu vaakasuorasta, pystysuorasta tai vinottaisesta, kulmasta kulmaan ulottuvasta rivistä, jossa on viisi lokeroa. Samaa kirjaa ei voi käyttää useampaan lokeroon. Lokeroiden täyttämisessä saa käyttää omaa tulkintaa, kunhan ei vihreää lue punaiseksi. Haaste alkaa huomenna 15.5. ja päättyy 15.8. Elokuun loppuun mennessä toivon jonkinlaista bingokoontia, joka tulisi linkittää tämän postauksen kommentteihin. Bingoajien kesken arvotaan syyskuun alussa jonkinlainen kirjallinen palkinto. Koska tä...

Kristin Hannah: Satakieli

"Vianne sulki silmänsä ja ajatteli: Tule jo kotiin, Antoine . Enempää hän ei sallinut itselleen, vain yhden hiljaisen pyynnön. Miten hän selviytyisi yksin tästä kaikesta – sodasta, kapteeni Beckistä, Isabellesta?" Kristin Hannah: Satakieli WSOY 2019 Alkuteos The Nightingale  2015 Suomentanut Kaisa Kattelus 450 sivua Kristin Hannahin romaani Satakieli  tarkastelee toista maailmansotaa ja saksalaisten osuutta siinä näkökulmasta, joka ei usein tule esille: nyt ollaan Ranskassa, jonka natsit ovat miehittäneet. Keskitysleirit jäävät enimmäkseen taustalle, mutta saksalaisten uhka on läsnä vahvasti. Vianne on nuori perheenäiti, jonka puoliso joutuu sotaan. Vianne huolehtii pariskunnan Sophie-tyttärestä ja yrittää pärjätä säännöstelyn ja pelottavien uutisten keskellä. Elämää saapuu Pariisista sekoittamaan Viannen pikkusisko Isabelle, joka ei halua taipua uhkien ja vallanpidon alle. Nuori nainen liittyy vastarintaliikkeeseen ja on valmis vaarantamaan paljon vastustaaksee...