Siirry pääsisältöön

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa

'Tasainen ja luja', hän toisti katsoen studioyleisöön. 'Kemiaa ja elämää ei voi erottaa toisistaan – kemia on läsnä kaikessa elämässä. Piirakan tavoin elämällä pitää olla vahva pohja. Te luotte pohjan elämälle omassa kodissanne. Tehtävä on suunnattoman vastuullinen ja aliarvostettu, vaikka ilman sitä mikään ei pysyisi koossa.'

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa
Tammi 2022
alkuteos Lessons in Chemistry 2022
suomentanut Mari Hallivuori
kansi Beci Kelly/TW
421 sivua

Elizabeth Zott on raikas ilmestys 1960-luvun Amerikassa – monen mielestä myös epäilyttävä, hankala ja jopa ärsyttävä. Elizabethia kiehtoo kemia valtavasti, ja hän haluaa tutkia, löytää uutta ja edetä urallaan. Hänen haaveidensa tiellä on vain yksi ongelma: sukupuoli. Ja se onkin sitten valtava ongelma.

Kaikki on kemiaa kuvaa kiinnostavasti, lennokkaasti ja eloisasti sitä, miten suuria haasteita nuori, älykäs, eteenpäin pyrkivä ja kaiken lisäksi kaunis tutkija kohtaa. Hänen ammattitaitoaan kyseenalaistetaan jatkuvasti, ja oikeastaan kaikkia Elizabethin tekemisiä tarkastellaan hänen sukupuolensa kautta. 

Kertomus onnistuu herättämään tunteita erityisesti sen vuoksi, miten epäoikeudenmukainen 60-lukulainen maailma on. Romaanin päähenkilöä ei pelkästään syrjitä vaan myös kohdellaan järkyttävän huonosti. On selvää, että lukijana tulee asettuneeksi hänen puolelleen, ja onneksi hänenkin maailmastaan löytyy puolelle asettujia ja puolustajia. Ilman heitä kokonaisuus olisikin varmasti jo tarpeettoman surullinen.

Elizabeth ei pääse elämässä helpolla, mutta hän on periaatteissaan varsin järkähtämätön. Hän ei suostu antamaan periksi aikansa tunkkaisille ihanteille vaan vaalii omaa käsitystään arvokkaasta tavasta elää. Hahmona hän on persoonallinen ja ihastuttava!

Kaikki on kemiaa ei todennäköisesti olisi päätynyt lukulistalleni, ellen olisi sitä eräänä päivänä postilaatikosta löytänyt. Ennakkoon kuvittelin päätyväni lukemaan höttöistä rakkaustarinaa, mutta sain yllättyä: vahvan feministisellä romaanilla on sanottavaa. Lukijana huomasin toivovani Elizabethille niin palavasti hyvää kaiken ikävän keskellä, että kirjaa oli vaikea laskea käsistä kesken kaiken.

Bonnie Garmus on luonut esikoisromaanin, jonka kirkas tähti on Elizabet Zott. Romaani yhdistää onnistuneesti tiedettä, tunteita, feminismiä ja elämänvalintoja; se on yhtä aikaa ilahduttava ja sydäntä kaihertava, ei liian kepeä mutta ei myöskään liian syvissä vesissä soutava. Mainio kokonaisuus, jota suosittelen lämpimästi.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta!

Helmet 2022 -lukuhaasteessa asetan tämän kirjan kohtaan 41. Sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista – Elizabeth Zott on oman aikansa supersankari!

Kommentit

  1. Tuo epäreilu 60-luku juolauttaa mieleeni jonkin Karin Slaughterin romaaneista. Siinä kuvattiin nuoren poliisinaisen ja hänen ystävänsä elämää Amerikan poliisivoimissa. Kuulostaa varsin samanlaiselta, hyvin suututtavalta. Ehkäpä tartun tähänkin kirjaan joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Slaughteria en ole tainnut muuten koskaan lukea, vaikka häntä on kehuttu. Pitäisikin tutustua.

      Poista
  2. Tää meni kyllä lukulistalle! Kiinnostava jo tuo 1960-luku.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse