Siirry pääsisältöön

Hanna Päivärinta: Pidä minua vielä

Tyttö nukkuu unipesässään minua vastapäätä, pienet kädet sivuille avautuneina, täysin vaipuneena unen salaperäiseen maailmaan. Hän näyttää niin viattomalta, kuin hänellä ei olisi mitään tekemistä sen kanssa, etten ole nukkunut kuin kaksi tuntia kerrallaan viimeisten viikkojen ajan.

Hanna Päivärinta: Pidä minua vielä
Tammi 2022
kansi Anna Makkonen
331 sivua

Hanna Päivärinnan esikoisromaanissa Pidä minua vielä Lotta totuttelee uuteen elämäntilanteeseen. Hän on tarinan minäkertoja, joka saa vauvan. Puoliso Lari on läsnä ja huolehtii, mutta äitiys ei ole kolmekymppiselle Lotalle helppoa.

Kertomuksessa nykyhetkeen limittyvät Lotan muistot menneisyydestä. Suhde äitiin ei ole aivan helppo, ja sekä lapsuuden että nuoruuden kokemukset perustelevat osaltaan sitä, mistä Lotan epävarmuus kumpuaa. Liikaa menneisyyden kokemuksia ei kuitenkaan alleviivata vaan lukijalle annetaan tilaa rakentaa yhteyksiä menneisyyden ja kerronnan nykyhetken välille omien tulkintojensa mukaisesti.

Siitä, kun tulin ensimmäistä kertaa äidiksi, on jo aikaa. Silti löydän Päivärinnan romaanista paljon tunnistettavaa. Se herättää muistoja siitä, miten vauvan saaminen muutti elämää perustavalla tavalla ja miten äitiydessä ei ole kysymys pelkästään synnytyksestä vaan se on monella tapaa vahvasti mielensisäinen prosessi. Lotan tapa pohtia mennyttä tuntuu hyvin tutulta.

Pidä minua vielä on psykologisesti vakuuttava romaani, joka ei kaihda vaikeitakaan kysymyksiä. Ote on hyvällä tavalla realistinen ja muistuttaa siitä, että uuden perheen elämä ei aina ole täynnä onnea. En voi olla pohtimatta, miten tarpeellinen tällainen romaani olisi ollut silloin, kun itse elin vauva-aikaa. Niinpä suosittelenkin Päivärinnan esikoista kaikille äitiydestä kiinnostuneille.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Herman Koch: Lääkäri

"He haluavat että heidät tutkitaan . He eivät tyydy lääkärin monivuotiseen kokemukseen, hänen kliiniseen katseeseensa joka rekisteröi yhdellä silmäyksellä mikä jotakuta vaivaa, koska on nähnyt saman jo satatuhatta kertaa. Koska hän tietää kokemuksesta, ettei hänen sadannellatuhannennella ensimmäisellä kerralla tarvitse yhtäkkiä pukea kumihansikkaitaan." Herman Koch: Lääkäri Siltala 2013 Hollanninkielinen alkuteos Zomerhuis met zwembad  2011 Suomentanut Sanna van Leeuwen 447 sivua Herman Kochin Lääkäri -romaani tutustuttaa lukijansa yleislääkäri Marc Schlosseriin, joka on varsin omintakeinen tyyppi. Hän on onnistunut luomaan itsestään kuvan lääkärinä, jolla on aikaa. Hänen vastaanotolleen jonotetaan, vaikka hän yrittää olla kuuntelematta potilaitaan ja mieluummin vain katselee ja jättää tutkimatta. Suhtautuminen potilaisiin on kyynistä ja välinpitämätöntä. Heitä on potilaistani selvä enemmistö, useimpia ei vaivaa yhtikäs mikään. He voihkivat ja valittavat, ääntelystä

Lucy Foley: Jahti

Kun hän on lähempänä, huomaan, että hänen piirteensä ovat jähmettyneet järkytyksestä. Tunnen ilmeen. Olen nähnyt sen ennenkin. Juuri tuollaiselta näyttää ihminen, joka on nähnyt jotakin kauhistuttavaa, jotakin, mikä ei kuulu ihmisen tavallisiin kokemuksiin. Avaan oven ja päästän hänet sisään. Hän tuo mukanaan jääkylmää ilmaa ja lunta. – Mitä on tapahtunut, kysyn häneltä. Lucy Foley: Jahti Otava 2020 alkuteos The Hunting Party suomentanut  Satu Leveelahti äänikirjan lukija Outi Vuoriranta kesto 10 h 24 min Jahdissa  uutta vuotta kokoontuu vastaanottamaan yhdeksänhenkinen kaveriporukka Lontoosta. Hyväosainen ja hieman elitistiseltä vaikuttava joukkio suuntaa Skotlantiin syrjäiseen lomakylään perinteitä kunnioittaen: joukkion tapana on ollut hakeutua aika ajoin yhteen vaihtamaan kuulumisia ja muistelemaan menneitä. Mukana on neljä pariskuntaa, yksi lapsi ja yksi sinkku. Aika pian selviää, että henkilöillä ei ole niin lämpimät ja läheiset välit kuin mitä ulospäin yritetään esittää. Muutama

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse