Siirry pääsisältöön

Sofia Lundberg, Alyson Richman & M. J. Rose: Perjantai-illan klubi

Hilman sydän takoi villisti rinnassa. Kun hän vilkaisi Cornelian piirustusta, hän käsitti tarkalleen, mitä Georg-henki kuvasi: samankeskisistä ympyröistä koostuvaa kirkkoa, jonka spiraalimaisesti kietyvät seinät oli koristeltu maalauksin – jokainen pinta, viiva ja muoto kuvastivat elämän loistoa ja kiertoa.

Sofia Lundberg, Alyson Richman & M. J. Rose:
Perjantai-illan klubi
Bazar 2022
alkuteos The Friday Night Club 2021
suomentanut Jänis Louhivuori
320 sivua

Perjantai-illan klubi on kolmen kirjailijan yhteisteos, ja sen keskiössä on viiden naisen taidekollektiivi. Erityisen keskeinen henkilö on ruotsalainen taidemaalari Hilma af Klint (1862–1944), joka on jäänyt historiankirjoihin paitsi taiteilijana myös mystikkona. Taidekollektiivin jäseniä yhdisti sekä taide että kiinnostus henkimaailmaan: romaanissa kuvataankin useita seansseja eli spiritismihenkisiä illanviettoja.

Kertomuksen nykyajassa keskeinen henkilö on Eben Elliot, joka järjestää Hilma af Klintin näyttelyä Guggenheim-museoon. Häntä kiinnostaa myös Hilman henkilö sekä se, missä määrin af Klint todella teki taideteoksensa yksin ja missä määrin hän sai apua ystävättäriltään. Kaikkiin Elliotin kysymyksiin ei suinkaan suhtauduta myötämielisesti.

1900-luvun alkupuolelle sijoittuvien osuuksien avulla lukija saa tietää enemmän kuin Eben Elliot. Toisin kuin Elliot, lukija pääsee mukaan kollektiivi De Femin tapaamisiin ikään kuin aitiopaikalle.

Romaani on fiktiota mutta hyödyntää todellisuutta. De Femin hahmot ovat todellisia mutta kirjailijat ovat käyttäneet fiktion tekijän vapauksiaan kuvitellessaan yksityiskohtia historiallisten faktojen ympärille. Vaikuttavasti romaanissa kuvataan sitä, miten 1900-luvun alun ahtaissa raameissa omien toiveiden toteuttaminen voi olla haastavaa varsinkin, jos on sekä nainen että taiteilija. Jännityselementtiä kertomukseen muotoutuu kadonneen muistikirjan avulla.

Liikkeelle pääsy vie jonkin aikaa mutta kyllähän tästä kiehtova lukuelämys lopulta muotoutuu. Kun fiktio pohjalla on todellisuutta, tulee Googlen äärelle hakeutuneeksi vähän liiankin monta kertaa, niin paljon Hilma af Klintin elämä alkaa kiehtoa. Romaani tarjoaa aimo annoksen uutta tietoa sujuvassa paketissa.

Muualla: Anun ihmeelliset matkat

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä"

Tuntui, että vihdoin kaikkein pahin puristus rinnassani alkoi hellittää, vaikka sairaalassa käynnit olivat edelleen kokonaisuutena raskaita. En silti edes miettinyt vaihtoehtoa, etten olisi siellä käynyt, sillä vielä paljon raskaampaa olisi ollut olla käymättä. Oma pieni rakas poikani. Venla Kuoppamäki: "Sun poika kävi täällä" Teos 2022 ulkoasu Dog Design 224 sivua äänikirjan lukija Vilma Melasniemi kesto 9 t 18 min Venla Kuoppamäen teos "Sun poika kävi täällä"  kertoo äidin näkökulmasta, minkälaista elämä mielenterveysongelmaisen nuoren kanssa on. Kuoppamäen poika Oskari sairastuu alle kaksikymppisenä tyypin 1 kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön. Ajoittain poika on hyvin alakuloinen, ajoittain maaninen ja lopulta myös psykoottinen. "Sun poika kävi täällä"  on päiväkirjamainen kuvaus syksystä 2014 vuoden 2018 lopulle. Kuoppamäki käy töissä, joogaa ja matkustaa, mutta kaiken keskellä on Oskari, joka ei pärjää ilman äitinsä tukea. Äiti tekee kaikkensa saadakse

Laura Malmivaara: Vaiti

Tämä talon puolikas on vain minun. Kaikesta muusta olen luopunut, mutta en tästä. Täällä olen turvassa. Kukaan ei odota minun sanovan yhtään mitään. En ota puhelinta esiin laukusta. Ikkunasta siivilöityvä valo on pehmeää, harmonia näennäisen täydellinen. Vain mahassa vellova möykky etoo.  Laura Malmivaara: Vaiti Otava 2021 kansi Elina Warsta 243 sivua äänikirjan kesto 6 t 46 min lukijat Laura Malmivaara ja Marja Packalén Laura Malmivaaran esikoisteos Vaiti  vie minäkertojan mielenmaisemaan. Autofiktiivisen romaanin päähenkilö muistuttaa kirjailijaa itseään, hänen ex-puolisonsa Atte taas tuo mieleen Malmivaaran entisen puolison, työtavoistaan syntyneessä kohussa ryvettyneen Aku Louhimiehen. Tyttäriä pariskunnalla on kaksi, kuten oikeassakin elämässä. Vaiti  ei kerro kuitenkaan yksinomaan siitä, miten Atte – Aku – kärsii kohun keskellä tai miten ryöpytys vaikuttaa perheeseen. Se on yksi sivujuonne, mutta ennemminkin romaanissa on kysymys minäkertojasta, hänen suhteestaan läheisiinsä ja e

Anthony Doerr: Taivaanrannan taa

Kun Anna lakaisee ompelimon työhuoneen lattiaa, kun hän raahaa taas kangaspakkaa tai hiilisankoa, kun hän istuu ompelimossa Marian vieressä sormet turtina ja hengitys silkin yllä huuruten, hän harjoittelee kirjaintensa piirtämistä mielensä tuhannelle tyhjälle sivulle. Joka merkki edustaa äännettä ja äänteitä yhdistelemällä muodostetaan sanoja ja sanoja yhdistelemällä rakennetaan maailmoja. Anthony Doerr: Taivaanrannan taa WSOY 2022 alkuteos Cloud Cuckoo Land suomentaja Seppo Raudaskoski kansi Martti Ruokonen 554 sivua äänikirjan lukija Jukka Pitkänen kesto 16 t 38 min Kolme eri aikakautta, kolme eri paikkaa, kolme päähenkilöä: keskiaika, nykypäivä ja tulevaisuus; Konstantinopoli, Idaho ja avaruus; Anna, Zeno ja Konstance. Anna on orpotyttö, joka oppii lukemaan. Keskiajalla se ei todellakaan ole mikään itsestäänselvyys varsinkaan, kun Anna sattuu olemaan tyttö. Annan rinnalle asettuu toinen keskiajan tärkeä hahmo, Omeir, joka on joutunut jo pienenä jättämään kotiseutunsa. Kotinsa hän jä