Siirry pääsisältöön

Katri Rauanjoki: Kesämerkit

Kesällä syntyi leu'dd, jota ei kukaan ihminen kuulisi. Se kertoi sydämensä hukanneesta tytöstä, jonka rakastetulla oli nimenä auringonnousu. Sen tekeminen helpotti, laulaminen kesäöisessä metsässä vielä enemmän. Ja syksyllä Senja palasi jotenkuten ehjänä, kuin nilkkuna lintuna, takaisin Helsinkiin, rakastui syksyn ensimmäisissä bileissä ja tuli vahingossa raskaaksi.

Katri Rauanjoki: Kesämerkit
S&S 2022
kansi Anja Reponen
256 sivua

Katri Rauanjoen Kesämerkit vie keskelle saamelaisuutta. Romaani luo välähdyksenomaisia silmäyksiä erilaisiin tilanteisiin ja henkilöihin: yksi on metrossa kaukana juuriltaan, toinen Koillis-Lapissa. On kesä, ja kaikkia henkilöitä yhdistää tavalla tai toisella kolttasaamelaisuus.

Saamelaisuus piirtyy esiin vivahteikkaasti ja elävästi. Fraagmentaarinen romaani kantaa mukanaan useita henkilöitä, ja vaihtuvat näkökulmat voisivat tehdä kokonaisuudesta rikkonaisen. Niin ei kuitenkaan käy, vaan kertoja rakentaa henkilöiden välille linkityksiä, kuin jonkinlaista nauhaa, joka sitoo hahmot yhteen. Niinpä lukukokemuksesta muodostuu ehyt ja kiinnostava.

Henkilöistä muodostuu kokonaisia ihmisiä, jotka kantavat mukanaan historiaansa ja kulttuuriaan. Hahmojen kautta otetaan kantaa siihen, miten kokonainen kansa on haluttu siirtää syrjään ja suomalaistaa. Samalla muistutetaan ihmisen oman kulttuurin ja identiteetin merkityksestä. Tämä kaikki onnistuu saarnaamatta ja tavallisen elämän kuvauksen kautta.

Luonto on romaanissa voimakkaasti läsnä. Se on paitsi miljöö myös kuin yksi henkilöhahmo, joka toimii omalla tavallaan muiden kotkotuksista huolimatta. Luontokuvaus on sielua hivelevän kauniista ja saa kaihoamaan kesäiseen Lappiin.

Aurinko oli painumassa alaspäin, mutta edelleen oli kuuma. Hillanraakile imi itseensä lämpöä, kypsytti ensimmäisen siemenensä valmiiksi. Ei enää montaa päivää. Punertuvan hillan vieressä solisi puro hiljalleen, sen rannalla tuuli hellästi silitti lapinorvokkeja ja pörrötti vastaisella kohoavaa akantakkua.

Kieli on kaunista muutenkin. Kerronta rakentaa eläviä mielikuvia niin kauniista kuin rumasta ja tuo tapahtumien ja tilanteiden kautta voimakkaasti esille ydinviestiään: muuttuvassa maailmassa on suojeltava erilaisia kulttuureja ja elämänmuotoja. Kolttasaamelaisuus ei ole henkilöille itselleen ihmeellistä ja eksoottista vaan osa heitä, eikä sitä tule typistää tutkimuksen tai ihmettelyn kohteeksi.

Muualla: Kirjakirjokansi, Yökyöpeli hapankorppu lukee ja Ina Ruokolainen.Kommentit

 1. Tämä on upea romaani. Tuo episodirakenne ja useiden eri henkilöiden näkökulma tekee tarinan niin eläväksi. Ja Lapin luonto on tosiaan niin kauniisti läsnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäsin etukäteen, että episodit eivät muodosta kokonaisuutta tai en saa jotenkin otetta romaanista. Mutta hienostihan tämä toimii.

   Poista
 2. Kuulostaa todella kiinnostavalta! Saamelaisuudesta ei juuri ole tullut luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tuodaan hienosti esille saamelaisuutta ja myös paikoin kipeääkin suhdetta suomalaisuuteen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä