Siirry pääsisältöön

Katri Rauanjoki: Kesämerkit

Kesällä syntyi leu'dd, jota ei kukaan ihminen kuulisi. Se kertoi sydämensä hukanneesta tytöstä, jonka rakastetulla oli nimenä auringonnousu. Sen tekeminen helpotti, laulaminen kesäöisessä metsässä vielä enemmän. Ja syksyllä Senja palasi jotenkuten ehjänä, kuin nilkkuna lintuna, takaisin Helsinkiin, rakastui syksyn ensimmäisissä bileissä ja tuli vahingossa raskaaksi.

Katri Rauanjoki: Kesämerkit
S&S 2022
kansi Anja Reponen
256 sivua

Katri Rauanjoen Kesämerkit vie keskelle saamelaisuutta. Romaani luo välähdyksenomaisia silmäyksiä erilaisiin tilanteisiin ja henkilöihin: yksi on metrossa kaukana juuriltaan, toinen Koillis-Lapissa. On kesä, ja kaikkia henkilöitä yhdistää tavalla tai toisella kolttasaamelaisuus.

Saamelaisuus piirtyy esiin vivahteikkaasti ja elävästi. Fraagmentaarinen romaani kantaa mukanaan useita henkilöitä, ja vaihtuvat näkökulmat voisivat tehdä kokonaisuudesta rikkonaisen. Niin ei kuitenkaan käy, vaan kertoja rakentaa henkilöiden välille linkityksiä, kuin jonkinlaista nauhaa, joka sitoo hahmot yhteen. Niinpä lukukokemuksesta muodostuu ehyt ja kiinnostava.

Henkilöistä muodostuu kokonaisia ihmisiä, jotka kantavat mukanaan historiaansa ja kulttuuriaan. Hahmojen kautta otetaan kantaa siihen, miten kokonainen kansa on haluttu siirtää syrjään ja suomalaistaa. Samalla muistutetaan ihmisen oman kulttuurin ja identiteetin merkityksestä. Tämä kaikki onnistuu saarnaamatta ja tavallisen elämän kuvauksen kautta.

Luonto on romaanissa voimakkaasti läsnä. Se on paitsi miljöö myös kuin yksi henkilöhahmo, joka toimii omalla tavallaan muiden kotkotuksista huolimatta. Luontokuvaus on sielua hivelevän kauniista ja saa kaihoamaan kesäiseen Lappiin.

Aurinko oli painumassa alaspäin, mutta edelleen oli kuuma. Hillanraakile imi itseensä lämpöä, kypsytti ensimmäisen siemenensä valmiiksi. Ei enää montaa päivää. Punertuvan hillan vieressä solisi puro hiljalleen, sen rannalla tuuli hellästi silitti lapinorvokkeja ja pörrötti vastaisella kohoavaa akantakkua.

Kieli on kaunista muutenkin. Kerronta rakentaa eläviä mielikuvia niin kauniista kuin rumasta ja tuo tapahtumien ja tilanteiden kautta voimakkaasti esille ydinviestiään: muuttuvassa maailmassa on suojeltava erilaisia kulttuureja ja elämänmuotoja. Kolttasaamelaisuus ei ole henkilöille itselleen ihmeellistä ja eksoottista vaan osa heitä, eikä sitä tule typistää tutkimuksen tai ihmettelyn kohteeksi.

Muualla: Kirjakirjokansi, Yökyöpeli hapankorppu lukee ja Ina Ruokolainen.Kommentit

 1. Tämä on upea romaani. Tuo episodirakenne ja useiden eri henkilöiden näkökulma tekee tarinan niin eläväksi. Ja Lapin luonto on tosiaan niin kauniisti läsnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäsin etukäteen, että episodit eivät muodosta kokonaisuutta tai en saa jotenkin otetta romaanista. Mutta hienostihan tämä toimii.

   Poista
 2. Kuulostaa todella kiinnostavalta! Saamelaisuudesta ei juuri ole tullut luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tuodaan hienosti esille saamelaisuutta ja myös paikoin kipeääkin suhdetta suomalaisuuteen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum