Siirry pääsisältöön

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa

'Tasainen ja luja', hän toisti katsoen studioyleisöön. 'Kemiaa ja elämää ei voi erottaa toisistaan – kemia on läsnä kaikessa elämässä. Piirakan tavoin elämällä pitää olla vahva pohja. Te luotte pohjan elämälle omassa kodissanne. Tehtävä on suunnattoman vastuullinen ja aliarvostettu, vaikka ilman sitä mikään ei pysyisi koossa.'

Bonnie Garmus: Kaikki on kemiaa
Tammi 2022
alkuteos Lessons in Chemistry 2022
suomentanut Mari Hallivuori
kansi Beci Kelly/TW
421 sivua

Elizabeth Zott on raikas ilmestys 1960-luvun Amerikassa – monen mielestä myös epäilyttävä, hankala ja jopa ärsyttävä. Elizabethia kiehtoo kemia valtavasti, ja hän haluaa tutkia, löytää uutta ja edetä urallaan. Hänen haaveidensa tiellä on vain yksi ongelma: sukupuoli. Ja se onkin sitten valtava ongelma.

Kaikki on kemiaa kuvaa kiinnostavasti, lennokkaasti ja eloisasti sitä, miten suuria haasteita nuori, älykäs, eteenpäin pyrkivä ja kaiken lisäksi kaunis tutkija kohtaa. Hänen ammattitaitoaan kyseenalaistetaan jatkuvasti, ja oikeastaan kaikkia Elizabethin tekemisiä tarkastellaan hänen sukupuolensa kautta. 

Kertomus onnistuu herättämään tunteita erityisesti sen vuoksi, miten epäoikeudenmukainen 60-lukulainen maailma on. Romaanin päähenkilöä ei pelkästään syrjitä vaan myös kohdellaan järkyttävän huonosti. On selvää, että lukijana tulee asettuneeksi hänen puolelleen, ja onneksi hänenkin maailmastaan löytyy puolelle asettujia ja puolustajia. Ilman heitä kokonaisuus olisikin varmasti jo tarpeettoman surullinen.

Elizabeth ei pääse elämässä helpolla, mutta hän on periaatteissaan varsin järkähtämätön. Hän ei suostu antamaan periksi aikansa tunkkaisille ihanteille vaan vaalii omaa käsitystään arvokkaasta tavasta elää. Hahmona hän on persoonallinen ja ihastuttava!

Kaikki on kemiaa ei todennäköisesti olisi päätynyt lukulistalleni, ellen olisi sitä eräänä päivänä postilaatikosta löytänyt. Ennakkoon kuvittelin päätyväni lukemaan höttöistä rakkaustarinaa, mutta sain yllättyä: vahvan feministisellä romaanilla on sanottavaa. Lukijana huomasin toivovani Elizabethille niin palavasti hyvää kaiken ikävän keskellä, että kirjaa oli vaikea laskea käsistä kesken kaiken.

Bonnie Garmus on luonut esikoisromaanin, jonka kirkas tähti on Elizabet Zott. Romaani yhdistää onnistuneesti tiedettä, tunteita, feminismiä ja elämänvalintoja; se on yhtä aikaa ilahduttava ja sydäntä kaihertava, ei liian kepeä mutta ei myöskään liian syvissä vesissä soutava. Mainio kokonaisuus, jota suosittelen lämpimästi.

Kiitos kustantajalle ennakkolukukappaleesta!

Helmet 2022 -lukuhaasteessa asetan tämän kirjan kohtaan 41. Sarjakuva tai kirja, joka kertoo supersankarista – Elizabeth Zott on oman aikansa supersankari!

Kommentit

 1. Tuo epäreilu 60-luku juolauttaa mieleeni jonkin Karin Slaughterin romaaneista. Siinä kuvattiin nuoren poliisinaisen ja hänen ystävänsä elämää Amerikan poliisivoimissa. Kuulostaa varsin samanlaiselta, hyvin suututtavalta. Ehkäpä tartun tähänkin kirjaan joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Slaughteria en ole tainnut muuten koskaan lukea, vaikka häntä on kehuttu. Pitäisikin tutustua.

   Poista
 2. Tää meni kyllä lukulistalle! Kiinnostava jo tuo 1960-luku.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä