Siirry pääsisältöön

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa

'Tasainen ja luja', hän toisti katsoen studioyleisöön. 'Kemiaa ja elämää ei voi erottaa toisistaan – kemia on läsnä kaikessa elämässä. Piirakan tavoin elämällä pitää olla vahva pohja. Te luotte pohjan elämälle omassa kodissanne. Tehtävä on suunnattoman vastuullinen ja aliarvostettu, vaikka ilman sitä mikään ei pysyisi koossa.'

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa
Tammi 2022
alkuteos Lessons in Chemistry 2022
suomentanut Mari Hallivuori
kansi Beci Kelly/TW
421 sivua

Elizabeth Zott on raikas ilmestys 1960-luvun Amerikassa – monen mielestä myös epäilyttävä, hankala ja jopa ärsyttävä. Elizabethia kiehtoo kemia valtavasti, ja hän haluaa tutkia, löytää uutta ja edetä urallaan. Hänen haaveidensa tiellä on vain yksi ongelma: sukupuoli. Ja se onkin sitten valtava ongelma.

Kaikki on kemiaa kuvaa kiinnostavasti, lennokkaasti ja eloisasti sitä, miten suuria haasteita nuori, älykäs, eteenpäin pyrkivä ja kaiken lisäksi kaunis tutkija kohtaa. Hänen ammattitaitoaan kyseenalaistetaan jatkuvasti, ja oikeastaan kaikkia Elizabethin tekemisiä tarkastellaan hänen sukupuolensa kautta. 

Kertomus onnistuu herättämään tunteita erityisesti sen vuoksi, miten epäoikeudenmukainen 60-lukulainen maailma on. Romaanin päähenkilöä ei pelkästään syrjitä vaan myös kohdellaan järkyttävän huonosti. On selvää, että lukijana tulee asettuneeksi hänen puolelleen, ja onneksi hänenkin maailmastaan löytyy puolelle asettujia ja puolustajia. Ilman heitä kokonaisuus olisikin varmasti jo tarpeettoman surullinen.

Elizabeth ei pääse elämässä helpolla, mutta hän on periaatteissaan varsin järkähtämätön. Hän ei suostu antamaan periksi aikansa tunkkaisille ihanteille vaan vaalii omaa käsitystään arvokkaasta tavasta elää. Hahmona hän on persoonallinen ja ihastuttava!

Kaikki on kemiaa ei todennäköisesti olisi päätynyt lukulistalleni, ellen olisi sitä eräänä päivänä postilaatikosta löytänyt. Ennakkoon kuvittelin päätyväni lukemaan höttöistä rakkaustarinaa, mutta sain yllättyä: vahvan feministisellä romaanilla on sanottavaa. Lukijana huomasin toivovani Elizabethille niin palavasti hyvää kaiken ikävän keskellä, että kirjaa oli vaikea laskea käsistä kesken kaiken.

Bonnie Garmus on luonut esikoisromaanin, jonka kirkas tähti on Elizabet Zott. Romaani yhdistää onnistuneesti tiedettä, tunteita, feminismiä ja elämänvalintoja; se on yhtä aikaa ilahduttava ja sydäntä kaihertava, ei liian kepeä mutta ei myöskään liian syvissä vesissä soutava. Mainio kokonaisuus, jota suosittelen lämpimästi.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta!

Helmet 2022 -lukuhaasteessa asetan tämän kirjan kohtaan 41. Sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista – Elizabeth Zott on oman aikansa supersankari!

Kommentit

 1. Tuo epäreilu 60-luku juolauttaa mieleeni jonkin Karin Slaughterin romaaneista. Siinä kuvattiin nuoren poliisinaisen ja hänen ystävänsä elämää Amerikan poliisivoimissa. Kuulostaa varsin samanlaiselta, hyvin suututtavalta. Ehkäpä tartun tähänkin kirjaan joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Slaughteria en ole tainnut muuten koskaan lukea, vaikka häntä on kehuttu. Pitäisikin tutustua.

   Poista
 2. Tää meni kyllä lukulistalle! Kiinnostava jo tuo 1960-luku.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Olen ottanut kommenttien valvonnan käyttöön, joten odotathan rauhassa, että viestisi tulee näkyviin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pilvi Hämäläinen: Cinderella

Jade hyrrää hyvästä mielestä. Näin vaan tytöt löytävät ihan täysin sattumalta taas yhden yhteisen jutun! Kyllä tästä taitaa ihan oikea ystävyys muodostua! Vaikka Jaden äiti ei kuulukaan ympäristölautakuntaan, niin Jade sentään on ihminen, joka on kiinnostunut kiinnostavista asioista.  Pilvi Hämäläinen: Cinderella Otava 2022 kansi Elina Warsta 269 sivua Pilvi Hämäläinen on tullut tunnetuksi erityisesti Putous-näyttelijänä, ja nyt häneltä on julkaistu esikoisromaani. Teoksen keskiössä ovat yläkoululainen Jade-Adele, joka häpeää nimeään ja äitiään, Jaden äiti Siru, joka ei häpeä juuri mitään, ja Sirun äiti Sirkka, joka kiinnittää huomionsa Cinderellaan. Samaan sukuun kuuluvien naisten lisäksi yhtenä näkökulmahenkilönä on aikuisikään ehtinyt Jari, joka elää äitinsä katon ja komennon alla. Romaani kuvaa tapahtumia, jotka keskittyvät yhteen päivään. Kun päivä etenee kohti erästä suoraa lähetystä, tapahtuu paljon, ja päivän mittaan henkilöistä paljastuu monenlaista. He joutuvat itse kukin kum

Shelley Read: Minne virta kuljettaa

  Eräänä yönä matalien pilvien riippuessa laakson yllä me kaksi – syntymätön lapseni ja minä – käperryimme pesäämme huopien alle, ja siellä maatessani kuvittelin kaikkien metsän eläinten tekevän samoin, asettuvan levolle, kääriytyvän kerälle omaan lämpöönsä. Mietin, että jotkut metsän äideistä tunsivat lastensa potkivan sisällään aivan samalla tavalla, kun toiset taas ruokkivat ja hoivasivat ja suojelivat jälkeläisiään niin kuin minä pian tekisin. Ajattelin kaikkea sitä elämää, joka alkoi, kesti ja päättyi ympärilläni, suurimmasta karhusta pienimpään hyönteiseen, siemeneen, nuppuun ja kukkaan. Metsässä en ollut yksin. Olin varma, että juuri se oli yksi niistä asioista, joita Wil oli yrittänyt selittää minulle. Syleilin lempeästi vatsani kumpua, sekä lastani että myös jotain muuta, jotain sanoin kuvaamatonta valtavuutta, jonka osa tunsin olevani. Shelley Read: Minne virta kuljettaa Otava 2023 alkuteos Go as a river suomentanut Jaakko Kankaanpää äänikirjan lukija Mirjami Heikkinen kesto

Blogistanian Globalia -äänestyksen voittaja on...

Kirjabloggaajat, -grammaajat ja -tubettajat äänestivät jälleen parhaista lukukokemuksistaan. Vuoden 2023 kirjaparhaimmistoa äänestettiin viime viikolla: Blogistanian Globalia -kategoriassa ääniä antoi 51 äänestäjää ja mainituksi tuli 80 eri teosta. Voittajaksi nousi 15 pisteellä  Martha Wellsin  Hälytystila – Murhabotin päiväkirjat 1  (Hertta Kustannus) , suomentaja Mika Kivimäki! Arvioissa scifisarjan avaavaa teosta on luonnehdittu seuraavasti: Tämä olikin aika hurmaava tapaus tämä Murhabotti . –  Katarooman kirjaimia   Jäi lämmin fiilis . –  @kalmanoudotkirjat Miten mahtava tunne lukea näin hyvää scifiä suomeksi ja toivomme, että suomennoksen myötä teos löytää valtavan määrän uusia lukijoita, sillä sen se todella ansaitsee.      – @reading_with_pet_dragon Claire Keeganin  Nämä pienet asiat  (Tammi) , suomentaja Kristiina Rikman   sijoittui Globaliassa toiseksi yhdellätoista pisteellä. Siitä on todettu muun muassa näin: Sadassa sivussa Keegan luo täyden ja koskettavan kertomuksen, jok