Siirry pääsisältöön

Ninni Schulman: Tyttölapsi nro 291

Miten paljon itkin sairaalassa puolen ensimmäisen elinvuoteni aikana? Kuuliko minua kukaan? Kunpa siitä olisi maininta potilaskertomuksissa.

Ninni Schulman: Tyttölapsi nro 291
Tammi 2022
alkuteos Flickebarn Nr. 291
suomentanut Katriina Huttunen
kansi Lotta Kühlhorn
197 sivua

Tunnettu dekkaristi Ninni Schulman romahtaa, kun liitto puolison ja yhteisten lasten isän kanssa päättyy avioeroon. Hän päätyy psykiatriseen hoitoon ja samalla tarkastelemaan koko elämäänsä ja erityisesti lapsuuttaan, joka oli erikoinen.

Kun Ninni syntyi, hänellä oli vaikea selkävamma. Sitä piti hoitaa pitkillä sairaalajaksoilla ja rajuin keinoin. Ninni joutuu jo varhain viettämään pitkiä aikoja vieraiden ihmisten hoivissa, erossa vanhemmistaan. 

Elinkelvoton. Epänormaali. Lääketieteellinen mysteeri, arvoitus joka piti ratkaista.

Avioero "vetää maton jalkojen alta" ja Ninni päätyy pohtimaan, mistä hänen pelkonsa kumpuavat. Hän toipuu avioerostaan samalla kun tutkii vanhoja potilasasiakirjojaan ja itseään, käy terapiassa ja elää arkea.

Lukijan silmien eteen piirtyy ravisteleva ja paikoin jopa kauhistuttava kertomus siitä, miten sairasta lasta on kohdeltu 1970-luvulla ja minkälaisin pakkokeinoin lasta on hoidettu. Tarkoitus on toki ollut hyvä, mutta kohtelun jäljet näkyvät vielä aikuisuudessakin. Niitä jälkiä Schulman tutkii, muistojensa ja asiakirjojen avulla hän luo kuvaa lapsesta, joka jätetään kerta toisensa jälkeen yksin.

Tyttölapsi nro 291 on vaikuttava ja omakohtainen romaani Ninni Schulmanin elämästä lapsuudesta nykyhetkiin. Schulman avaa koskettavasti kokemuksiaan erilaisuudesta, häpeästä ja vaikeuksistaan hyväksyä itseään. Omaelämäkerrallinen teos on järisyttävä ja muistuttaa siitä, miten tärkeää ihmisen on olla lähellä muita ja kokea tulevansa hyväksytyksi.

Muualla: Leena Lumi ja Kirjasähkökäyrä.

Helmet 2022: 17. Kirja on aiheuttanut julkista keskustelua tai kohua.

Kommentit

 1. Surullinen lapsuus. Lapsuuden traumat vaikuttavat pitkälle elämässä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin juuri. Onneksi Schulman saa apua ja tuo kokemuksiaan näkyviin.

   Poista
 2. Aikoinaan ei ilmeisesti ymmärrettykään sitä, mitä jälkiä pitkät sairaalajaksot lapsissa aiheuttavat. Käsittääkseni Suomessakin vanhempia suorastaan patisteltiin pysymään kotona, jotta lapset eivät niin ikävöisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen käsitys minullakin on. Onneksi asenteet ovat muuttuneet ja ymmärrys kasvanut.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä