Siirry pääsisältöön

Hanna Päivärinta: Pidä minua vielä

Tyttö nukkuu unipesässään minua vastapäätä, pienet kädet sivuille avautuneina, täysin vaipuneena unen salaperäiseen maailmaan. Hän näyttää niin viattomalta, kuin hänellä ei olisi mitään tekemistä sen kanssa, etten ole nukkunut kuin kaksi tuntia kerrallaan viimeisten viikkojen ajan.

Hanna Päivärinta: Pidä minua vielä
Tammi 2022
kansi Anna Makkonen
331 sivua

Hanna Päivärinnan esikoisromaanissa Pidä minua vielä Lotta totuttelee uuteen elämäntilanteeseen. Hän on tarinan minäkertoja, joka saa vauvan. Puoliso Lari on läsnä ja huolehtii, mutta äitiys ei ole kolmekymppiselle Lotalle helppoa.

Kertomuksessa nykyhetkeen limittyvät Lotan muistot menneisyydestä. Suhde äitiin ei ole aivan helppo, ja sekä lapsuuden että nuoruuden kokemukset perustelevat osaltaan sitä, mistä Lotan epävarmuus kumpuaa. Liikaa menneisyyden kokemuksia ei kuitenkaan alleviivata vaan lukijalle annetaan tilaa rakentaa yhteyksiä menneisyyden ja kerronnan nykyhetken välille omien tulkintojensa mukaisesti.

Siitä, kun tulin ensimmäistä kertaa äidiksi, on jo aikaa. Silti löydän Päivärinnan romaanista paljon tunnistettavaa. Se herättää muistoja siitä, miten vauvan saaminen muutti elämää perustavalla tavalla ja miten äitiydessä ei ole kysymys pelkästään synnytyksestä vaan se on monella tapaa vahvasti mielensisäinen prosessi. Lotan tapa pohtia mennyttä tuntuu hyvin tutulta.

Pidä minua vielä on psykologisesti vakuuttava romaani, joka ei kaihda vaikeitakaan kysymyksiä. Ote on hyvällä tavalla realistinen ja muistuttaa siitä, että uuden perheen elämä ei aina ole täynnä onnea. En voi olla pohtimatta, miten tarpeellinen tällainen romaani olisi ollut silloin, kun itse elin vauva-aikaa. Niinpä suosittelenkin Päivärinnan esikoista kaikille äitiydestä kiinnostuneille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä