Siirry pääsisältöön

Soili Pohjalainen: Ihon alla

Se on viillellyt taas. Jatkan tavaroiden nostamista ostoskärryistä Keravan Citymarketin kassahihnalle. Vastaan Ainolle ensin, ettei tarvitse pyytää anteeksi. Sitten sanon jotain, mitä en jälkeenpäin enää muista ja nyökkään samalla ystävällisen hymyn kassatytölle. Pelkään, että perässäni jonottava kuulee, mitä Aino sanoo puhelimen toisessa päässä. Jos se kuulee, se pitää minua hulluna, kun jään tähän enkä ryntää heti parkkihalliin ja auton rattiin ja lapseni luo.
Soili Pohjalainen: Ihon alla
Atena 2022
298 sivua

Soili Pohjalaisesta on tullut Käyttövehkeiden ja Valuvian myötä kirjailija, jonka teoksen ilmestyminen uutuuskatalogiin on ilonaihe. Ilahduin siis suuresti, kun kuulin kirjailijan kolmannen romaanin olevan tulossa. Toisaalta minua myös hieman mietitytti: Ihon alla käsittelee raskasta aihetta, lapsen vaikeuksia, ja perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin. Humoristiseen otteeseen mieltyneenä mietin, mitä mahtaa ulkoasultaan tummasävyinen teos pitää sisällään.

Kertomuksen minäkertoja on äiti, jonka lapsi alkaa viillellä itseään. Kolmihenkisen perheen tasapaino keikahtaa pahemman kerran, kun Aino-tytär joudutaan kerta toisensa jälkeen paikkaamaan sairaalassa kuntoon. Koko elämä on yhtäkkiä täynnä huolta ja pelkoa. Aino on keskipiste, jonka vointia vanhemmat tarkkailevat ja jonka vuoksi täytyy olla jatkuvasti varuillaan.

Romaani rakentaa vaikuttavan kuvan perheestä, joka kärsii. Äidin murhe koskettaa ja kokemus piirtyy esiin tavalla, joka tekee siitä todentuntuisen ja vaikuttavan. Kertomus osoittaa vivahteikkaasti, miten yhden perheenjäsenen pahoinvointi vaikuttaa kaikkiin ja muuttaa tapoja nähdä esimerkiksi oma puoliso. Oikeastaan tapa nähdä koko elämä muuttuu: vuosien takaiset yritykset olla "hyvä vanhempi" näyttäytyvät koomisessa valossa, kun vaikeudet saavat ymmärtämään, miten hyvää on tavallinen elämä.

Siinäpä oikeastaan onkin sanoma, jonka romaanista luen. Olennaista elämässä on tavallisuus, se että kaikki sujuu omalla painollaan ilman valtavia huolenaiheita. Romaani osoittaa myös elämän sattumanvaraisuuden: vaikka kuinka yrittää olla hyvä vanhempi, voi jokin mennä vikaan. Romaani ei osoita syyllisiä vaan muistuttaa, että kaikki ei suinkaan ole omissa käsissä.

Ja se humoristinen ote. Vaikka aihe on raskas, on Pohjalaisen huumori tallella. Ihastelen sitä, miten hän osaa tuoda vaikeisiinkin tilanteisiin lakonista komiikkaa ja jopa mustaa huumoria. Ihon alla itkettää ja naurattaa sortumatta kummassakaan suunnassa falskiuteen tai patetiaan. Huumori keventää tarpeellisella tavalla kokonaisuutta, joka muistuttaa siitä, miten perhe-elämä ei todellakaan aina ole helppoa ja miten voimaton vanhempi lapsensa pahoinvoinnin äärellä voi olla. Tarina tarjoaa vertaistukea ja muistuttaa, miten tärkeää on, että perheet saavat tukea.

Miten saatana voi olla olemassa niin onnellisia perheitä, että niiden koiratkin hymyilevät?

Joko saa alkaa odottaa kirjailijalta uutta luettavaa?

Myös Tuija on kirjoittanut ajatuksiaan Pohjalaisen romaanista.

Kommentit

 1. Tässä on todella tärkeä aihe, jota ei ole ehkä kovin paljon kirjallisuudessa käsitelty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella tärkeä aihe. Hienoa, että kirjailija on rohjennut aiheeseen tarttua.

   Poista
 2. Kiitos Jonna! Ihana kuulla, että odotat uutta luettavaa minulta. ❤️ Siitä voimaa tämän päivän kirjoitustyöhön!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä