Siirry pääsisältöön

Katri Rauanjoki: Kesämerkit

Kesällä syntyi leu'dd, jota ei kukaan ihminen kuulisi. Se kertoi sydämensä hukanneesta tytöstä, jonka rakastetulla oli nimenä auringonnousu. Sen tekeminen helpotti, laulaminen kesäöisessä metsässä vielä enemmän. Ja syksyllä Senja palasi jotenkuten ehjänä, kuin nilkkuna lintuna, takaisin Helsinkiin, rakastui syksyn ensimmäisissä bileissä ja tuli vahingossa raskaaksi.

Katri Rauanjoki: Kesämerkit
S&S 2022
kansi Anja Reponen
256 sivua

Katri Rauanjoen Kesämerkit vie keskelle saamelaisuutta. Romaani luo välähdyksenomaisia silmäyksiä erilaisiin tilanteisiin ja henkilöihin: yksi on metrossa kaukana juuriltaan, toinen Koillis-Lapissa. On kesä, ja kaikkia henkilöitä yhdistää tavalla tai toisella kolttasaamelaisuus.

Saamelaisuus piirtyy esiin vivahteikkaasti ja elävästi. Fraagmentaarinen romaani kantaa mukanaan useita henkilöitä, ja vaihtuvat näkökulmat voisivat tehdä kokonaisuudesta rikkonaisen. Niin ei kuitenkaan käy, vaan kertoja rakentaa henkilöiden välille linkityksiä, kuin jonkinlaista nauhaa, joka sitoo hahmot yhteen. Niinpä lukukokemuksesta muodostuu ehyt ja kiinnostava.

Henkilöistä muodostuu kokonaisia ihmisiä, jotka kantavat mukanaan historiaansa ja kulttuuriaan. Hahmojen kautta otetaan kantaa siihen, miten kokonainen kansa on haluttu siirtää syrjään ja suomalaistaa. Samalla muistutetaan ihmisen oman kulttuurin ja identiteetin merkityksestä. Tämä kaikki onnistuu saarnaamatta ja tavallisen elämän kuvauksen kautta.

Luonto on romaanissa voimakkaasti läsnä. Se on paitsi miljöö myös kuin yksi henkilöhahmo, joka toimii omalla tavallaan muiden kotkotuksista huolimatta. Luontokuvaus on sielua hivelevän kauniista ja saa kaihoamaan kesäiseen Lappiin.

Aurinko oli painumassa alaspäin, mutta edelleen oli kuuma. Hillanraakile imi itseensä lämpöä, kypsytti ensimmäisen siemenensä valmiiksi. Ei enää montaa päivää. Punertuvan hillan vieressä solisi puro hiljalleen, sen rannalla tuuli hellästi silitti lapinorvokkeja ja pörrötti vastaisella kohoavaa akantakkua.

Kieli on kaunista muutenkin. Kerronta rakentaa eläviä mielikuvia niin kauniista kuin rumasta ja tuo tapahtumien ja tilanteiden kautta voimakkaasti esille ydinviestiään: muuttuvassa maailmassa on suojeltava erilaisia kulttuureja ja elämänmuotoja. Kolttasaamelaisuus ei ole henkilöille itselleen ihmeellistä ja eksoottista vaan osa heitä, eikä sitä tule typistää tutkimuksen tai ihmettelyn kohteeksi.

Muualla: Kirjakirjokansi, Yökyöpeli hapankorppu lukee ja Ina Ruokolainen.Kommentit

 1. Tämä on upea romaani. Tuo episodirakenne ja useiden eri henkilöiden näkökulma tekee tarinan niin eläväksi. Ja Lapin luonto on tosiaan niin kauniisti läsnä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelkäsin etukäteen, että episodit eivät muodosta kokonaisuutta tai en saa jotenkin otetta romaanista. Mutta hienostihan tämä toimii.

   Poista
 2. Kuulostaa todella kiinnostavalta! Saamelaisuudesta ei juuri ole tullut luettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä tuodaan hienosti esille saamelaisuutta ja myös paikoin kipeääkin suhdetta suomalaisuuteen.

   Poista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä

Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi

Ja sitten se hetki, jona tiesin sen tapahtuvan: kaikki se viini, Jonasin kaunis lausuntaääni, mieheni Peter sohvalla grappahuuruissaan, kolme lastani unten mailla mökissään, äiti jo pesemässä astioita tiskialtaassa kirkkaankeltaiset kumihanskat käsissään illallisvieraista vähät välittämättä. Katseemme viipyivät toisissaan sykäyksen liian pitkään.  Miranda Cowley Heller: Paperipalatsi Tammi 2022 alkuteos The Paper Palace 2021 suomentanut Tuulia Tipa alkuperäiskansi Lauren Peters-Collaer 403 sivua Kesä Cape Codissa. Koolla koko perhe; Elle ja Peter, heidän lapsensa, Ellen äiti. Lapsuuden tuttu mökkikylä Perämetsä ja kaikki on kuten tavallisesti. Vaan ei sittenkään ole. Edellisyönä Ellen maailma on nyrjähtänyt tavanomaisilta raiteiltaan. Hän on pettänyt aviomiestään Jonasin kanssa. Jonasin, jonka hän on tuntenut ikuisuuden ja jonka kanssa hänen piti mennä naimisiin. Niin sovittiin jo teini-iässä. Elämä kuitenkin tuli sopimuksen tielle. Tapahtui liian paljon, ja kertomuksen nykyhetkessä El